ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Profile Software
Φωτο: Profile Software

Με σκανδιναβικό... «αέρα» υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης - κερδοφορίας για την Profile

Σε ιστορικά υψηλά η μετοχή, αναμένεται ρεκόρ μεγεθών στο εξάμηνο. Κίνηση – ματ η εξαγορά της Euronext Centevo. Εξαγωγές σε 45 χώρες. Επέκταση σε έργα του Δημοσίου.

Επιχειρηματική συνέπεια, χαμηλός δανεισμός αλλά κυρίως εξωστρέφεια και εξαγωγή τεχνογνωσίας (πλέον) σε 45 χώρες είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εταιρεία Profile Software που αθόρυβα και μεθοδικά χτίζει διαρκώς καλύτερο όνομα σε διεθνές επίπεδο. Μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα ή στις αρχές της επομένης, η εταιρεία θα ανακοινώσει αποτελέσματα 1ου εξαμήνου 2021 όπου θα καταγράψει υπερδιπλασιασμό καθαρών κερδών και ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων.

 Παράλληλα, η εταιρεία είναι έτοιμη να διεκδικήσει νέα έργα του δημοσίου που θα υλοποιηθούν με αρωγό το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Profile έχει σημαντική παρουσία σε έργα του δημοσίου τομέα για πάνω από δέκα χρόνια, με σημαντικότερο το έργο στο υπουργείο Δικαιοσύνης με την ηχογράφηση και αποηχογράφηση των δικαστηρίων. Μέσω της 100% θυγατρικής Profile Digital Services, η εισηγμένη έχει αναλάβει με τη μορφή ΣΔΙΤ την ψηφιακή καταγραφή, αποθήκευση και διάθεση πρακτικών συνεδριάσεων των Ελληνικών Δικαστηρίων.

Το ρεκόρ μεγεθών και το περαιτέρω άνοιγμα στα projects του δημοσίου, είναι οι κύριοι λόγοι που οδηγούν τη μετοχή της Profile τις τελευταίες ημέρες σε διαρκή ιστορικά υψηλά. Χθες ο τίτλος έκλεισε στα 6,40 ευρώ με νέα άνοδο 3,90% και ισχυρό όγκο 119.130 τεμαχίων, με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται πλέον στα 76,1 εκατ. ευρώ. Από τις 19 Αυγούστου, η μετοχή καταγράφει άνοδο 35,31%, έχοντας ανεβάσει κατακόρυφα τους όγκους της.

Η εταιρεία Profile αποτελεί την πιο εξωστρεφή ελληνική εταιρεία πληροφορικής μετά την Intrasoft International, φέρνοντας το 65% των εσόδων της από το εξωτερικό, ενώ το 90% των εσόδων της έρχεται από ιδιοπαραγόμενα προϊόντα. Με τα χρόνια έχει «χτίσει» αξιοσημείωτη τεχνογνωσία, δημιουργώντας εξελιγμένα προγράμματα wealth management, λύσεις για τον τομέα της τραπεζικής, συστήματα πληρωμών, συστήματα διαχείρισης χαρτοφυλακίου κ.α.

Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει μπει σε μια άτυπη «λίγκα» 15-20 εταιρειών διεθνώς που «χτυπούν» συγκεκριμένα και πολύ εξειδικευμένα έργα. Αυτές οι εταιρείες δημιουργούν κορυφαίες τραπεζικές και χρηματοοικονομικές πλατφόρμες, τις οποίες χρησιμοποιούν οι μεγαλύτερες κεντρικές αλλά και ιδιωτικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, λίαν συντόμως μια μεγάλη κεντρική τράπεζα χώρας Βορείου Αφρικής, θα ανακοινώσει την απόκτηση της λίαν εξειδικευμένης πλατφόρμας της Profile Acumen.plus. Η εταιρεία έχει υψηλά ταμιακά διαθέσιμα που υπερβαίνουν τις δανειακές της υποχρεώσεις, ένας συσχετισμός που διατηρεί με ιδιαίτερη... φειδώ η διοίκησή της, κάτι που παρέχει ασφάλεια αλλά και άνεση διεκδίκησης έργων.

