ΓΔ: 1064.12 -0.03% Τζίρος: 30.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:22:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε τροχιά απογείωσης η πληροφορική, μεγάλες αυξήσεις τζίρου - κερδών

Πώς κινήθηκαν το πρώτο εξάμηνο οι εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής. Τα έργα ψηφιοποίησης του Δημοσίου και η ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων ανοίγουν νέες προοπτικές για τον κλάδο.

Απογειώνεται ο κλάδος της πληροφορικής καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και των επιχειρήσεων που θα επιταχυνθεί με τους πόρους και τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης έχει δώσει ώθηση στις εταιρείες που είδαν τα μεγέθη τους να ενισχύονται σημαντικά στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Περισσότερα από 6 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας, ενώ ήδη η πανδημία έχει προκαλέσει αύξηση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στις νέες τεχνολογίες, καθώς οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να διαχειριστούν την εξ αποστάσεως εργασία, αλλά και τις συναλλαγές με τους πελάτες και το κράτος. Η ψηφιοποίηση του Δημοσίου δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές για τις εταιρείες πληροφορικής, καθώς θα υπάρξει μια μεγάλη γκάμα έργων που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Οι εταιρείες πληροφορικής είδαν τις πωλήσεις και την κερδοφορία τους να αυξάνονται από την αρχή του έτους με τις προοπτικές μέχρι το τέλος της χρονιάς να μοιάζουν ακόμα περισσότερο ευοίωνες.

Άνοδος του τζίρου και της κερδοφορίας για τον κλάδο

Η Space Hellas, είδε τα μεγέθη της να βελτιώνονται σημαντικά στο α’ εξάμηνο του 2021, με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών να σημειώνει αύξηση κατά 9,74% και να διαμορφώνεται στα 36,3 εκατ. ευρώ, έναντι 33,04 εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 22,8% έναντι του 2020 που ήταν στα 1,06 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη μετά από φόρους παρουσίασαν αύξηση 66% και διαμορφώθηκαν στα 1,06 εκατ. ευρώ.

Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 8,24 εκατ. ευρώ το Α' εξάμηνο του 2021 έναντι 7,08 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ το EBITDA έκλεισε σε 3,3 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Η αύξηση αυτή αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη αύξηση του μεριδίου αγοράς του Ομίλου, συνέπεια της σημαντικής συμμετοχής του σε έργα ψηφιοποίησης του δημοσίου που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης, καθώς και της ταυτόχρονης διατήρησης του κόστους σε σταθερά επίπεδα.

Ο όμιλος Epsilon Net, σημείωσε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση το πρώτο εξάμηνο του 2021 και στοχεύει να συνεχίσει να αυξάνει το μερίδιο αγοράς που κατέχει μέσα από την κυρίαρχη θέση στον τομέα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA της ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της Epsilon Net διαμορφώθηκε στα 17,828 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 111,1% σε σχέση με επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου το 2020. Η κερδοφορία πραγματοποίησε άλμα, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 238,58% και να διαμορφώνονται στα 6,19 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων από 982.700 ευρώ τετραπλασιάστηκαν στα 4,97 εκατ. ευρώ. Στα αποτελέσματα αυτά έχει ενοποιηθεί πλήρως η Data Communication, ενώ η Technolife ενοποιείται μόνο για περίοδο περίπου ενός μήνα (ολοκλήρωση εξαγοράς 07/06/2021).

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου, η Epsilon Net παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις στο επίπεδο των νέων δυνατοτήτων χρηματοδότησης που θα προκύψουν το προσεχές διάστημα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» & του «ΕΣΠΑ 2021-2027» και έχει προετοιμάσει σε στρατηγικό επίπεδο συνεργασίες τόσο με χρηματοοικονομικούς φορείς όσο και με πολυεθνικούς παρόχους τεχνολογίας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση της επιχειρηματικής ευκαιρίας που δημιουργούν οι παγκοσμίως νέες συνθήκες σε σχέση με την τεχνολογική εξέλιξη.

Ο κύκλος εργασιών της Performance Technologies αυξήθηκε στα 19,26 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 έναντι των 13,12 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2020, με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται στα 2,357 εκατ. ευρώ έναντι 1,711 εκατ. ευρώ. Αύξηση 55,5% σημείωσαν και τα καθαρά κέρδη που διαμορφώθηκαν στα 1,588 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ανέφερε πως η αύξηση του όγκου εργασιών και κερδοφορίας επιταχύνθηκε σε σχέση με το μέσο ρυθμό αύξησης των τελευταίων πέντε ετών, και αναμένεται να συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης.

Η Entersoft επίσης συνέχισε να ανεβάζει ταχύτητα από την αρχή του έτους και στο α’ εξάμηνο τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 12,58 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 57% σε σχέση με τα 8,03 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των εσόδων οφείλεται σε οργανική ανάπτυξη για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του ομίλου ενώ οι πρόσφατες εξαγορές συνέβαλαν σε μικρότερο ποσοστό.

