ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bank_building
Πηγή: Shutterstock

Εβδομάδα της αλήθειας για τα κέρδη των τραπεζών

Οι ανακοινώσεις από τις τράπεζες αυτή την εβδομάδα θα δείξουν όχι μόνο πώς εξελίσσεται η κερδοφορία, αλλά και πώς θα προχωρήσουν οι διοικήσεις τα σχέδια μείωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εβδομάδα σημαντικών ανακοινώσεων από τις τράπεζες θα είναι η επερχόμενη, καθώς αναμένονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων γ' τριμήνου 2019 και 9μήνου, ενώ η Alpha Bank θα παρουσιάσει, επιπλέον, νεότερα στοιχεία για το στρατηγικό της σχέδιο.

Ειδικότερα, οι πρώτες ανακοινώσεις θα γίνουν από την Alpha Bank, στις 19 του μήνα, ενώ ακολουθούν στις 21 η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank. Ο κύκλος των ανακοινώσεων κλείνει με την Τράπεζα Πειραιώς, στις 22 Νοεμβρίου.

Οι ανακοινώσεις από τις τράπεζες, αλλά και οι τηλεδιασκέψεις για την ενημέρωση των αναλυτών, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δύο λόγους: όχι μόνο γιατί οι επενδυτές περιμένουν να διαπιστώσουν πώς εξελίσσεται η τραπεζική κερδοφορία, που παραμένει «αδύναμη», αλλά κυρίως επειδή οι διοικήσεις αναμένεται να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, αξιοποιώντας και το σχέδιο «Ηρακλής», που προσφέρει νέες δυνατότητες για τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων, με κρατικές εγγυήσεις.

 

Όπως τόνισε και η Euroxx σε ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, οι τράπεζες ευνοούνται πλέον επειδή έχουν στη διάθεσή τους ένα διευρυμένο «οπλοστάσιο» για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς ενεργοποιείται πολύ σύντομα το σχέδιο «Ηρακλής».

Η Euroxx εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία του κλάδου και προχώρησε σε αύξηση των τιμών - στόχων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, διατηρώντας για όλες τη σύσταση «overweight» και έχοντας ως κορυφαίες επιλογές τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.

Η τιμή - στόχος για την Alpha Bank ορίζεται σε 2,30 ευρώ από 2 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank σε 1,30 ευρώ από 1,10 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα σε 3,80 ευρώ από 3 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,60 ευρώ από 3,30 ευρώ.

euroxx_banks

Θετικοί καταλύτες για τις τράπεζες είναι, κατά την Euroxx, το θετικό μακροοικονομικό/πολιτικό περιβάλλον, οι προσδοκίες για συστημική λύση για τη μείωση των NPEs, η βελτίωση στον κλάδο των ακινήτων που δίνει ώθηση στην τιμολόγηση των εξασφαλίσεων, η συνεχιζόμενη μείωση στα κόστη, η ανάκαμψη των προμηθειών, οι προσδοκίες για υψηλότερη ρευστότητα μετά την πλήρη κατάργηση των capital controls και η στήριξη των αποτιμήσεων από τις χαμηλότερες αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι δεν αναμένει οι ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι στόχοι για τα «κόκκινα» δάνεια χαρακτηρίζονται δύσκολοι, αλλά μπορούν να επιτευχθούν. Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί στον SSM να μειώσουν  σταδιακά το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περισσότερο από 63% το 2021. Αυτή η μείωση θα διευκολυνθεί από το σχέδιο «Ηρακλής», σε συνδυασμό με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την εμπειρία των τραπεζών στην εσωτερική διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Τα καθαρά κέρδη προβλέπεται να αυξηθούν στα 714 εκατ. ευρώ το 2019, καθώς η Euroxx ανεβάζει την πρόβλεψή της, που ήταν για 609 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη θα αυξηθούν στα 855 εκατ. ευρώ το 2020 και σε 1,033 δισ. ευρώ το 2021.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η Τράπεζα Πειραιώς «έκαψε» τα short χαρτοφυλάκια

Έντονα ανοδικά έχει ξεκινήσει και το 2020 η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μετά το θεαματικό ράλι που πραγματοποίησε την περσινή χρονιά, υποχρεώνοντας σε απώλειες τα χαρτοφυλάκια που διατηρούν short θέσεις.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Όλες οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα του γ' τριμήνου

Η Εθνική Χρηματιστηριακή «βλέπει» κερδοφόρα αποτελέσματα χωρίς τις ζημιές των τιτλοποιήσεων για Eurobank, Alpha, Πειραιώς. Πίεση στα έσοδα από τόκους, βελτιωμένες οι προμήθειες. Οι τιμές στόχοι και τα περιθώρια ανόδου.