ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΕΥΡΩΧΑΡΤΙΚΗ

Μια βιομηχανία στο κατώφλι του ΧΑ: Έτοιμη για εισαγωγή η Ευρωχαρτική

Η βιομηχανία χαρτικών προσωπικής και οικιακής χρήσης προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή. Αναμένεται να υποβάλει μέσα στο καλοκαίρι ενημερωτικό δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Μετά από πολλά χρόνια, μια βιομηχανική εταιρεία δρομολογεί την εισαγωγή της στο ελληνικό χρηματιστήριο, «σπάζοντας» μια αρνητική παράδοση για την ελληνική αγορά, που εδώ και σχεδόν 15 χρόνια βλέπει το χρηματιστηριακό ταμπλό να «αδειάζει» από εταιρείες, μικρές ή μεγάλες, χωρίς αντίστοιχη αντικατάσταση.

Ο λόγος για την εταιρεία Ευρωχαρτική Α.Ε.Β.Ε., που όπως λέει και το όνομά της δραστηριοποιείται στο χώρο του χαρτιού προσωπικής και οικιακής χρήσης με κυρίαρχο brand το "Endless", έχοντας εδραιώσει σημαντική παρουσία στο ελληνικό λιανεμπόριο, ενώ δραστηριοποιείται και στα απορρυπαντικά.

Η Ευρωχαρτική, των επιχειρηματικών οικογενειών Ν. Χριστόπουλου και Ι. Τρακάκη, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω αύξησης κεφαλαίου και δημόσιας εγγραφής. Η διοίκηση της εταιρείας έχει ολοκληρώσει τον βασικό κύκλο διερευνητικών επαφών και έχει λάβει τις αποφάσεις της. Αυτές τις ημέρες υπογράφονται οι σχετικές διαδικασίες αναδοχής με γνωστή εγχώρια χρηματιστηριακή εταιρεία, ενώ εντός του καλοκαιριού αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερωτικό δελτίο.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εξέλιξη, καθώς η εταιρεία όπως προαναφέρθηκε ανήκει στον βιομηχανικό τομέα και θα είναι δηλαδή η πρώτη «κανονική» εισαγωγή στο Χ.Α. μετά από χρόνια, αν εξαιρεθούν οι ΑΕΕΑΠ που διέπονται από ειδικό νομικό καθεστώς και η Interlife Ασφαλιστική που εισήχθη τον περασμένο Ιανουάριο και ανήκει στο χρηματοοικονομικό τομέα.

Τελευταία εταιρεία που μπήκε στο Χ.Α. και δεν ανήκε στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ και στις ασφάλειες ήταν η ΕΛΤΕΧ Άνεμος (πρώην θυγατρική της Ελλάκτωρ την οποία έχει απορροφήσει πλέον), η οποία εισήχθη το καλοκαίρι του 2014 στην αγορά.

Έτσι, πληθαίνουν οι ενδείξεις που δείχνουν στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μετά τις επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου και τις ομολογιακές εκδόσεις, τώρα φαίνεται ότι η αγορά βρίσκεται στην έναρξη νέου κύκλου εισαγωγών - δημοσίων εγγραφών.

Άλλωστε, πλην της Ευρωχαρτικής, μια ακόμη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της ανακύκλωσης ετοιμάζει την εισαγωγή της το προσεχές φθινόπωρο, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από εταιρεία πληροφορικής.

Το εκτόπισμα της εταιρείας

Το 2019 η εταιρεία ολοκλήρωσε επενδυτικό πρόγραμμα 17 εκατ. ευρώ με παραγωγικές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό και νέες γραμμές παραγωγής, καθώς επίσης και σε αποθηκευτικούς χώρους 15.000 τ.μ. Πλέον, η ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα στα χαρτικά ανέβηκε στους 350 τόνους, ενώ στα απορρυπαντικά έφτασε τους 250 τόνους.

Το 2020 η εταιρεία είχε τζίρο περί τα 60 εκατ. ευρώ έναντι 52,7 εκατ. ευρώ το 2019 και αυτό παρά τη μειωμένη ζήτηση από την κατηγορία HO.RE.CA. που είναι ένα σημαντικό κομμάτι διανομής. Κυρίαρχο brand της Ευρωχαρτικής είναι το Endless, που φέρνει το 65% των πωλήσεών της, ενώ το υπόλοιπο 35% έρχεται από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, είτε χαρτιού, είτε απορρυπαντικών.

Η εταιρεία έχει κάνει και βήματα εξωστρέφειας, διανέμοντας προϊόντα σε χώρες όπως Κύπρο, Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία και Ισραήλ. Οι εξαγωγές το 2020 κινήθηκαν έντονα αυξητικά, όμως στο σύνολο του κύκλου εργασιών της εταιρείας δεν ξεπερνούν το 10%. Η εταιρεία απασχολεί περί τα 250 άτομα προσωπικό.