Κίνηση – ματ η εξαγορά της Euronext Centevo

Τον περασμένο Μάρτιο η Profile ανακοίνωσε μια νέα σημαντική εξαγορά στο εξωτερικό, καθώς απέκτησε το 100% της εταιρείας ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης επενδύσεων Euronext Centevo. Εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά από το 1991, εδρεύει στη Στοκχόλμη και αποτελείται από δύο μονάδες, μία στη Στοκχόλμη και μία στο Όσλο της Νορβηγίας. Συνολικά, απασχολεί προσωπικό 45 ατόμων, που μοιράζεται στις δύο αυτές περιοχές, ενώ εξυπηρετεί τους μεγαλύτερους Asset και Fund Managers, καθώς και τράπεζες της ευρύτερης περιοχής.

Το «πάντρεμα» της εξωστρέφειας και του management της Profile με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της σκανδιναβικής εταιρείας, φέρνει σημαντικά αποτελέσματα και θα είναι ο κυριότερος λόγος της ισχυρής ενίσχυσης μεγεθών της ελληνικής εταιρείας, καθώς θα αυξήσει κατά 35% τον ετήσιο τζίρο του ομίλου ετησίως. Μόνο για φέτος, η Centevo αναμένεται να συνεισφέρει περίπου 4,5 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών της εισηγμένης.

Η Centevo διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο πελατών πάνω από 60 χρηματοοικονομικών οργανισμών με διασπορά σε όλη τη Σκανδιναβία (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία), καθιστώντας την Profile αυτομάτως υπολογίσιμο «παίκτη» σε μια περιοχή με ισχυρό momentum και μεγάλη παράδοση στο Investment Management και Banking, στην οποία δεν είχε παρουσία.

Πρόσφατα, η Profile ανακοίνωσε τις νέες – μονταρισμένες λειτουργικότητες στο Centevo Suite όπως Buy-side συναλλαγές μέσω FIX, real-time σύνδεση με Bloomberg & Νέα front-end λύση, παρουσίασε δηλαδή τις λειτουργίες και την εξελιγμένη front-end λύση για τους τελικούς πελάτες, που προσφέρει η τελευταία έκδοση της ευέλικτης πλατφόρμας, Cairo.

Η σκανδιναβική εταιρεία το 2020 είχε τζίρο 5,5 εκατ. ευρώ και -0,3 εκατ. ευρώ EBITDA, το 2021 εκτιμάται ότι ο τζίρος θα αυξηθεί στα 6 εκατ. τζίρο και τα EBITDA θα γυρίσουν θετικά κατά 0,3 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 ο τζίρος αναμένεται στα 6,8 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 1,4 εκατ. ευρώ. Πάνω από 70% του τζίρου της Centevo είναι επαναλαμβανόμενα έσοδα.

Το management της Profile θα κινηθεί στην επιτυχημένη στρατηγική που εφαρμόστηκε μετά την εξαγορά της γαλλικής Login, η οποία είχε μικρές ζημιές αλλά με την αναδιάρθρωση γύρισε σε σημαντική αύξηση τζίρου και EBITDA.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της Profile, ο όμιλος αναμένεται να εμφανίσει πωλήσεις 22 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2021, ενώ το 2022 θα έχει τζίρο 30 εκατ. ευρώ και 35 εκατ. ευρώ το 2023. Αντιστοίχως τα EBITDA αναμένεται από 4,2 εκατ. ευρώ το 2020 να ανέλθουν στα 5,5 εκατ. ευρώ το 2021, στα 7,9 εκατ. ευρώ το 2022 και στα 9,5 εκατ. ευρώ το 2023.

