ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: INTRALOT

Η θυσία της «χρυσής» θυγατρικής για να σωθεί ο όμιλος της Intralot

Πώς μετατρέπεται η αμερικανική θυγατρική του ομίλου, Intralot Inc., σε «νόμισμα» για να πληρωθούν τα υπέρογκα χρέη και οι ομολογιούχοι των 750 εκατ. ευρώ μετατρέπονται σε συνεταίρους στις ΗΠΑ.

Μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρέους στα ελληνικά χρονικά, που θα αποτρέψει τα χειρότερα για την εταιρεία, δρομολογεί η Intralot, αλλά καλείται να καταβάλει υψηλό τίμημα στους πιστωτές για να χαλαρώσει ο βρόχος του χρέους των 750 εκατ. ευρώ: ουσιαστικά, εάν τελικά οριστικοποιηθεί η αρχική συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες, ο όμιλος της Intralot θα γίνει συνεταίρος με τους κατόχους των ομολόγων στη «χρυσή» αμερικανική θυγατρική του, η οποία ήδη φέρνει σχεδόν τα μισά έσοδα από παίγνια και έχει τις πιο πειστικές προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης.

Αναμφίβολα, η προσφορά της σεξπηρικής «λίμπρας σάρκας» στους δανειστές του ομίλου, ήταν μια επώδυνη επιλογή για την εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά ήταν και η μοναδική λύση για να αποφύγει ένα πιστωτικό γεγονός, τον Σεπτέμβριο, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής του ομολόγου των 250 εκατ. ευρώ. Στις αγορές, η κατ' αρχήν συμφωνία με ομολογιούχους επιδοκιμάσθηκε αμέσως, με τη μετοχή της Intralot να κλείνει χθες με άνοδο 20%, ενώ η τιμή του ομολόγου του 2021 εκτινάχθηκε από 53,5% σε 71,655% και του ομολόγου του 2024 ενισχύθηκε από 42,091% σε 43,05%.

Η χθεσινή συμφωνία είναι το πρώτο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό βήμα, για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους της Intralot. Η συμφωνία δεσμεύει κατόχους του 75%, περίπου, των τίτλων που λήγουν φέτος και χρειάζεται να γίνει δεκτή συνολικά από τους κατόχους τουλάχιστον 90% της έκδοσης, ώστε να καταστεί δεσμευτική για όλους. Η ίδια ομάδα ομολογιούχων κατέχει και ποσοστό άνω του 13% στο δεύτερο ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ, αλλά όσα συμφώνησε με τη διοίκηση της Intralot θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα τα αποδεχθούν και οι υπόλοιποι ομολογιούχοι.

Σε κάθε περίπτωση, το οικοδόμημα της προτεινόμενης συμφωνίας αναδιάρθρωσης χρέους θεμελιώνεται πάνω στην πολυτιμότερη θυγατρική του ομίλου, την Intralot Inc., που εδρεύει στις ΗΠΑ και έχει τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, μετά την κατάργηση της ομοσπονδιακής απαγόρευσης στοιχηματισμού σε αθλητικά γεγονότα. Η Intralot Inc. μετατρέπεται σε νόμισμα αποπληρωμής του χρέους, το οποίο θα δεχθεί αρκετά σημαντικό «κούρεμα», ανάλογα με την τελική έκβαση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης.

Ειδικότερα, η Intralot Inc.:

  1. «Βάζει πλάτη» για το ομόλογο του 2021, καθώς ο αρχικός, μη εξασφαλισμένος τίτλος των 250 εκατ. ευρώ προτείνεται να ανταλλαγεί με ένα εξασφαλισμένο ομόλογο εκδόσεως της Intalot Inc., ονομαστικής αξίας 205 εκατ. ευρώ («κούρεμα» ονομαστικής αξίας κατά 18%).
  2. «Απορροφά» και το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ, για το οποίο προτείνεται ανταλλαγή με μετοχές νεοσύστατης ολλανδικής εταιρείας, που θα κατέχει τις μετοχές της Intralot Inc. Μέσω αυτής της ανταλλαγής, οι ομολογιούχοι θα πάρουν μέχρι 49% της ολλανδικής εταιρείας (TopCo), η οποία θα ελέγχει την Intralot Inc. Η ανταλλαγή αυτή δεν θα γίνει με βάση την ονομαστική αξία των ομολόγων, αλλά σε χαμηλότερη τιμή, που θα υπολογισθεί με βάση την τρέχουσα τιμή των ομολόγων στην αγορά. Οι κάτοχοι ομολόγων που θα λειτουργήσουν ως εγγυητές της ανταλλαγής για ποσό τουλάχιστον 68 εκατ. ευρώ θα λάβουν αμοιβή και σε μετρητά μεταξύ 4% και 7,5% του ποσού.

