ΓΔ: 1022.82 -0.19% Τζίρος: 145.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
GAP
Πηγή: Shutterstock

Αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα GAP - Banana Republic λόγω νομικών εμπλοκών

Το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε τη συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, εταιρείας που κατέxει τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης και ανάπτυξης των δυο εμπορικών σημάτων.

Παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των αμερικανικών αλυσίδων ένδυσης Gap και Banana Republic στην χώρα μας, μετά την απόρριψη από το Πρωτοδικείο Αθηνών της αίτησης άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, εταιρείας που κατέxει τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης και ανάπτυξης των προαναφερθέντων εμπορικών σημάτων.

Το σχετικό κείμενο δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ΓΕΜΗ, αποκαλύπτοντας τα προβληματικά, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, σημεία της προτεινόμενης συμφωνίας, κι αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για το μέλλον. 

Ειδικότερα, το Πρωτοδικείο απέρριψε το αίτημα έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης, κρίνοντας μη ωφέλιμους τους όρους αυτής για το Ελληνικό Δημόσιο, κι έκρινε ότι οι οφειλές της εταιρείας θα πρέπει να εξοφληθούν σε όχι περισσότερες από 90 δόσεις, με την απειλή των προσαυξήσεων σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής τους. Επιπλέον, δεν πείστηκε σχετικά με την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας από το 2020 κι έκτοτε, στην βάση της αύξησης του τζίρου κατά 2,3% για τα δύο πρώτα έτη, χάριν στην λειτουργία του νέου καταστήματος στο Smart Park, και την συνακόλουθη εξέλιξη των καθαρών κερδών του, με μέση ποσοστιαία αύξηση της τάξεως του 1,5% σε ορίζοντα δεκαπενταετίας. 

Να σημειωθεί ότι το συνολικό χρέος της εταιρείας ανερχόταν σε 22,78 εκατ ευρώ τον Μάιο του 2020, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού, ποσό ύψους 16,63 εκατ ευρώ, να αφορά σε ομολογιακό δάνειο από την τράπεζα Alpha Bank. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ωστόσο, η Alpha Bank παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, έχοντας εξασφαλίσει δεσμεύσεις για την χρήση των ταμειακών ροών της εταιρείας για την αποπληρωμή των χρεών της. 

Εξίσου προβληματικό σημείο υπήρξε για τις δικαστικές αρχές το γεγονός ότι δεν προσκομίστηκαν στοιχεία για την Yamaran ΑΕ που να στηρίζουν ρεαλιστικά την πρόθεση της να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο μέχρι ποσού ύψους 502.500 ευρώ, προβαίνοντας σε χορήγηση χρηματοδότησης υπό την μορφή έντοκου δανείου τουλάχιστον 600.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Yamaran, εταιρεία συμφερόντων επίσης της οικογένειας Μαρινόπουλου, έχει αναλάβει την στήριξη της Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων από πέρσι, στα πλαίσια του προτεινόμενου σχεδίου διάσωσης κι εξυγίανσης της δεύτερης, και πλέον καλείται να στηρίξει εκ νέου την εμπορική λειτουργία των καταστημάτων Gap και Banana Republic.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων είχε ανανεώσει το συμβόλαιο αποκλειστικής χρήσης των δύο σημάτων για την χώρα μας, με την Gap Inc., με ημερομηνία λήξης τις 31 Ιουλίου 2021, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της αμερικανικής φίρμας ήταν η εκ νέου ανανέωση της συμφωνίας, εξέλιξη που μένει να επαληθευθεί. Το δίκτυο καταστημάτων ανέρχεται σε 10 σημεία πώλησης, με τα 6 να είναι καταστήματα λιανικής και τα 4 shop-in-shop, ενώ την περασμένη άνοιξη εγκαινιάστηκε και η ελληνική εκδοχή του ηλεκτρονικού καταστήματος της Gap. Το 2019 η εταιρεία είχε ζημίες μετά φόρων ύψους 1,08 εκατ ευρώ και πωλήσεις ύψους 11,64 εκατ ευρώ, έναντι τζίρου ύψους 11,13 εκατ ευρώ το 2018, ενώ για το 2020 είχε προϋπολογιστεί κάμψη τζίρου μεταξύ 25% και 30%, εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ισχυρές πωλήσεις έκλεισαν το έτος τα Αττικά Πολυκαταστήματα

Ο τζίρος επανήλθε στα επίπεδα του 2019 τη χρονιά που πέρασε, χάρη στην βελτίωση της αγοραστικής κίνησης ειδικά το τελευταίο τρίμηνο του έτους αλλά και στην πολύ καλή τουριστική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες.
calin
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Calin: Καλύπτει τις απώλειες της πανδημίας και επεκτείνει το δίκτυό της

Η εταιρεία ελέγχει στην χώρα μας τις αλυσίδες ένδυσης, εσωρούχων και μαγιώ Intimissimi, Intimissimi Uomo, Calzedonia, Falconeri και Tezenis. Συζητήσεις για την επέκτασή της στα εμπορικά κέντρα της Lamda, στο River West και στον νέο εμπορικό προορισμό του Ελληνικού.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευκαιρίες στις ΗΠΑ αναζητεί η Mat Fashion - Έχασε εξαγωγές λόγω πολέμου

Η εταιρεία που παράγει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις συλλογές plus size ρούχων της στην Ελλάδα αναζητά νέες αγορές, μετά τη συρρίκνωση της παρουσίας σε Ρωσία και Ουκρανία. Αυξημένος ο τζίρος του ηλεκτρονικού καταστήματος.
Ekptoseis, Sales, Discounts
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλες προσδοκίες για τις εκπτώσεις, τονωτική ένεση στην αγορά

Σε συνέχεια ενός θετικού δευτέρου τριμήνου ως προς την αγοραστική κίνηση, ο εμπορικός κόσμος προσδοκά σε ακόμη καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων με σημαντικές μειώσεις στις τιμές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Pink Woman: Επιστροφή σε κερδοφορία, επέκταση δικτύου καταστημάτων

Κατά 48% αυξήθηκε ο τζίρος το 2021. Δυναμικά συνεχίζεται η επέκταση του δικτύου φυσικών καταστημάτων, καθώς προστέθηκαν 20 νέα σημεία πώλησης Pink Woman από το 2020 έως σήμερα, ξεπερνώντας συνολικά τα 100.