Παράλληλα η κερδοφορία συνέχισε να κινείται σε υψηλούς ρυθμούς καθώς τα κέρδη προ φόρων του ομίλου αυξήθηκαν με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό από αυτό των εσόδων και ανήλθαν σε 4,16 εκ. ευρώ, έναντι 2,62 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώνοντας αύξηση 59%. Στο εξάμηνο ενσωματώθηκαν για πρώτη φορά και τα αποτελέσματα από τις εξαγορές της δραστηριότητας Plexis ERP από την εταιρεία Computer Life καθώς και τα έσοδα της Optimum, ενώ η Wedia έχει ενοποιηθεί μόνο για το δεύτερο τρίμηνο.

Ο βραχίονας του ομίλου Quest Συμμετοχών στα εξειδικευμένα έργα πληροφορικής, Uni Systems, καθώς επιταχύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αυξάνεται η ζήτηση υπηρεσιών πληροφορικής στο πρώτο εξάμηνο του 2021 σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 22,1%, ενώ υπερδιπλασιάστηκε και η προ φόρων κερδοφορία σε ποσοστό 135,2% και βελτιώθηκαν τα περιθώρια κέρδους. Τον Ιούλιο η Uni Systems ήρθε σε συμφωνία απόκτησης του 60% της Intelli Solutions έναντι 3,8 εκ ευρώ., με συνδυασμό εξαγοράς ποσοστού από τους παλαιούς μετόχους και αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Ενίσχυση της τάξης του 31,1% σημείωσε ο κύκλος εργασιών της BYTE Computer το πρώτο εξάμηνο του 2021 καθώς διαμορφώθηκε στα 18,88 εκατ. ευρώ. Τα μικτά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 3,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 49,5% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Η συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, είχε αποτέλεσμα τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) να ενισχυθούν κατά 69,8% και να ανέλθουν σε 2,42 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου υπερδιπλασιάστηκαν από τις 728.000 ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 1,75 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 68,7%.

H Profile Software σημείωσε αύξηση κατά 17% των πωλήσεων ενώ διπλασιάστηκε η κερδοφορία της. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 8,04 εκατ. ευρώ έναντι 6,84 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, λόγω της ανάληψης νέων έργων, και της διατήρησης των πελατών της.

Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 28% και ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 30%. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 1,17 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 173% σε σχέση με τις 428.000 ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ τα κέρδη μετά φόρων διπλασιαστήκαν σε 751 χιλ. ευρώ από 383 χιλ. ευρώ.

Η εταιρεία προχώρησε και στην εξαγορά της Centevo, από τον όμιλο Euronext, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο με περισσότερους από 65 πελάτες (μεγάλες τοπικές τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες) στις Σκανδιναβικές χώρες, τα προϊόντα της οποίας έχουν ήδη ενσωματωθεί στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου και διατίθενται διεθνώς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο data center στην Κρήτη μετατρέπει την Ελλάδα σε κόμβο των Βαλκανίων

Στόχος της στρατηγικής επένδυσης από την ελληνική εταιρεία Lancom είναι να αποτελέσει έναν ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κυνηγούν ταλέντα της πληροφορικής οι ισχυροί των τηλεπικοινωνιών

Νέο κέντρο πληροφορικής και λογισμικού «στήνει» στη Θεσσαλονίκη η μητρική του ΟΤΕ, Deutsche Telekom. Η Vodafone δημιούργησε κόμβο τεχνολογίας στην Κρήτη και σχεδιάζει άλλους τρεις σε ελληνικές πόλεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο αναπτυξιακό στοίχημα της Entersoft: Πώς θα επεκταθεί στη Ρουμανία

Η αγορά της γειτονικής χώρας είναι εξίσου μεγάλη με την ελληνική αλλά κατακερματισμένη. Η Entersoft προχωρά σε ανάπτυξη δραστηριοτήτων μετά την εξαγορά της BIT Software και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων εξαγορών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Epsilon Net: Εκτίναξη 80% για τα καθαρά κέρδη του α' τριμήνου

Ενώ τρέχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και δημοσίου, η Epsilon Net είδε τον τζίρο της να ενισχύεται κατά 75% με τις προοπτικές για τη συνέχεια της χρονιάς να αναμένονται ακόμα καλύτερες λόγω των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το ψηφιακό άλμα ενισχύει την παρουσία των Custom και Diginet στην Ελλάδα

Η ιταλική εταιρεία σε συνεργασία με την ελληνική Diginet στοχεύει να διευρύνει το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στα έργα που θα έρθουν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλμα 75% των πωλήσεων κατέγραψε η Epsilon Net στο α' τρίμηνο του 2022

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Epsilon Net, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αποδεικνύουν την δυναμική που έχει αναπτύξει ο όμιλος σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται ενώ συνεχίζει το επενδυτικό του πλάνο σε Ελλάδα και εξωτερικό.