ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: INTRALOT

Σκληρούς όρους επέβαλαν οι ομολογιούχοι για συμφωνία με την Intralot

Αυτονομείται από τον όμιλο η «χρυσή» θυγατρική στις ΗΠΑ, καθώς θα έχουν σοβαρό έλεγχο σ’ αυτήν οι ομολογιούχοι που συμμετέχουν στη συμφωνία για το χρέος των 250 εκατ. ευρώ.

Με μια πολύπλοκη ανακοίνωση, η διοίκηση της Intralot γνωστοποίησε δυσμενέστερους όρους για την αναδιάρθρωση του ομολογιακού δανείου των 250 εκατ. ευρώ που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021, με κυριότερη παράμετρο την παραχώρηση στους ομολογιούχους σοβαρού ελέγχου στην αμερικανική θυγατρική Intralot Inc. Επιβεβαιώνεται, έτσι, ότι η «χρυσή» θυγατρική στις ΗΠΑ θυσιάζεται για τη ρύθμιση του χρέους.

Η Intralot Inc. πέρυσι συνεισέφερε το 37% των εσόδων και το 79% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου Intralot. Στο εξής, η Intralot Inc. αυτονομείται από τον όμιλο, καθώς θα έχουν σοβαρό έλεγχο σ’ αυτήν οι ομολογιούχοι που συμμετέχουν στη συμφωνία.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμφωνίας lock-up, οι δραστηριότητες προμήθειας συστημάτων τυχερών παιχνιδιών, δικτύων επικοινωνίας λιανικής πώλησης καθώς και εξοπλισμού σημείου πώλησης, όπως τερματικά και μηχανήματα αυτόματης πώλησης, και άλλων τεχνολογιών και υπηρεσιών υποστήριξης, στην αγορά τυχερών παιχνιδιών και σε σχέση με τις αθλητικές στοιχηματικές δραστηριότητες, θα διεξάγονται αποκλειστικά από την Intralot Inc. ή θυγατρικές της στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στο Μεξικό, τον Καναδά και τις Φιλιππίνες.

Η Intralot Inc. παρουσίασε πέρυσι κύκλο εργασιών 132,8 εκατ. ευρώ με αύξηση 22,3% σε σύγκριση με το 2019, ενώ τα EBITDA εκτοξεύθηκαν στα 51,4 εκατ. από 31,7 εκατ. ευρώ. Η μητρική Intralot θα εξακολουθήσει να έχει έσοδα από την αμερικανική θυγατρική της που συνδέονται κυρίως με «υποστήριξη ανθρώπινου δυναμικού, διοικητικές υπηρεσίες, χρηματοδοτικές μισθώσεις, πνευματική ιδιοκτησία και κόστη αδειών χρήσης».

Πόσα θα είναι αυτά τα έσοδα της μητρικής από την θυγατρική στις ΗΠΑ; Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση θα είναι σχετικά περιορισμένα. Όπως αναφέρεται, «κατά την περίοδο μεταξύ του έτους που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και του έτους που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2024, ο όμιλος εκτιμά ότι αυτά τα συμβόλαια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθαρές ροές περίπου 16,0 εκατ. ευρώ από τον Όμιλο Intralot, Inc. προς τον Όμιλο, με περίπου 2,0 εκατ. και 8,0 εκατ. πληρωμών για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και αντίστοιχα που προβλέπονται για το έτος που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021, σε «pro-forma» βάση μετά την εφαρμογή των συναλλαγών, και εξαιρουμένων των εξόδων αδειών και υπηρεσιών για νέα έργα που δεν έχουν συναφθεί επί του παρόντος». Η εισηγμένη θα εξακολουθήσει να έχει βέβαια έσοδα από μερίσματα της Intralot Inc.

Στη χθεσινή ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, πως οι Νέες Εξασφαλισμένες Ομολογίες SSNs (Senior Secured Notes) που θα εκδοθούν από την Intralot Inc. θα είναι συνολικού αρχικού κεφαλαίου ύψους 244,6 εκατ. δολάρια Η.Π.Α., με πληρωτέο επιτόκιο (cash interest rate) 7,09% το πρώτο και δεύτερο έτος από την έκδοση, 8,19% το τρίτο έτος από την έκδοση και 8,87% έπειτα. Ο Όμιλος θα έχει επίσης τη δυνατότητα να προχωρήσει σε κεφαλαιοποίηση τόκων, με επιτόκιο πληρωμής σε είδος (payment-in-kind interest rate) 9,98%, αντί για το πληρωτέο επιτόκιο (cash interest rate), για τα πρώτα τρία έτη, και 10,27% έπειτα.

Για το ομολογιακό των 500 εκατ. ευρώ που λήγει το Σεπτέμβριο του 2024 η Intralot είχε προτείνει την ανταλλαγή ομολογιών με ποσοστό μέχρι 49% του μετοχικού κεφαλαίου μιας νέας εταιρίας (TopCo) που θα κατέχει εμμέσως, κατά 100%, την Intralot Inc. Όπως είχε ανακοινωθεί, μέλη του Ad Hoc Group (σ.σ. που έχουν συμφωνήσει με την πρόταση αναδιάρθρωσης της εισηγμένης) κατέχουν και ποσοστό άνω του 13% της ονομαστικής αξίας των Ομολογιών 2024 και έχουν συμφωνήσει και εγγυηθεί με σχετική συμφωνία (Backstop Commitment Letter) που έχουν υπογράψει επίσης τον Ιανουάριο 2021, ότι θα συμμετάσχουν στην παραπάνω ανταλλαγή με την προσφορά ομολογιών 2024 συνολικού ύψους τουλάχιστον 68 εκατ., έναντι ποσοστού 18,7% επί του μετοχικού κεφαλαίου της TopCo. Γι’ αυτή τη δεύτερη συμφωνία αναδιάρθρωσης δεν αναφέρεται κάτι στη χθεσινή ανακοίνωση της Intralot.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η Intralot έγινε... αμερικανική: Από τις ΗΠΑ το 79% των κερδών

Κατά 95% η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας προέρχεται πλέον από τις θυγατρικές στις ΗΠΑ και τη Μάλτα, ενώ έχει εξαϋλωθεί η συνεισφορά άλλων, παραδοσιακά ισχυρών αγορών, όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία.
Intralot
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πάνω από 80% συμμετοχή στην ανταλλαγή του ομολόγου 2021 της Intralot

Οι κάτοχοι των ομολόγων θα πάρουν νέους τίτλους που θα εκδοθούν από την αμερικανική θυγατρική Intralot Inc., ενώ εκκρεμεί η έγκριση αντίστοιχης πρότασης αναδιάρθρωσης για το ομόλογο 500 εκατ. του 2024.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η χρυσή ευκαιρία της Intralot στις ΗΠΑ και οι απειλητικοί ανταγωνιστές

Η αμερικανική θυγατρική του ελληνικού ομίλου μπορεί να επωφεληθεί από την αναμενόμενη εκτόξευση τζίρου του αθλητικού στοιχήματος στην Αμερική, αλλά βρίσκει μπροστά της κολοσσούς, όπως η βρετανική Entain.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intralot: Ολοκληρώθηκε η πώληση του 80% της Intralot do Brazil

Η SAGA είναι ο μοναδικός έτερος μέτοχος της “Intralοt do Brasil” συμμετέχοντας με το υπόλοιπο 20%. Η Intralοt θα συνεχίσει να παρέχει τεχνολογία τυχερών παιχνιδιών στην “Intralοt do Brasil” μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.