ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
varangis_qatar

Ανοίγει ο νέος κύκλος για τη Βαράγκης, θέμα χρόνου η δικαστική απόφαση

Η συνέχιση της τρέχουσας δραστηριότητας επιτυγχάνεται αποκλειστικά μέσω της υλοποίησης έργων στο Κατάρ, έως ότου εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για την εξυγίανση της εταιρείας.

Εν αναμονή της έκδοσης της τελικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών τελεί η Βαράγκης ΑΒΕΠΕ, χωρίς να αποκλείεται η ανακοίνωση να γίνει ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Κατόπιν πολλών αναβολών, λόγω και των περιορισμών της πανδημίας, τελικώς στις 4 Απριλίου 2021 εκδικάστηκε η αίτηση της εισηγμένης για την επικύρωση της από 16 Σεπτεμβρίου 2020 συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές της και πλέον το μέλλον της ιστορικής εταιρείας βρίσκεται στα χέρια των δικαστικών αρχών. 

Στο ενδιάμεσο, η εταιρεία προσπαθεί να στηρίξει τόσο τη δραστηριότητα της λιανικής, η οποία συνολικά παρουσιάζει αρρυθμίες λόγω της πανδημίας, όσο και των ειδικών επαγγελματικών έργων, βάσει της συμφωνίας συνεργασίας με την Qatar Petroleum. Εξάλλου, η συνέχιση της τρέχουσας δραστηριότητας της Βαράγκης, η λειτουργία των παραγωγικών της εγκαταστάσεων και η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, επιτυγχάνονται αποκλειστικά μέσω της υλοποίησης έργων που έχει ήδη αναλάβει στο Κατάρ, έως ότου εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Σε περίπτωση δε μη επικύρωσης της συμφωνίας, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι δεν υφίσταται δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της. 

Σημειώνεται ότι η Βαράγκης ΑΒΕΠΕ πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 770.000 ευρώ το 2020, αυξημένες κατά 94% συγκριτικά με τις ενοποιημένες και εταιρικές πωλήσεις της χρήσης του 2019, ενώ οι ζημίες μετά φόρων του ομίλου διαμρφώθηκαν σε 485.000 ευρώ το 2020, έναντι κερδών ύψους 2,95 εκατ ευρώ το 2019 και οι εταιρικές ζημιές σε 250.000 ευρώ έναντι κερδών ύψους 3,08 εκατ ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων δανείων της εταιρείας διαμορφώθηκε στις 31/12/20 σε 14,66 εκατ ευρώ και του ομίλου σε 14,62 εκατ ευρώ. Όπως σημειώνει η εταιρεία, η σημαντική διακύμανση των αποτελεσμάτων της οφείλεται κυρίως σε κέρδη από την διαγραφή υποχρεώσεων προς ομολογιούχους μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου ποσού 6 εκατ ευρώ, που έγινε την χρήση του 2019, ενώ κατά την χρήση του 2020 το αντίστοιχο κονδύλι ανήλθε σε 0,7 εκατ ευρώ. 

Σημειώνεται ότι, με βάση τη νέα συμφωνία, με τη συμμετοχή κατά ποσοστό 61,1% των πιστωτών της Βαράγκης, η επιχειρηματική της δραστηριότητα, το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων και οι υποχρεώσεις της μεταφέρονται στον νέο φορέα, την εταιρεία Varangis Furniture & Interiors AE, έναντι τιμήματος 2.592.000 ευρώ. Το σύνολο δε των μετοχών του νέου φορέα, πλην μίας, ανήκει στην κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία Vericon Professional Services Ltd, συμφερόντων του κ. Μάριου Κυριάκου, ιδρυτή και πρώην senior partner της KPMG, η οποία δεν συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με την υφιστάμενη μετοχική σύνθεση της εταιρείας. 

Στον νέο φορέα μεταβιβάζεται το 99% του ενεργητικού της εταιρείας, συνολικού ύψους 3.303.000 ευρώ (συγκεκριμένα το ακίνητο στο Σχηματάρι Βοιωτίας με όλα του τα προσαρτήματα), καθώς και οι συμμετοχές της εταιρείας στις θυγατρικές της Varangis Turnkey Interior Projects LLC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και Schemata Interiors & Trading WLL στο Κατάρ. Στον νέο φορέα μεταφέρεται επίσης το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας, ύψους 3.259.000 ευρώ, οι οποίες αφορούν το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζομένους και την Vericon Professional Services Ltd, η οποία παρείχε ενδιάμεση χρηματοδότηση σε εκτέλεση της από 13/6/2019 συμφωνίας εξυγίανσης. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fourlis: Νέες επενδύσεις και πωλήσεις σε προ κρίσης επίπεδα για Ιούλιο - Αύγουστο

Σε εξέλιξη το επενδυτικό πλάνο με νέα καταστήματα σε Ελλάδα - Βουλγαρία. Αναμένεται εξομάλυνση των συνθηκών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις. Τι είπε στους αναλυτές ο πρόεδρος του ομίλου, Β. Φουρλής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστρέφει σε κερδοφορία η H&M αλλά θα μειώσει το δίκτυο καταστημάτων

Αύξηση πωλήσεων κατά 12% το πρώτο εξάμηνο για τον σουηδικό κολοσσό, βελτιωμένη εικόνα και στην Ελλάδα το β' τρίμηνο. Κλείνουν φέτος 350 καταστήματα σε όλο τον κόσμο και θα ανοίξουν μόνο 100 νέα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αντίδοτο στην πανδημία για τα Mothercare το άλμα ψηφιακών πωλήσεων

Έως και κατά 1.000% αυξήθηκε μέσα στο lockdown ο τζίρος της Κλουκίνας-Λάππας από το κανάλι των ψηφιακών πωλήσεων. Στόχος να φτάσουν στο 15% του τζίρου. Πώς αξιοποιούνται τα ακίνητα της εταιρείας.