ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Seanergy: Εξοικονόμηση έως και 12% στην κατανάλωση καυσίμου

Η νέα πλατφόρμα Pythia από την DeepSea Technologies φέρνει μια νέα εποχή για τη Seanergy στον τομέα της πλοήγησης των πλοίων και οι πλοιοκτήτες μπορούν να υπολογίζουν με ακρίβεια την πραγματική εξοικονόμηση καυσίμου.

Πραγματοποιήθηκε συνεργασία της DeepSea Technologies, εταιρείας ανάπτυξης συστημάτων τεχνολογίας για τη ναυτιλία με βάση την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και της ναυτιλιακής εταιρείας Seanergy Maritime Holdings Corp. με στόχο την τελειοποίηση της πλατφόρμας Pythia, της πρώτης στον κόσμο τεχνολογίας σχεδιασμού διαδρομής και βελτιστοποίησης της πλοήγησης (routing), προσαρμοσένη στο προφίλ απόδοσης πλοίων, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Η  μείωση της κατανάλωσης καυσίμου έως και 12%, με μέση εξοικονόμηση καυσίμου 8%, όπως καταγράφηκε σε μια σειρά ταξιδιών κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 είναι το αποτέλεσμα που επετεύχθη από την πλατφόρμα αυτή στα Capesize πλοία της Seanergy.

Κάθε πλοίο καταναλώνει διαφορετικές ποσότητες καυσίμου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τις συνθήκες θαλάσσης, την κατάσταση της γάστρας και της μηχανής, ανά πάσα στιγμή. Όλα αυτά συνθέτουν το προφίλ απόδοσης του πλοίου, το οποίο για κάθε πλοίο είναι μοναδικό και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Η Pythia  αποτελεί μια καινοτομία για τον τομέα του routing, καθώς χρησιμοποιεί εξελιγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης - βασισμένα σε μετρήσεις υψηλής συχνότητας από το πλοίο - τα οποία αναλύουν 19 διαφορετικές παραμέτρους, για να κατανοήσουν πώς λειτουργεί το πλοίο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ως αποτέλεσμα της χρήσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, η Pythia  αποκτά μια εξαιρετικά ακριβή κατανόηση του πλοίου και αναπτύσσει δυναμικά, εξατομικευμένα μοντέλα απόδοσης για κάθε πλοίο. Στη συνέχεια, τα μοντέλα αυτά χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των ταχυτήτων και των διαδρομών που θα πρέπει να ακολουθήσει το πλοίο για την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση καυσίμου και, ως εκ τούτου, την ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτή η συνεργασία επαναπροσδιορίζει τα συστήματα διαχείρισης στόλου στην παγκόσμια ναυτιλία, φέρνοντας μια νέα εποχή όπου οι πλοιοκτήτες μπορούν να υπολογίζουν με ακρίβεια την πραγματική εξοικονόμηση καυσίμου και τη μείωση των εκπομπών CO2 για κάθε διαδρομή του πλοίου τους. Η προσέγγιση αυτή μειώνει επίσης το κόστος καυσίμων για τους ναυλωτές, επιταχύνοντας παράλληλα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του κλάδου. 

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της συνεργασίας, ο Ρομπέρτο Κούστας, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της DeepSea Technologies, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που η εξαιρετική συνεργασία μας με τη Seanergy οδήγησε στο να καταφέρουμε μαζί να εξελίξουμε την παραδοσιακή υπηρεσία weather routing, σε μια καινοτόμα λύση που βασίζεται στην πραγματική απόδοση του κάθε πλοίου και προσαρμόζεται στους στόχους της κάθε εταιρείας.»  «Με τη Seanergy μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου μας. Με αυτήν τη συνεργασία, δεν αναπτύσσουμε απλά μια εξελιγμένη τεχνολογία βελτιστοποίησης διαδρομής, αλλά φέρνουμε στην αγορά την πρώτη πλατφόρμα του είδους με αποδεδειγμένο ιστορικό εξοικονόμησης καυσίμων και εκπομπών CO2, που έχει την δύναμη να ωθήσει τις προσπάθειες απανθρακοποίησης της ναυτιλίας και να συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.»