Δεύτερη γενιά και έμφαση στην εξωστρέφεια

Εδώ και περίπου μια διετία το management της εταιρείας έχει περάσει στη δεύτερη γενιά, ήτοι στους υιούς Τρακάκη και τον υιό Χριστόπουλου. Τον τελευταίο χρόνο και αφού ολοκληρώθηκε η μετάβαση, η νέα γενιά που βρίσκεται στο τιμόνι της βιομηχανίας εφαρμόζει σχέδιο εκ βάθρων αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού.

Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας και ταυτόχρονα εφαλτήριο για την πιο επιθετική επέκταση αποτελεί η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και κινήσεις εξωστρέφειας που έχει κάνει η νέα διοίκηση, με κοινωνικές δράσεις και συνεντεύξεις όλους τους τελευταίους μήνες. Η ανάπτυξη εξωστρέφειας έφερε άλλωστε και τον Γιώργο Τρακάκη στη λίστα του Forbes με τους κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες κάτω των 40.

Τα προϊόντα της Ευρωχαρτικής

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη επεξεργασία προϊόντων χάρτου “Tissue”, την παραγωγή υγρών απορρυπαντικών καθώς και την εμπορεία ειδών προσωπικής υγιεινής και συναφών ειδών. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες του κλάδου Χαρτιού – Απορρυπαντικού και βρίσκεται στη λίστα του ICAP με τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες.

Η ιστορία

Η Ευρωχαρτική Α.Ε.Β.Ε. ιδρύθηκε το 1993, ωστόσο, η ιστορία της ξεκινά από το 1985, οπότε συστήνεται στο Περιστέρι η ομόρρυθμη εταιρεία «Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ – Ι. ΤΡΑΚΑΚΗΣ Ο.Ε.» με τον διακριτικό τίτλο «ΧΡΙΣΤΡΑΚ Ο.Ε»., από τους οραματιστές και παραμένοντες μετόχους της,

Η Ευρωχαρτική αρχικά λειτουργεί σε ενοικιαζόμενο χώρο στο Περιστέρι και το 1989 νοικιάζει ακόμη έναν χώρο 400m² για παραγωγή και αποθήκευση των προϊόντων της και δραστηριοποιείται προς το παρόν με επαγγελματικά χαρτικά για συσκευές (χειροπετσέτα, χαρτιά Υγείας) καθώς και με κρεμοσάπουνα, ενώ απασχολεί 7 άτομα.

Τρία χρόνια αργότερα η εταιρεία μετατρέπεται σε «ΕΥΡΩΧΑΡΤ Ε.Π.Ε.» και μεταφέρεται στον Ασπρόπυργο Αττικής, σε κτηριακές εγκαταστάσεις περίπου 1.000m². Με την σύσταση της εταιρείας ξεκινά η δραστηριοποίηση στην εμπορία των απορρυπαντικών με σκοπό τη συμπλήρωση της προϊοντικής γκάμας.

Το 1993 συστήνεται η εταιρεία Ευρωχαρτική Α.Ε.Β.Ε. η οποία ακολουθεί μια ραγδαίως αυξητική πορεία, με διαδοχικές επεκτάσεις, σχεδόν κάθε δύο χρόνια, των παραγωγικών εγκαταστάσεων και των αποθηκευτικών χώρων της στη Θέση Ρικιά στον Ασπρόπυργο.

Το 1994 σχεδιάζεται και κατοχυρώνεται το brand name «Endless» με σήμα τον κύκνο που έμελλε να εξελιχθεί σε κυρίαρχο ατού έκτοτε. Τον ίδιο χρόνο λειτουργεί το πρώτο της υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη, ενώ από τότε ξεκίνησε και την παραγωγή υγρών απορρυπαντικών.

Το 2001 λειτουργούν γραφεία και αποθηκευτικοί χώροι σε νέο κτίριο έκτασης 4.000m², στη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του υποκαταστήματος που εξυπηρετεί την αγορά της Β. Ελλάδας. Το 2007 δημιουργούνται νέοι αποθηκευτικοί χώροι έκτασης 8.250m², στη θέση Ρυκιά, στον Ασπρόπυργο.

Η Ευρωχαρτική, ως αμιγώς ελληνική εταιρεία, συμμετέχει στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ μας, για την προώθηση του σύγχρονου επιχειρηματικού και παραγωγικού πολιτισμού της χώρας και την ανάδειξη της ελληνικότητας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σαλπάρουν για το... ΧΑ οι εφοπλιστές: Έρχονται άλλα δύο ομόλογα

Μετά την ομολογιακή έκδοση από την Capital του ομίλου Μαρινάκη, άλλες δύο μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες ετοιμάζονται για εκδόσεις στην αγορά ομολόγων του ΧΑ. Στόχος, η κάλυψη μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το «αθόρυβο» ράλι της μετοχής της Eurobank και πως η τράπεζα πήρε «κεφάλι»

Με κέρδη άνω του +40% η μετοχή της τράπεζας εμφανίζει την υψηλότερη απόδοση μεταξύ των μετοχών FTSE 25. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και το μεγάλο στοίχημα της κερδοφορίας και της διανομής μερίσματος.