ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Aegean: Στο 75% του 2019 θα φτάσει το πτητικό έργο το 2021

Σε υψηλά επίπεδα η ρευστότητα της εταιρείας που φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ μετά την αύξηση κεφαλαίου και την κρατική στήριξη του Ιουνίου.

Στα επίπεδα του 70% έως 75% των επιδόσεων του καλοκαιριού του 2019 θα φτάσει τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο το πτητικό έργο της Aegean Airlines όπως γνωστοποίησε στη γενική συνέλευση των μετόχων την Πέμπτη ο πρόεδρος της εταιρείας Ευτύχης Βασιλάκης. Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Γερογιάννης σημείωσε ότι από τον Απρίλιο η εταιρεία έχει επανέλθει σε θετικές ταμιακές ροές και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο κ. Βασιλάκης τόνισε ότι «η χώρα μας έχει σαν ζήτηση από τους καταναλωτές αλλά και από αεροπορικές εταιρείες ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκαμψης στην Ευρώπη. Είναι θετικό αυτό, υπάρχει ζήτηση. Αυτό είναι θετικό για τη χώρα μας αλλά και την Aegean» σημείωσε ο κ. Βασιλάκης προσθέτοντας: «Οι δικές μας πωλήσεις εισιτηρίων κινούνται περίπου στο 70-80% τον Ιούλιο και Αύγουστο. Αλλά αυτές είναι κρατήσεις. Επίσης, δεν είχαμε προκρατήσεις από την αρχή του χρόνου. Δε θα φτάσουμε στα επίπεδα του 2019, αλλά είναι καλό ότι είμαστε στο 70-75% του πτητικού μας έργου».

Κάνοντας μια εκτίμηση για την πανδημία, ο κ. Βασιλάκης τόνισε πως «ελπίζω και πιστεύω ότι έχουμε περάσει το δυσκολότερο κομμάτι, πιστεύω ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, αν και σ’ αυτή την ιστορία δεν πρέπει κανείς να κάνει προβλέψεις καθώς πολλές φορές έχουν διαψευστεί». Αναφορικά με την πορεία του εμβολιασμού, ο επικεφαλής της Aegean σημείωσε πως «είναι σημαντικό το ότι έχουμε φτάσει το 50% των ενηλίκων της χώρας να έχουν λάβει την πρώτη δόση, αλλά αν δεν φτάσει σε αρκετά υψηλότερο ποσοστό δεν θα έχουμε επαρκή προστασία». Παράλληλα έδωσε έμφαση στους δρόμους που ανοίγει το green pass που επιτρέπει τα ταξίδια εντός της Ε.Ε. και γενικώς βοηθάει στην αποκλιμάκωση της ταξιδιωτικής κρίσης. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βασιλάκης στους εργαζομένους της Aegean. «Το 93% του προσωπικού με σύμβαση αορίστου χρόνου έχει μείνει μαζί μας, πιστεύω ότι είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό δεδομένων των δυσκολιών. Παράλληλα, το 75% των εποχιακών υπαλλήλων έχει επανέλθει στη θέση του», σημείωσε. 

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Airlines κ. Δημήτρης Γερογιάννης τόνισε πως η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ρευστή καθώς επικρατεί έντονη μεταβλητότητα. «Παρά το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική δυναμική για την Ελλάδα, η ζήτηση παραμένει αβέβαιη λόγω της μεταβαλλόμενης ψυχολογίας των επιβατών και της συνεχούς παρουσίας της πανδημίας. Τα δεδομένα από την πλευρά της ζήτησης μεταβάλλονται συνεχώς. Υπάρχει δυναμική για τη χώρα αλλά η ζήτηση παραμένει αβέβαιη», τόνισε ο κ. Γερογιάννης. 

Ρευστότητα 600 εκατ. ευρώ

Ο κ. Βασιλάκης γνωστοποίησε πως «η ρευστότητα της εταιρείας κινείται κοντά στα 600 εκατ. ευρώ μετά την αύξηση κεφαλαίου και την κρατική στήριξη του Ιουνίου και από αυτήν τη ρευστότητα έχει αφαιρεθεί μία επιστροφή 90 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, άρα από άποψη ταμειακή είμαστε σε καλό δρόμο, παρά τη δυσκολία σε σχέση με τα αποτελέσματα και για το β’ τρίμηνο». Κάνοντας έναν απολογισμό στο ξεκίνημα της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Γερογιάννης τόνισε πως «τα έσοδα του 2020 μειώθηκαν κατά 80% οδηγώντας την Aegean στις μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της, γεγονός που συνέβη και στις υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με ίδιες τάσεις που επικρατούσαν από το φθινόπωρο του 2020, δηλαδή με ιδιαίτερα χαμηλή δραστηριοποίηση λόγω του δεύτερου lockdown».

Για το φετινό πρώτο τρίμηνο, ο κ. Γερογιάννης τόνισε πως η εταιρεία κατέγραψε πτώση 60% σε επίπεδο αριθμού πτήσεων σε σχέση με το 2019, μείωση 82% συγκριτικά με το 2019 σε επίπεδο επιβατικής κίνησης και πτώση 70% του τζίρου σε σχέση με το 2019. Για το 2ο τρίμηνο και ειδικά από το Μάιο και μετά καταγράφηκε αύξηση στη δραστηριοποίηση του στόλου, αλλά και πάλι με πολύ χαμηλά νούμερα και μείωση των πτήσεων κατά 50% σε σχέση με το 2019 και της επιβατικής κίνησης κατά 70%. Αναφορικά με τα νέα Airbus που έχει παραγγείλει η Aegean ο κ. Γερογιάννης σημείωσε πως «διατηρήσαμε την παραγγελία για την απόκτηση των 46 νέων αεροσκαφών με τον ρυθμό των παραλαβών να αυξάνεται από το 2022, γνωρίζοντας την αξία τους για την επόμενη μέρα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Aegean
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

AEGEAN: Mετέφερε πάνω από 2,3 εκατ. επιβάτες Ιούλιο και Αύγουστο

Συνολικά, ο συντελεστής πληρότητας για την περίοδο βελτιώθηκε και πλέον ανέρχεται σε 71,7%. Ωστόσο ο συγκεκριμένος δείκτης παραμένει σημαντικά μειωμένος συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, που ήταν 87.2%.
Sky_Express
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα μεγάλη επένδυση της Sky express σε έξι αεροσκάφη αξίας 200 εκατ.

Συμφωνία της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας με την ATR για καινούρια αεροσκάφη, μετά την απόκτηση έξι Airbus A320neo. «Μας ενδιαφέρει το λιμάνι Ηρακλείου», δηλώνει ο Ιωάννης Γρύλος στο Business Daily.