Να κερδίσει το στοίχημα της Ινδίας θα επιδιώξει η AEGEAN από το 2026, με τα φτερά που θα της δώσουν τα δύο νέα Α321neo XLR, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των καινούργιων Airbus σε 60 και τη συνολική επένδυση στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2031. Στο ραντάρ της εταιρείας μπαίνουν, με ορίζοντα το 2028, εποχικοί προορισμοί, όπως οι Σεϋχέλλες ή οι Μαλδίβες, καθώς και στην υποσαχάρια Αφρική, το Ναϊρόμπι, το Λάγος, ακόμα και το Κέιπ Τάουν.
Ο νέος στόλος «ειδικών αποστολών» της AEGEAN, με εμβέλεια άνω των 4 ωρών και αρχικά ως τις 8 ώρες, ξεκίνησε να αναπτύσσεται με την παραγγελία στις αρχές του 2024 τεσσάρων Α321neo LR, προκειμένου να ανοίξει ένα παράθυρο στις αγορές της Ασίας και Κεντρικής Αφρικής.
Όμως, όπως εξήγησε, εχθές, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων, ο πρόεδρος της AEGEAN, Ευτύχιος Βασιλάκης, οι δυσκολίες που επικρατούν στην αεροπορική βιομηχανία, ως προς την παραγωγή, τις προμήθειες, τις αλυσίδες εφοδιασμού, έφεραν διαρκείς καθυστερήσεις στην παραλαβή αυτών των αεροσκαφών. Αντί του 2026, θα παραληφθούν τα δύο το 2027 και τα υπολειπόμενα δύο το 2028.
Προκειμένου να μην χαθεί το timing και η AEGEAN να επιχειρήσει να μπει πρώτη στην ινδική αγορά, κερδίζοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αποφασίστηκε η απόκτηση των δύο XLR αεροσκαφών, που βρίσκονταν ήδη σε διαδικασία παραγωγής. Τα δύο νέα αποκτήματα προσθέτουν επιπλέον εμβέλεια 2,5 ωρών, φτάνοντας δηλαδή σε ταξίδι ως 10,5 ωρών.
Αυτό σημαίνει 8.500 χιλιόμετρα παραπάνω από τα αεροσκάφη των ευρωπαϊκών πτήσεων σε σχέση με τα 6.200 των LR. Έτσι, προσφέρουν περισσότερες επιλογές προορισμών, με αναβαθμισμένη άνεση σε business και economy class.
«Το επίπεδο άνεσης που προσφέρουν μας δίνει τη δυνατότητα, εφόσον προχωρήσουμε με επιτυχία στο βήμα της Ινδίας, να δούμε εν συνεχεία μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε με αυτά τα αεροσκάφη», είπε ο κ. Βασιλάκης, τονίζοντας ότι για την εταιρεία, που μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει πτήσεις άνω των πέντε ωρών, το χτίσιμο της κουλτούρας μεγαλύτερων πτήσεων είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Στόχος να προλάβει τον ανταγωνισμό
Εξηγώντας την επιλογή της Ινδίας, ο κ. Βασιλάκης εστίασε στη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί σε μία χώρα με πληθυσμό 1 δισεκατομμυρίου, όπου πάνω από τους μισούς έχουν εισόδημα άνω των 53.000 ευρώ, όταν στην Ελλάδα των 10 εκατ. μόλις το 2% υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ. «Έχουν λοιπόν 40 φορές περισσότερα δυνητικά ταξίδια από τους Έλληνες, που βάσει ερευνών κάνουμε 6 εκατ. ταξίδια. Με πρόχειρους υπολογισμούς, εκείνοι θεωρητικά μπορούν να φτάσουν στα 240 εκατ. ταξίδια, ενώ σήμερα κάνουν λιγότερα από 30 εκατ.», εξήγησε.
Έτσι, από τα τέλη Μαρτίου, η AEGEAN εντάσσει στο πρόγραμμά της πέντε εβδομαδιαίες πτήσεις προς Νέο Δελχί κι εν συνεχεία από τον Μάιο θα ξεκινήσει η σύνδεση με τη Μουμπάι με τρεις πτήσεις την εβδομάδα.
