ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank
Πηγή: Alpha Bank

BofA: Σημαντικά οφέλη για την Alpha από τα deal για πληρωμές - ακίνητα

Οι κινήσεις που προωθούνται στο πλαίσιο του "Project Tomorrow" θα βελτιώσουν τον Δείκτη Κεφαλαίων, σημειώνει η Bank of America, σε μια περίοδο όπου αναλώνονται κεφάλαια για τη μείωση των ΜΕΑ.

Σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας θα έχει η Alpha Bank από τη συμφωνία για συνεργασία στον τομέα πληρωμών με τη Nexi και την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για τον τομέα των ακινήτων, κινήσεις που θα προσθέσουν 40 μονάδες βάσης και 15 - 20 μ.β., αντίστοιχα, στον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Bank of America.

Ο οίκος διατυπώνει θετικές εκτιμήσεις, σχετικά με τις δύο πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε η Alpha Bank στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας να διατηρηθεί ο Δείκτης Κεφαλαίων σε καλά επίπεδα και να αντισταθμιστεί η κατανάλωση κεφαλαίου που απαιτείται για την ταχεία μείωση των ΜΕΑ στην οποία στοχεύει η Τράπεζα. 

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές του οίκου, και οι δύο πρωτοβουλίες αποτελούν μέρος του καλά δομημένου επιχειρηματικού σχεδίου, “Project Tomorrow” που ανακοίνωσε η Διοίκηση της Τράπεζας τον Μάιο. Η Bank of America επικροτεί το επενδυτικό πλάνο αναδιάρθρωσης της Alpha Bank, γιατί στηρίζεται σε έναν ισχυρό Δείκτη Κεφαλαίων, παράλληλα με την ταχεία απομόχλευση του ισολογισμού.

Η Alpha Bank κατέληξε σε συμφωνία με τη Nexi, την κορυφαία εταιρεία PayTech στην Ιταλία, σημειώνει η BofA, για την εξαγορά του 51% των δραστηριοτήτων merchant acquiring (150,000 POS / Ευρώ 9 δισ. όγκοι) έναντι Ευρώ 157 εκατ., με το 100% της νέας Eταιρείας (NewCo) που θα δημιουργηθεί να αποτιμάται στα Ευρώ 307 εκατ. Επιπλέον, θα υπάρξει πρόσθετο όφελος ύψους Ευρώ 60 εκατ. για τη NewCo υπό την μορφή earn-out. Η συμφωνία θα προσθέσει περίπου 40 μ.β. στα κεφάλαια της Alpha Bank. 

Η κοινοπραξία θα συνάψει μακροπρόθεσμη συμφωνία διανομής με την Alpha Bank, με τις προμήθειες σύστασης να εισπράττονται από την Alpha Bank. Όπως προσθέτει η BofA, μία παρόμοια συναλλαγή έκλεισε με τη Nexi πριν από δύο χρόνια με τη μεγαλύτερη τράπεζα της  Ιταλίας, την IntesaSanpaolo.

Αναζήτηση συνεργάτη σε ακίνητα

Η Alpha Bank ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να ξεκινήσει διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου για μια κοινοπραξία μέσω της εισηγμένης θυγατρικής της Alpha Αστικά Ακίνητα (το 91,5% της οποίας ανήκει στην Alpha Bank και έχει κεφαλαιοποίηση Ευρώ 130 εκατ.). Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου και η ολοκλήρωση αναμένεται μέχρι το α’ τρίμηνο του 2022. 

Η Alpha Bank θα μεταβιβάσει ένα επιλεγμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην Alpha Αστικά Ακίνητα, αυξάνοντας την αξία του οχήματος. Η μονάδα εξυπηρέτησης ακινήτων της Alpha Αστικά Ακίνητα θα αποκτηθεί από την πλήρως ιδιόκτητη θυγατρική διαχείρισης ακινήτων της Alpha Bank, την Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων Α.Ε. (AREMI), πριν από την πώληση.

Στόχος της Alpha Bank είναι η Alpha Αστικά Ακίνητα να υπογράψει μακροπρόθεσμη συμφωνία με την AREMI για τη διαχείριση ακινήτων, δημιουργώντας έτσι μία ροή νέων εσόδων για την Τράπεζα από αμοιβές και προμήθειες. Η θετική κεφαλαιακή επίδραση θα προκύψει κυρίως λόγω της μείωσης του σταθμισμένου ενεργητικού που σχετίζεται με τα ακίνητα κατά Ευρώ 0,4 δισ. Σύμφωνα με την εκτίμησή της BofA, αυτό θα πρέπει να ισοδυναμεί με αύξηση περίπου 15-20 μ.β. στον Δείκτη Κεφαλαίων. 

Η Bank of America τέλος σημειώνει ότι και άλλα έργα προγραμματίζονται επίσης από την Alpha Bank, όπως η πώληση των θυγατρικών της στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αλβανία, οι οποίες αναμένεται να προσθέσουν άλλες 30 μ.β. στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας με βάση τις εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από την Alpha Bank, τι περιλαμβάνει

Μέχρι την 1η Οκτωβρίου θα έχει διάρκεια το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank. Στις 150.000 ευρώ το ανώτατο όριο αποζημίωσης. Στους 6.000 θα φτάσουν οι εργαζόμενοι της τράπεζας μετά το τέλος του προγράμματος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Μεγάλη ζήτηση για την ομολογιακή έκδοση, στο 2,625% το επιτόκιο

Χαρακτηριστικό της μεγάλης ζήτησης ήταν πως η κάλυψη του βιβλίου προσφορών έφτασε τη 1,5 φορά, μέσα σε μόλις 1 ώρα από το άνοιγμα του, ενώ η τελική ζήτηση ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ. Η απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,625%.