ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Πλήρης ψηφιοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ με στήριξη της Macquarie

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ «η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πραγματοποιηθεί μετά την εκπλήρωση των συνήθων όρων ολοκλήρωσης που αναμένεται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022».

Σε συμφωνία με τη Macquarie Asset Management προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ κατέληξε η ΔΕΗ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. 

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι «Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του εθνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η επιχείρηση εξυπηρετεί περισσότερους από 7,6 εκατομμύρια πελάτες στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά της, μέσω ενός δικτύου 242.000 χιλιομέτρων γραμμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, διασυνδέσεων και υποσταθμών.  

Η επένδυση της Macquarie Asset Management θα υλοποιηθεί για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων συνταξιοδοτικών ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών. Η Macquarie Asset Management θα συνεργαστεί στην μακροχρόνια ιδιοκτησία και ανάπτυξη της επιχείρησης με τη ΔΕΗ, η οποία θα διατηρήσει το υπόλοιπο 51% της συμμετοχής της». 

Ο Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, δήλωσε: «Το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ και ο εκσυγχρονισμός του αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα. Το επενδυτικό σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ είναι υψίστης σημασίας για τον  Όμιλό μας, τους Έλληνες καταναλωτές, την ασφάλεια εφοδιασμού και το περιβάλλον. Με την ισχυρή υποστήριξη ενός τόσο έμπειρου και διεθνούς επιπέδου συνεργάτη όπως η Macquarie, θα αναπτύξουμε μαζί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης του εθνικού μας δικτύου που θα διευκολύνει την αυξανόμενη ηλεκτροδότηση της οικονομίας και θα προσφέρει ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα προχωρήσει ενισχυμένη στην υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ταυτόχρονα στη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου σχεδίου επέκτασης σε γειτονικές χώρες τα επόμενα χρόνια».

Ο Martin Bradley, Senior Managing Director της Macquarie Asset Management, δήλωσε: «Η μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές αναδιαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο παράγεται, μεταφέρεται και χρησιμοποιείται η ηλεκτρική ενέργεια σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για να διευκολυνθεί αυτή η ταχεία αλλαγή και να διασφαλιστεί ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή, αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια τα επόμενα χρόνια. Χαιρετίζουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε αυτή τη σημαντική επένδυση στην Ελλάδα και να συνεργαστούμε με τη ΔΕΗ για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας».

«Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι η μοναδική επιχείρηση διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα με ελκυστικές προοπτικές ανάπτυξης μέσω ενός επιταχυνόμενου επενδυτικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του δικτύου του. Το επενδυτικό σχέδιο θα προσφέρει επίσης μεγαλύτερη αξία στους πελάτες του και θα στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε καθαρές μηδενικές εκπομπές. 

Ως ο μεγαλύτερος διαχειριστής υποδομών παγκοσμίως, η Macquarie Asset Management στηρίζει τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να επενδύουν για να προετοιμαστούν για τη μετάβαση σε δίκτυα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πραγματοποιηθεί μετά την εκπλήρωση των συνήθων όρων ολοκλήρωσης που αναμένεται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση της επιχείρησης.

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης

Παράλληλα η ΔΕΗ με χρηματιστηριακή της ανακοίνωση, γνωστοποιεί τις αποφάσεις της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης, όπου εγκρίθηκε τόσο η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. 

Στην ανακοίνωση αυτή υπογραμμίζονται τα ακόλουθα: «Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει ότι, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 11 π.μ., η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, σύμφωνα με την Πρόσκληση που δημοσιεύτηκε κατά το νόμο και το Καταστατικό της στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, και αναρτήθηκε στην  ιστοσελίδα της Εταιρείας στο σύνδεσμο : 
https://www.dei.gr/el/i-dei/enimerwsi-ependutwn/genikes-suneleuseis-metoxwn/anakoinwseis-giagenikes-suneleuseis-metoxwn-2021/egm-of-the-shareholders-on-19-10-2021

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων παρέστησαν νόμιμα (αυτοπροσώπως ή δια αντιπροσώπου) 231 μέτοχοι, εκπροσωπούντες 170.954.479 κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου επί συνόλου 232.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, ήτοι σημειώθηκε απαρτία 73,69%. Κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 19.10.2021, συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης :

ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ/ περ. α):Έγκριση της συναλλαγής για την πώληση υπό της ΔΕΗ Α.Ε. του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής αυτής εταιρείας «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε» (ΔΕΔΔΗΕ).

Οι μέτοχοι ενέκριναν τη συναλλαγή για την πώληση υπό της ΔΕΗ Α.Ε. του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής αυτής εταιρείας «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε» (ΔΕΔΔΗΕ) στην ελληνική ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «MSCIF DYNAMI BIDCO ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», 100% θυγατρική της Spear WTE Investments S.a.r.l., MacquarieAssetManagement. Ο συνολικός αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι ανήλθε σε 170.954.479 που αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% του παρισταμένου μετοχικού κεφαλαίου. 

 • Αριθμός ψήφων υπέρ: 170.916.364, κατά:38.015, αποχή: 100
 • Συνεπώς,το θέμα υπερψηφίστηκε με ποσοστό 99,98% επί των έγκυρων ψήφων.

ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ/περ. β): Έγκριση της διάσπασης, ήτοι, της απόσχισης του κλάδου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με εισφορά του και απορρόφησή του από την ΔΕΔΔΗΕ, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 123Α του Ν. 4001/2011, του Ν. 4601/2019, και του Ν.Δ. 1297/1972, ως ισχύουν, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης του Σχεδίου Σύμβασης Διάσπασης του Κλάδου μετά παραρτημάτων αυτού και εξουσιοδοτήσεις. 

Οι μέτοχοι ενέκριναν την απόσχιση του κλάδου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με εισφορά του και απορρόφησή του από τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και το Σχέδιο Σύμβασης Διάσπασης του Κλάδου και τα παραρτήματά του. Ο συνολικός αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι ανήλθε σε 170.954.479 που αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% του παρισταμένου μετοχικού κεφαλαίου. 

 • Αριθμός ψήφων υπέρ: 170.916.364, κατά: 38.015, αποχή: 100
 • Συνεπώς,το θέμα υπερψηφίστηκε με ποσοστό 99,98% επί των έγκυρων ψήφων.

ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Καταστατικού της και το άρθρο 24, παράγρ. 1, στοιχ. β’ , του Νόμου 4548/2018. Κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφισταμένων Μετόχων, σύμφωνα με το άρθρο 27,  παράγρ. 1, του Νόμου 4548/2018.Εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, τον προσδιορισμό των όρων της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και του τρόπου και των λοιπών όρων διάθεσης των εκδοθησομένων μετοχών.

Οι μέτοχοι ενέκριναν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας δυνάμει του άρθρου 6 του Καταστατικού της Εταιρείας και του άρθρου 24 παρ. 1, στοιχείο β’, του Νόμου 4548/2018,την κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφισταμένων Μετόχων, σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 1 του Νόμου 4548/2018, στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδοτήθηκε να προβεί, σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 1, στοιχείο β’, του Νόμου 4548/2018,καθώς και την εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως:

 1. αποφασίσει, με τη νόμιμη απαρτία και πλειοψηφία, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, με καταβολή σε μετρητά, κατά ποσό που δεν μπορεί να υπερβεί το ισόποσο του καταβεβλημένου κατά την ημερομηνία της εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας ήτοι μέχρι και το ποσό των Ευρώ 575.360.000, με την έκδοση μέχρι και 232.000.000 νέων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου, άυλων μετοχών (η «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου»),
 2. καθορίσει τους ειδικότερους όρους και το χρονοδιάγραμμα της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, σύμφωνα με τις εφαρμοστέες διατάξεις του Νόμου 4548/2018, περιλαμβανομένων ενδεικτικώς της δομής της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου, της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, της διάθεσης των νέων μετοχών μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και ιδιωτικής τοποθέτησης εκτός Ελλάδος, των κατηγοριών των επιλέξιμων επενδυτών που θα μπορούν να συμμετάσχουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, των κριτηρίων κατανομής μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών  επενδυτών στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό που θα εγγραφούν για την απόκτηση νέων μετοχών στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, περιλαμβανομένης της θέσπισης μηχανισμού προνομιακής κατανομής των νέων μετοχών στους υφισταμένους μετόχους της Εταιρείας που θα συμμετάσχουν στην προσφορά των νέων μετοχών, της σύναψης των απαραίτητων συμβάσεων με αλλοδαπούς ή/και ημεδαπούς χρηματοοικονομικούς διαμεσολαβητές, οργανωτές, συντονιστές ή διαχειριστές, ή/και άλλα πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και, γενικότερα, οποιασδήποτε πράξης και ενέργειας για την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου,  περιλαμβανομένης της σχετικής τροποποίησης του Καταστατικού της Εταιρείας και της εισαγωγής των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και
 3. εξουσιοδοτήσει ένα ή περισσότερα εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ή άλλα στελέχη της Εταιρείας, ενεργούντων είτε από κοινού είτε  χωριστά και αυτοτελώς, να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση ή να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη πράξη σχετικά με τα ως άνω υπό (β) που δεν θα απαιτεί την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου κατά το νόμο ή/και το Καταστατικό της Εταιρείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται να ασκήσει την εξουσία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, κατά τα ανωτέρω, στο πλαίσιο μίας ή περισσοτέρων συναλλαγών. Η ανωτέρω εξουσιοδότηση θα ισχύει αποκλειστικά για 3 μήνες. Ο συνολικός αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι ανήλθε σε 170.954.479 που αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% του παρισταμένου μετοχικού κεφαλαίου. 

 • Αριθμός ψήφων υπέρ: 169.591.588, κατά: 1.362.891, αποχή: 0.
 • Συνεπώς,το θέμα υπερψηφίστηκε με ποσοστό 99,20% επί των έγκυρων ψήφων.

ΘΕΜΑ ΤΡΙΤΟ: Επιβεβαίωση της ιδιότητας, ως Ανεξάρτητου Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, του Αντιπροέδρου του κ. Πύρρου Παπαδημητρίου.

Οι μέτοχοι επιβεβαίωσαν την ιδιότητα ως Ανεξάρτητου Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, του Αντιπροέδρου του κ. Πύρρου Παπαδημητρίου. Ο συνολικός αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι ανήλθε σε 170.954.479 που αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% του παρισταμένου μετοχικού κεφαλαίου. 

 • Αριθμός ψήφων υπέρ: 170.834.690, κατά: 113.784, αποχή: 6.005.
 • Συνεπώς το θέμα υπερψηφίστηκε με ποσοστό 99,93% επί των έγκυρων ψήφων.

ΘΕΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: Τροποποίηση -συμπλήρωση του άρθρου 3, «Σκοπός», του Καταστατικού της Εταιρείας.

Οι μέτοχοι ενέκριναν την τροποποίηση του άρθρου (3) περί Σκοπού της εταιρείας, του ισχύοντος Καταστατικού της ΔΕΗ Α.Ε.για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών της Εταιρείας,όπως προκύπτουν από τον τρόπο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων της λιμενικής νομοθεσίας από τις Λιμενικές Αρχές.Ο συνολικός αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι ανήλθε σε 170.954.479 που αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% του παρισταμένου μετοχικού κεφαλαίου. 

 • Αριθμός ψήφων υπέρ: 170.719.410, κατά:229.064, αποχή:6.005..
 • Συνεπώς,το θέμα υπερψηφίστηκε με ποσοστό 99,86% επί των έγκυρων ψήφων».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την πρώτη έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του ομίλου παρουσίασε η ΔΕΗ

Η πρώτη έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου ΔΕΗ παρουσιάζει δείκτες και μετρήσιμα στοιχεία για τις επιδόσεις των εταιρειών του Ομίλου, βάσει της σημαντικότητας των επιδράσεων που αυτά έχουν στην ευρύτερη οικονομία.
Deddhe
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλλάζει η εταιρική ταυτότητα του ΔΕΔΔΗΕ με νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Η εταιρεία εισέρχεται σε νέα εποχή με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό με ταυτόχρονη αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και των παρεχόμενων υπηρεσιών του.
DEDDHE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H Spear WTE Investments προτιμητέος επενδυτής για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη Γ.Σ. των μετόχων που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου, η οποία αναμένεται να λάβει απόφαση και για την απόσχιση του Κλάδου του Δικτύου Διανομής της ΔΕΗ και την εισφορά του στη ΔΕΔΔΗΕ.
ΔΕΔΔΗΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην αυστραλιανή Macquarie το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, στα 2,1 δισ. η αποτίμηση

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε διάστημα οκτώ μηνών, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη, από πλευράς τιμήματος, ιδιωτικοποίηση που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Ξεπέρασε τις προσδοκίες το τίμημα.