Ο κ. Σταμάτης Τσαντάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Seanergy Maritime Holdings Corp., πρόσθεσε: «Η συνεργασία μας με την DeepSea και η υιοθέτηση της Pythia  αποτελεί μέρος της πρωταρχικής σημασίας ESG στρατηγικής μας. H στρατηγική αυτή, η οποία καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο στοχεύουμε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του στόλου μας με οικονομικά αποδοτικό τρόπο μέσω τεχνικών και επιχειρησιακών μέτρων, μας επιτρέπει να ενταχθούμε πλήρως στους κανονισμούς του IMO και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύουμε ότι οι ολοένα και πιο φιλόδοξοι στόχοι και κανονισμοί βιωσιμότητας του κλάδου μας θα καταστήσουν δύσκολη τη διαχείριση μη αποδοτικών πλοίων. Σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύουμε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και ευέλικτοι για τους ναυλωτές μας, έχοντας πλοία υψηλής ποιότητας, συμβατά με τις διεθνείς περιβαλλοντικές απαιτήσεις και πρώτης τάξεως διαχείριση στόλου. Η συνεργασία μας με την DeepSea μας έδωσε τη δυνατότητα για μεγαλύτερη και ακριβέστερη κατανόηση της απόδοσης του στόλου μας και ενημέρωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για την επίτευξη υψηλότερων προτύπων αποδοτικότητας.»

H DeepSea και η Seanergy ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το 2019, για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των πλοίων της Seanergy. Αρχικά, η Seanergy εγκατέστησε το σύστημα συλλογής δεδομένων και την πλατφόρμα παρακολούθησης απόδοσης Cassandra της DeepSea σε τέσσερα πλοία, αποκτώντας πρόσβαση σε πρωτοφανή επίπεδα πληροφοριών. Μετά τη σημαντική επιστροφή επί της επένδυσης που επιτεύχθηκε με την υιοθέτηση των δύο πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης της DeepSea – Cassandra και Pythia  – η Seanergy επεκτείνει την εφαρμογή τους σε ολόκληρο τον στόλο της, καθιστώντας τα πλοία της ανάμεσα στα πιο αποτελεσματικά στον κλάδο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παραλαβή δύο ακόμα Capesize πλοίων από Seanergy με άμεσες ναυλώσεις

Η εταιρεία είναι σε τελική ευθεία για συμφωνία με μεγάλο χρηματοδοτικό οργανισμό στην Ασία, το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτήσει μέρος της αξίας του M/V Patriotship με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 31 εκατ. δολαρίων για τη Seanergy

«Η αγορά ξηρού φορτίου ανακάμπτει από μια περίοδο ιστορικά χαμηλών ναύλων και Seanergy μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν» δήλωσε Πρόεδρος, ο Σ. Τσαντάνης.
capital_maritime
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στις 25 Οκτωβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των ομολογιών της Capital

Ο κωδικός διαπραγμάτευσης της oμολογίας είναι με λατινική γραμματοσειρά «CPLPB1». Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των oμολογιών της eταιρίας είναι 1.000 ευρώ ανά ομολογία, το 100% της ονομαστικής αξίας της.
Capital
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπερκαλύφθηκε κατά 5,3 φορές το ομόλογο της Capital του Β. Μαρινάκη

Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 801,37 εκατ., σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 5,3 φορές. Στο 2,65% η απόδοση.
capital_maritime
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Capital: Από 2,6% έως 3% το εύρος απόδοσης για το ομόλογο των 150 εκατ.

Η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 του μήνα, με το ομόλογο να έχει 5ετή διάρκεια, ενώ ο καθορισμός της απόδοσης θα γίνει με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών.