ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Άρχισε... βροχή μεγάλων deal στην αγορά ακινήτων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η προοπτική ανόδου των τιμών κινητοποιεί τα ισχυρά funds και επιτρέπει στις τράπεζες μαζικό «ξεφόρτωμα» ακινήτων. Ποια είναι τα funds που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Πολλαπλασιάζεται ο όγκος των πωλούμενων ακινήτων όλων των κατηγοριών (γραφεία, καταστήματα, κατοικίες, αποθήκες και οικόπεδα) ανά την επικράτεια, καθώς οι θεσμικοί επενδυτές, όπως τα επενδυτικά funds και οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, εντατικοποιούν τις κινήσεις τους, προσδοκώντας την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, η επιτάχυνση της μεταβίβασης χαρτοφυλακίων ακινήτων, ή χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον υπάρχει αυξημένη αισιοδοξία για την ύπαρξη «εξόδου» για τα funds, δηλαδή ότι τα ακίνητα που θα αποκτήσουν, θα μπορέσουν να τα μεταβιβάσουν στο άμεσο μέλλον, έναντι κάποιου κέρδους.

Μέχρι πρότινος, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, καθώς η ζήτηση από την εγχώρια αγορά παρέμενε αναιμική, βοηθούσης και της γενικότερης «υποτονικής» στάσης των ελληνικών τραπεζών απέναντι στις νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων. Αυτό φαίνεται να αλλάζει εσχάτως, καθώς οι τράπεζες θα αναζητήσουν νέα οργανική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, ιδίως όσο μειώνουν την έκθεσή τους στα «τοξικά» δάνεια, που έχουν συσσωρεύσει και θα βελτιώνουν τους ισολογισμούς.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια αλυσίδα, της οποίας ο κάθε κρίκος λειτουργεί υποστηρικτικά, καθώς τα μεν funds βοηθούν τις τράπεζες να ενισχύσουν την ρευστότητά τους, οι δε τράπεζες απελευθερώνουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τους ενδιαφερόμενους αγοραστές των ακινήτων που μεταβιβάζουν στα funds.

Από τις πιο πρόσφατες κινήσεις ήταν η απόκτηση δύο ακόμα χαρτοφυλακίων ακινήτων, του Project Opus και του Project Resi, από την Brook Lane. Η συμφωνία με την πωλήτρια Eurobank αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020 και θα αφορά περίπου 370 ακίνητα, συνολικής αξίας της τάξεως των 84 εκατ. ευρώ. Με την προσθήκη και των εν λόγω ακινήτων, ο συνολικός όγκος των επενδύσεων της Brook Lane στην ελληνική αγορά ακινήτων θα αγγίξει φέτος τα 200 εκατ. ευρώ, καθώς έχει ήδη αποκτήσει πέντε κτίρια γραφείων αξίας άνω των 110 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο μια ακόμα πώληση χαρτοφυλακίου από 640 ακίνητα (project Star), για το οποίο επίσης έχει δεχθεί προσφορά, στο πλαίσιο σχετικού πλειοδοτικού διαγωνισμού. Παρότι ο αριθμός των ακινήτων είναι μεγαλύτερος, πρόκειται για χαμηλότερης αξίας κτίρια, καθώς στο Star περιλαμβάνονται κυρίως κατοικίες και οικόπεδα στην περιφέρεια, όπως επίσης και ορισμένα ακόμα ακίνητα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και νησιά. Η εκτιμώμενη αξία των ακινήτων ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μια νέα «σοδειά» από επενδυτικά κεφάλαια είναι πιθανό να προχωρήσουν άμεσα στην πρώτη τους κίνηση στην ελληνική αγορά ακινήτων. Ο λόγος για το βρετανικό fund Chenavari, το οποίο πέρσι απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Aegean Baltic Bank (ABBank), η οποία ειδικεύεται στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις, αλλά και για το Orasis Fund του μεγαλοεπενδυτή George Elliott, το οποίο μέχρι πρότινος επένδυε κυρίως σε μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το ίδιο ισχύει και για το Serengeti του Ισραηλινού επενδυτή Jody Lanasa.

Οι εν λόγω θεσμικοί επενδυτές, μαζί με την Brook Lane, αλλά κι εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, όπως η Trastor έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την αγορά τεσσάρων κτιρίων γραφείων που πουλά η Prodea Investments. Πρόκειται για ακίνητα μισθωμένα στην Εθνική Τράπεζα, συνολικής επιφάνειας άνω των 35.000 τ.μ. και εκτιμώμενης αξίας της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών είναι η προσεχής Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, επομένως έχει ενδιαφέρον το ποιος τελικά θα συμμετάσχει στην διαδικασία.

Πωλήσεις ακινήτων εισοδήματος υλοποιούν αυτήν την περίοδο τόσο η Apollo, όσο και η Bain Capital, που απέκτησαν πέρσι τα πρώτα πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, από το τέλος του καλοκαιριού και μέχρι σήμερα, η τελευταία έχει εξασφαλίσει έσοδα της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ από πωλήσεις ακινήτων εισοδήματος. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

minion
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι διεκδικητές του Μινιόν και τα 120 κτήρια του Δημοσίου στην Αθήνα

Prodea και Dimand φέρονται να μπαίνουν στη διεκδίκηση του Μινιόν. Μεγάλο ενδιαφέρον για ακίνητα του Δημοσίου στην Αθήνα που θα αξιοποιηθούν όταν προχωρήσει το σχέδιο για κυβερνητικό πάρκο στην πρώην Πυρκάλ.
Thessaloniki_real estate_akinita
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Τρέχει» η μεγάλη επένδυση της Dimand στη Θεσσαλονίκη για κτίρια γραφείων

Αφορά την κατασκευή του πρώτου πλήρως βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων στην πόλη. Το νέο κτίριο θα βρίσκεται στην πύλη εισόδου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνδεόμενη με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό.