ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Youtube

«Κόκκινα» δάνεια 60 δισ. στις εταιρείες διαχείρισης

Οι τράπεζες δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνες τα προβληματικά δάνεια, καταλυτικός ο ρόλος των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, τονίζει ο Τάσος Πανούσης. Το πρόβλημα με τις επιχειρήσεις - «ζόμπι».

Τον κρίσιμο ρόλο των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, που ήδη έχουν αναλάβει τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων ύψους 60 δισ. ευρώ, στην προσπάθεια εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος εξήγησε, μιλώντας στο NPL Summit 2019, ο Τάσος Πανούσης, πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις.

«Ο ρόλος των εταιρειών Διαχείρισης Δανείων θα είναι καταλυτικός στην υλοποίηση αυτού του γιγαντιαίου προγράμματος» της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπογράμμισε ο κ. Πανούσης, εξηγώντας γιατί «η εξυγίανση της οικονομίας από τα κόκκινα δάνεια επιβάλλει την ανάληψη της διαχείρισής τους από εξειδικευμένους φορείς, όπως οι εταιρείες διαχείρισης  που έχουν λάβει την άδεια για το σκοπό αυτό».

Οι τράπεζες, τόνισε, δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν αποδοτικά αυτά τα δάνεια, για τους εξής λόγους:

  1. Γιατί οι τράπεζες διέπονται από ένα πολύ αυστηρό εποπτικό πλαίσιο τα περίφημα EBA rules που ορίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.
  2. Γιατί οι τράπεζες είναι εξειδικευμένες να χρηματοδοτούν την οικονομία και να δέχονται καταθέσεις και όχι να κυνηγούν τα κόκκινα δάνεια. Αντίθετα οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων Δανείων, έχουν συγκεκριμένη εξειδίκευση, Τεχνογνωσία και εργαλεία για να μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα, ενώ κουβαλούν Ευρωπαϊκή και Διεθνή εμπειρία σε αυτό τον τομέα.
  3. Παράλληλα οι τράπεζες θα έχουν πάντα να διαχειριστούν τον ηθικό κίνδυνο (moral hazard) και τον κίνδυνο να μολυνθεί το ενήμερο χαρτοφυλάκιο, σε εκτεταμένη εφαρμογή λύσεων με αφέσεις χρέους.
  4. Και για να πω μια μεγάλη αλήθεια που όλοι γνωρίζουμε μα δύσκολα εκφράζεται, οι εταιρείες διαχείρισης εκ της σύστασής τους αλλά και εκ του αντικειμένου τους, δεν έχουν δεσμεύσεις στην ελληνική επιχειρηματική αγορά, γεγονός που καθιστά τη δραστηριότητά τους λιγότερη ευάλωτη σε κάθε είδους παρεμβάσεις.

Εξηγώντας περαιτέρω αυτή τη θέση, ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε στο φαινόμενο των επιχειρήσεων - «ζόμπι», που είναι υπερχρεωμένες αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν. «Για να μην παρεξηγηθώ», υπογράμμισε, «δεν είναι θέμα προθέσεων. Θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα που αφορά στον επιχειρηματικό τομέα. Πόσες επιχειρήσεις ξέρουμε, υπερχρεωμένες, "καταδικασμένες" που συνεχίζουν να λειτουργούν κατ’ όνομα, κρατώντας δέσμιες τις τράπεζες, τους εργαζόμενους σε ομηρεία, έχουν φτάσει στα όρια τους ή και έχουν καταστρέψει προμηθευτές και συνεργάτες τους, νοθεύουν τον ανταγωνισμό και παρασιτούν εις βάρος άλλων βιώσιμων επιχειρήσεων;

Η απάντηση είναι πάρα πολλές. Και δεν μιλώ μόνο για μερικές πολύ μεγάλες που γνωρίζει όλος ο κόσμος. Είναι πάρα πολλές και είναι όλων των κατηγοριών. Δεν πρέπει κάποτε, η επιχειρηματική αγορά να εξυγιανθεί; Να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι; Για τις εταιρείες διαχείρισης, η αρχή αυτή αποτελεί προϋπόθεση και βασικό παράγοντα από τον οποίο θα κριθεί η αποτελεσματικότητά τους. Εδώ πρέπει να παντρέψουμε την τραπεζική γνώση και εμπειρία των πελατών μας (που φέρνουν οι τράπεζες) με την ευελιξία, την τεχνολογία και τα κίνητρα που δίνουν οι servicers».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

psaltis-alpha
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Κάτω από το 7% θα υποχωρήσουν τα κόκκινα δάνεια το 2023

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης σημείωσε ότι αποτελεί συνειδητή απόφαση της διοίκηση η πειθαρχημένη ανάληψη κινδύνων. Μειώθηκαν κατά 39% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Συμφωνία με Bain Capital για την πώληση της Sunshine Leases

Η συναλλαγή που περιλαμβάνει και χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 500 εκατ. ευρώ, αποτελεί μέρος των ενεργειών της τράπεζας, με στόχο την ολοκλήρωση του σχεδίου απομείωσης των κόκκινων δανείων.
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι προκλήσεις και οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων για τις τράπεζες

Η ελληνική αγορά ακινήτων έχει αρχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών, με τις τράπεζες να ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις και να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας ο επικεφαλής των ΕΛΤΑ Γ. Κωνσταντόπουλος

Με αφορμή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, περί αμοιβών τις οποίες έδωσαν, τα ΕΛΤΑ διευκρινίζουν σε ανακοίνωσή τους πως δεν τίθεται θέμα αυτοτελών αμοιβών προς τον κ. Πάτση, νόμιμο αντιπρόσωπο της DLA Piper στην Ελλάδα.