Το ιστορικό της Profile Software

Η Profile Software παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής στον χρηματοοικονομικό και ευρύτερο επιχειρηματικό χώρο του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα, με γραφεία σε σημαντικά χρηματοοικονομικά κέντρα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή-Ασία, Αμερική και Αφρική.

Εισήλθε ως μια μικρή εταιρεία λογισμικού στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. το 2003, όμως τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα εξωστρέφειας, κάτι που αντανακλάται και στην πορεία της μετοχής. Συνέπεια της καλής και συνεπούς πορείας, ήταν η είσοδος στις 22 Ιουλίου 2019 στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap.

Αποκορύφωμα της επέκτασης ήταν η εξαγορά της γαλλικής εταιρείας Login SA προ τριετίας (Ιούλιος ’17) ανοίγοντας νέους δρόμους στην ελληνική εταιρεία. Η Login SA, εδρεύει στο Παρίσι και είναι εξειδικευμένη εταιρεία ανάπτυξης συστημάτων Treasury, τα προϊόντα της οποίας έχουν ήδη ενσωματωθεί στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του ελληνικής εταιρείας και διατίθενται διεθνώς.

Απασχολεί κοντά στους 200 εργαζόμενους εκ των οποίων περίπου οι 120 στην Ελλάδα.

Τα δύο placements

Η διοίκηση της Profile έχει προβεί σε δύο placements την τελευταία διετία, «ανοίγοντας» την εταιρεία σε περισσότερους μετόχους, αυξάνοντας παράλληλα και το free float. To Σεπτέμβριο του 2019 προχώρησε στην πώληση 4,40% των μετοχών της στα 4 ευρώ ανά μετοχή, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 είχε πωλήσει 585.868 μετοχές, ήτοι ποσοστό 4,96% του μετοχικού κεφαλαίου.

Τα δύο placements ήταν αναμενόμενα και «απαραίτητα» για την εταιρεία ώστε να «ανοίξει» προς τους ξένους επενδυτές, σε μια συγκυρία που βρίσκεται σε ισχυρό αναπτυξιακό momentum. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε – εδώ και μια πενταετία - συμμετέχει στα περισσότερα road show που κάνει η ΕΧΑΕ σε διεθνές επίπεδο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το νέο κύμα high tech επενδύσεων που αναστρέφουν το brain drain

Μεγάλου ύψους επενδυτικά κεφάλαια κατευθύνονται σε ερευνητικά κέντρα και data center στην Ελλάδα, δημιουργώντας συνεχώς νέες θέσεις εργασίας για Έλληνες επιστήμονες. Ποιες είναι οι σημαντικότερες πρωτοβουλίες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς έγιναν «μαγνήτης» ξένων κεφαλαίων οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας

Τι σηματοδοτεί το deal για την εξαγορά της Intrasoft International, πώς έχουν περάσει στο στόχαστρο ξένων ομίλων ελληνικές εταιρείες με διεθνή εμβέλεια. Καταλύτης ανάπτυξης τα έργα δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
digital transformation-texnologia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πληροφορική: Deals, εξαγορές και μεγάλες συμφωνίες εν αναμονή καταιγισμού έργων

Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα πληροφορικής, νέων τεχνολογιών, ασφάλειας διαδικτύου, εκσυγχρονισμού δημοσίων υπηρεσιών και ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για την πορεία του κλάδου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλώρη για την υψηλή κεφαλαιοποίηση βάζει η Quest Holdings με επιδόσεις ρεκόρ

Η μετοχή της εταιρίας βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και αποτελεί ισχυρή υποψηφιότητα για ένταξη στον δείκτη FTSE 25. Πως υπερδιπλασίασε τα καθαρά κέρδη sτο πρώτο εξάμηνο και οι προοπτικές για το σύνολο του έτους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Profile: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο

Η θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι πενταετής, ήτοι μέχρι την 24η Ιουνίου 2026, παρατεινόμενη μέχρι τη λήξη της προθεσμίας εντός της οποίας πρέπει να συνέλθει η αμέσως επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση.