ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank
Πηγή: Alpha Bank

Αναβαθμίζει την Alpha ο οίκος MSCI, έρχονται εισροές 180 εκατ. δολ.

Στον δείκτη Standard της μεσαίας κεφαλαιοποίησης περνά από τις 14 Ιουλίου η μετοχή της τράπεζας, χάρη στην επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου. Αναμένονται εισροές 180 εκατ. δολ. από παθητικά funds.

Ανεβαίνει κατηγορία η Alpha Bank στους δείκτες της MSCI, μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές εισροές κεφαλαίων στη μετοχή από παθητικά funds, τις οποίες η JP Morgan υπολογίζει σε 180 εκατ. δολ., διαδικασία που άρχισε ήδη στη σημερινή συνεδρίαση, όπου η μετοχή της τράπεζας εκτινάχθηκε κατά 10,14%.

Όπως ανακοίνωσε απόψε ο οίκος MSCI, η μετοχή της Alpha Services & Holdings, μητρικής εταιρείας της Alpha Bank, θα περιληφθεί από τις 14 Ιουλίου, δηλαδή μία ημέρα μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστηρίο, στον δείκτη MSCI Standard Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης), ενώ σήμερα περιλαμβάνεται στο δείκτη MSCI Emerging Markets Small Cap.

Όπως εξηγείται στη σχετική γνωστοποίηση του οίκου, το γεγονός (event) που προκάλεσε την αλλαγή κατηγορίας για τη μετοχή της Alpha Bank είναι η ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών (private placement), στο πλαίσιο της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σήμερα η Alpha Bank έχει 1.545.981.097 μετοχές, ενώ με την αύξηση κεφαλαίου προστέθηκαν 800.000.000 νέες μετοχές, που εισάγονται προς διαπραγμάτευση την Τρίτη, κάτι που σημαίνει ότι με τη σημερινή τιμή κλεισίματος των 1,086 ευρώ η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας αυξάνει από τα 1,67 στα 2,54 δισ. ευρώ, γεγονός που εξηγεί και την αναβάθμιση από την MSCI.

Η γνωστοποίηση της MSCI

 

alpha_msci

 

Την αναβάθμιση της Alpha Bank στους δείκτες MSCI αλλά και την αύξηση της βαρύτητάς της στον FTSE Emerging Index, είχε τονίσει ότι θεωρεί πολύ πιθανή η JPMorgan. Σε έκθεσή του για την Alpha Bank, ο οίκος σημείωνε ότι η ελληνική τράπεζα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της ΑΜΚ κατά 800 εκατ. ευρώ, ενώ οι νέες μετοχές έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευσή τους στις 13 Ιουλίου. 

Αυτή τη στιγμή η Alpha Bank είναι εισηγμένη στον MSCI EM Small Cap και στον FTSE Emerging Index. Σύμφωνα, όμως, με τους αναλυτές της JPMorgan μπορεί να υπάρξουν θετικές αλλαγές για τη μετοχή της Alpha Bank. 

Αναφορικά με τον δείκτη MSCI, μετά την ΑΜΚ αναμένεται η συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής τράπεζας θα αυξηθεί άνω του 50%, η οποία συμπίπτει με την επαναξιολόγηση του τραπεζικού κλάδου από τον MSCI. Μετά το πέρας της ΑΜΚ η Alpha Bank μπορεί να αναβαθμιστεί στον MSCI Emerging Standard Index. 

Τα δύο σενάρια που εξετάζει η JPMorgan για τη μετοχή της Alpha Bank

Alpha Bank, JPMorgan

 

Σημειώνεται ότι μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαμορφώνεται σε 9%, της Paulson & Co. Inc. σε 5,6% ενώ σε ανάλογα επίπεδα διαμορφώνεται το ποσοστό Schroders Plc.

Στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας που ολοκληρώθηκε μεγάλη επιτυχία την προηγούμενη συμμετείχαν στην ιδιωτική τοποθέτηση που έγινε στο εξωτερικό περίπου 130 ονόματα θεσμικών επενδυτών, οι περισσότεροι από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόση ρευστότητα θα απορροφήσει η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

Οι εγχώριοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές ελέγχουν το 15% και 9% των μετοχών της τράπεζας και θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 200 εκατ. ευρώ για να διατηρήσουν τη συμμετοχή τους. Στο 65% το ποσοστό των ξένων θεσμικών.
Βασίλειος Ψάλτης, Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιταχύνει η Alpha Bank τα νέα δάνεια, στόχος τα 10 δισ. έως το 2024

Με την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ, η τράπεζα επιδιώκει να πάρει μερίδιο 5 δισ. ευρώ στα νέα δάνεια, ύψους 24 δισ., που εκτιμάται ότι θα χορηγηθούν μέσω αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Το πακέτο με έκπτωση και η καθυστερημένη ανακοίνωση

Ξεπερνά το 20% το discount της κρίσιμης συναλλαγής για τη μεταβίβαση μετοχών στους εφοπλιστές Καϋμενάκη και Μπάκο, το οποίο ανακοινώθηκε χθες, με ασυνήθιστη καθυστέρηση από την αρχική ανακοίνωση του deal.