Ερωτηθείς για τις τιμές των εισιτηρίων, ο κ. Βασιλάκης εξήγησε πως η τιμολογιακή πολιτική θα διαμορφωθεί ουσιαστικά συγκρίνοντας τις επιλογές που έχει κανείς για να φτάσει εμμέσως στη Ινδία, δηλαδή είτε μέσω του Κόλπου είτε από Κωνσταντινούπολη, κυρίως με Emirates, Turkish και Qatar. «Θα πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί στην αγορά. Ανάλογα με τις τιμές αυτών εκεί θα τοποθετηθούμε κι εμείς. Στόχος μας είναι -και για αυτό θέλουμε να μπούμε πρώτοι- τουλάχιστον στο προϊόν business class να είμαστε αντίστοιχα τοποθετημένοι με τους ανταγωνιστές μας, προσφέροντας και γρηγορότερη πρόσβαση», επισήμανε.
Δεδομένου ότι τα δύο νέα αεροσκάφη, προκειμένου να προσφέρουν αναβαθμισμένη εμπειρία, διαθέτουν 138 θέσεις αντί 220, μεταξύ των οποίων 24 Business Class Suites με πλήρως ανακλινόμενα καθίσματα (lie-flat) και αυξημένη ιδιωτικότητα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν θα είναι ένα φθηνό ταξίδι, αλλά θα είναι πολύ ποιοτικό».
Λαμβάνοντας, δε, υπόψιν ότι για να είναι μια πτήση κερδοφόρα, θα πρέπει να είναι κατά τουλάχιστον 70-75% γεμάτο το αεροσκάφος, σε αυτού του τύπου τα αεροπλάνα με τις 24 Business Suites, εάν δεν έχει πωληθεί το 60-70% αυτών σε καλές τιμές, τότε δεν θα βγουν χρήματα.
Ως καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας, ο κ. Βασιλάκης έθεσε τη συνεργασία με μια από τις δύο μεγάλες αεροπορικές της χώρας, Air India και IndiGo, καθώς κατέχουν το 90% της αγοράς. Ζήτησε όμως στήριξη και από την πολιτεία σε αυτό το εγχείρημα, ειδικά από το υπουργείο Εξωτερικών και τα προξενεία να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης Visa. Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητα τη βελτίωση των υπηρεσιών αεροναυτιλίας, διότι καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο της υπηρεσίας που τελικά προσφέρεται στους ταξιδιώτες.
Επόμενοι προορισμοί στο τραπέζι
Παραμένοντας ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του ως προς τα επόμενα σχέδια για νέους μακρινούς προορισμούς, ο κ. Βασιλάκης τόνισε πως ο πρώτος στόχος είναι μια σταδιακά καλή πορεία στην Ινδία. Από αυτή θα εξαρτηθούν οι επόμενες κινήσεις, που θα σχεδιαστούν από το 2027, ενόψει της συμπλήρωσης του στόλου των έξι αεροσκαφών για πιο μακρινούς προορισμούς.
Δεδομένου ότι ήδη η εταιρεία πετάει σε Ντουμπάι, Μαρακές, Αίγυπτο, κατά κύριο λόγο τον χειμώνα, λόγω της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού και του ότι ταξιδεύουν κυρίως Έλληνες, αναζητούνται και άλλοι προορισμοί αντίστοιχου προφίλ. Σε αυτό το πεδίο, ο κ. Βασιλάκης τοποθέτησε το Κέιπ Τάουν που παρουσιάζει εποχικότητα και είναι στην εμβέλεια των XLR.
Παράλληλα, τα νέα αεροσκάφη θα μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της AEGEAN σε υφιστάμενους προορισμούς 4-5 ωρών, όπως Ντουμπάι και Ριάντ, απέναντι στις Qatar, Emirates, Saudia, που πετούν με αντίστοιχη διαμόρφωση αεροσκάφους.
Ανάλογα, δε, με την εμπειρία στην Ινδία και με τη σταδιακή ένταξη στον στόλο των Α321neo LR ως το 2028, θα εξεταστούν και άλλοι προορισμοί, όπως για παράδειγμα η Μπανγκαλόρ στην Ινδία, εποχικοί προορισμοί, όπως οι Σεϋχέλλες και οι Μαλδίβες, το Ναϊρόμπι, το Αλμάτι και το Λάγος.
Ακόμη, επανέλαβε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι με αυτά τα αεροσκάφη η εταιρεία δεν μπορεί να πάει σε Καναδά και ΗΠΑ, αλλά σε κάθε περίπτωση, επί του παρόντος δεν υπάρχει και τέτοια πρόθεση. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά από 3 με 4 χρόνια, εφόσον όλα έχουν πάει τόσο καλά που η εταιρεία πατάει καλά στις νέες αγορές, τότε ίσως γίνουν δεύτερες σκέψεις για long haul πτήσεις.