Η αμερικανική θυγατρική της Intralot δεν είναι τυχαίο ότι θα αποτελέσει το θεμέλιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους. Ιδιαίτερα μετά την απώλεια των δραστηριοτήτων στην Τουρκία και τη Βουλγαρία, αλλά και ενόψει των μεγάλων προοπτικών ανάπτυξης του αθλητικού στοιχήματος στις ΗΠΑ, έχει αναδειχθεί ως το πολυτιμότερο asset του ομίλου, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου 2020.

Ειδικότερα,

  • Σε ό,τι αφορά τον τζίρο παιχνιδιών που διαχειρίσθηκαν τα συστήματα της Intralot, ο τζίρος από την Αμερική έφθασε τα 6,237 δισ. ευρώ, επί συνόλου 14,5 δισ. ευρώ, δηλαδή αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 43%.
  • Επιπλέον, ενώ τα έσοδα του ομίλου υπέστησαν καθίζηση (μείωση 52,1% στα 266,1 εκατ. ευρώ), με τη μείωση να προέρχεται να προέρχεται από όλες σχεδόν τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η Intralot, τα έσοδα από τις ΗΠΑ ήταν αυξημένα κατά 9,7 εκατ. ευρώ, κυρίως επειδή άρχισε να αποδίδει το νέο συμβόλαιο στο Ιλινόι, ενώ ήταν ενισχυμένη η απόδοση των λοταριών και αυξήθηκε η συνεισφορά των νέων συμβολαίων αθλητικού στοιχηματισμού στην Μοντάνα και την Περιφέρεια της Κολούμπια.
  • Εξίσου σημαντική ήταν η συνεισφορά των αμερικανικών δραστηριοτήτων στα λειτουργικά αποτελέσματα, σε μια περίοδο όπου ο όμιλος εμφάνισε πολύ μεγάλες ζημιές προ φόρων, ύψους 56,8 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) ήταν, όμως, αυξημένο από 14,2% σε 17%, κάτι που η Intralot απέδωσε, κατά κύριο λόγο, στις δραστηριότητές στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Intralot θα μπορούσε να αναπτύξει δυναμικά τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ, αλλά ως τώρα ένα μεγάλο εμπόδιο ήταν η αδύναμη οικονομική θέση της, που την υποχρέωνε να προχωρά σε πολύ περιορισμένες επενδύσεις για να προστατεύει τη ρευστότητα. Αρχής γενομένης από την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους, η Intralot θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνει την επενδυτική της δραστηριότητα στην αμερικανική αγορά για να διεκδικήσει νέα συμβόλαια. Σε αυτή την πορεία, κερδισμένος δεν θα είναι πλέον μόνο ο όμιλος της Intralot αλλά και οι ομολογιούχοι, ως νέοι συνεταίροι του στις δραστηριότητες στη Γη της Ευκαιρίας...

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intralot: Από την περιπέτεια με το χρέος στο «κλείδωμα» της εξυγίανσης

Η αύξηση κεφαλαίου επαναφέρει στον όμιλο το σύνολο των μετοχών της «χρυσής» αμερικανικής θυγατρικής, που αποτιμάται περισσότερο από 360 εκατ. ευρώ. Επόμενη πρόκληση η αναχρηματοδότηση του ομολόγου του 2024.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το «αμερικανικό όνειρο» της Intralot: Οι προσδοκίες για τον Nasdaq

Με εισαγωγή των μετοχών στην αμερικανική αγορά ή και με νέες συνεργασίες θα αξιοποιηθεί η συμμετοχή στην Intralot Inc. για να ενισχυθεί η οικονομική θέση του ομίλου με «ξεκλείδωμα» υπεραξιών. Το προφίλ της αμερικανικής θυγατρικής.
Intralot
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα εμπόδια στην τελική ευθεία για το «κούρεμα» χρέους της Intralot

Συνεχίζεται η προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών στην ανταλλαγή του ομολόγου του 2021 μέχρι να φθάσουν στο κρίσιμο όριο του 90% της έκδοσης. Δεν αποκλείεται και η προσφυγή για δικαστικό συμβιβασμό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιτυχία στην αύξηση της Intralot, το 54,8% κάλυψε η Standard General

Ως σημαντικό ορόσημο του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας χαρακτηρίζει την κάλυψη της ΑΜΚ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intralοt κ. Σωκράτης Κόκκαλης. Η εταιρεία άντλησε 129,2 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιntralot: Εξασφαλισμένη η αύξηση κεφαλαίου από Σ. Κόκκαλη και Standard General

Με την αύξηση η εταιρία αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα των αρνητικών κεφαλαίων, η μετοχή θα επανέλθει σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης ενώ η κεφαλαιοποίηση θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.