ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πώς αντιμετωπίζουν Jumbo - Μουστάκας τη διαταραχή στη διεθνή αγορά

Προετοιμασμένες οι μεγάλες αλυσίδες της αγοράς παιχνιδιών για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Δεν βλέπουν σοβαρές ελλείψεις και ανατιμήσεις ενόψει των Χριστουγέννων.

Με την προσδοκία να παραμείνουν διαχειρίσιμα τα προβλήματα που προκύπτουν στο λιανεμπόριο, εξαιτίας της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας παγκοσμίως, η αγορά παιχνιδιού προμηνύεται εξαιρετικά ανταγωνιστική φέτος, τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων. Η αύξηση του κόστους τόσο σε ό,τι αφορά τις μεταφορές, όσο και την ενέργεια, προβλέπεται να δημιουργήσει κάποιες αρρυθμίες στην αγορά, ωστόσο, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου στο Business Daily, οι μεγάλες εταιρείες θα αντιμετωπίσουν μικρότερα προβλήματα, έχοντας ήδη προετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες για την επερχόμενη «τέλεια καταιγίδα».

Σε ό,τι αφορά στον όμιλο Jumbo, η διοίκηση της εισηγμένης έχει εδώ και καιρό προειδοποιήσει για τις συνέπειες της μεγάλης αύξησης του μεταφορικού κόστους στο προϊοντικό της μείγμα. Ωστόσο, όπως σημειώνουν κύκλοι της διοίκησης, η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη, καθώς ο όμιλος έχει προετοιμαστεί για την πιο δυνατή εποχή του χρόνου, έχοντας στην διάθεση του μεγάλη αγοραστική δυνατότητα. Παραταύτα, η εισηγμένη προειδοποιεί ότι προκειμένου να διαφυλάξει το μοντέλο της απέναντι στον καταναλωτή, σε ό,τι αφορά τη σχέση τιμής με το προσφερόμενο προϊόν, δεν διστάζει ακόμη και να αρνηθεί επαναγορές σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, εφόσον κρίνει ότι η σχέση αυτή αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή και υπέρ μίας συντεχνίας ή ενός προμηθευτή. Η απόφαση αυτή ωστόσο έχει συνέπειες σε ό,τι αφορά το επενδυτικό της πρόγραμμα για την επέκταση του δικτύου καταστημάτων της, κυρίως στο εξωτερικό, καθώς στην παρούσα φάση προκρίνεται η κάλυψη των αναγκών των υπαρχόντων καταστημάτων της.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ομίλου Jumbo κρίνει απολύτως αναγκαία την επέμβαση των κυβερνήσεων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, καθώς πρόκειται για πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και μήνες το σύνολο της γηραιάς ηπείρου, στα πρότυπα της επέμβασης του Αμερικάνου προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος προέκρινε την εικοσιτετράωρη λειτουργία των λιμανιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατόν. Η ανάληψη πρωτοβουλίας άμεσα κρίνεται μάλιστα εξαιρετικά σημαντική στην παρούσα φάση, καθώς ο όμιλος Jumbo εκτιμά ότι η εξομάλυνση στην λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν θα έρθει πριν το δεύτερο μισό του 2022.

Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Μουστάκας, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης αλυσίδας, σημειώνει ότι προβλήματα σε ό,τι αφορά τα κόστη μεταφοράς και τις πρώτες ύλες σαφώς υπάρχουν, ωστόσο για εκείνους που έχουν προνοήσει είναι διαχειρίσιμα. Ο ίδιος σημειώνει στο Business Daily ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις σε τιμές παιχνιδιών το επόμενο διάστημα, εξαιρουμένων ενδεχομένως όσων αφορούν σε ηλεκτροκίνητα και τηλεκατευθυνόμενα, τα οποία βάλλονται παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρονικών πλακετών (chips). Στον αντίποδα, είδη όπως οι κούκλες Barbie ή τα αυτοκίνητα Hot Wheels, διατηρούν σταθερές τις τιμές τους εδώ και χρόνια. Περαιτέρω, ο κ. Μουστάκας εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις στην αγορά, προβλέποντας μάλιστα επαναφορά στην κανονικότητα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και ειδικότερα μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου πάντως, ελλείψεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών -όπως τα ηλεκτροκίνητα παιχνίδια αλλά και κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές- ενδέχεται να παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες. Οι ίδιοι σημειώνουν επιπλέον ότι την φετινή εορταστική περίοδο, οι πιο προνοητικοί θα είναι σαφώς κερδισμένοι, τόσο από άποψη ποικιλίας ειδών όσο και τιμών.

Η ίδια ανησυχία πάντως διαπιστώνεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με αρκετές μεγάλες αμερικανικές αλυσίδες να καλούν τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους έγκαιρα, προκειμένου να βρουν αυτό που ψάχνουν. Να σημειωθεί ότι, λόγω του μεγέθους της, η αμερικανική αγορά ταλανίζεται από πολύ σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό φυσικών και ηλεκτρονικών καταστημάτων με είδη κατασκευασμένα στην Ασία, εν όψει εορτών, καθώς πολλά αμερικανικά λιμάνια μετρούν χιλιάδες κοντέινερ προς διεκπεραίωση. Κατ’ αναλογία, και στη Μεγάλη Βρετανία αναλυτές προβλέπουν δυσανάλογα αυξημένη αγοραστική κίνηση την φετινή εβδομάδα του Black Friday, τον Νοέμβριο, εκτιμώντας ότι αρκετοί καταναλωτές θα θελήσουν να κάνουν τις αγορές τους έγκαιρα προκειμένου να βρουν αυτό που αναζητούν, και να αποφύγουν πιθανές ελλείψεις ή και ανατιμήσεις που θα διαπιστωθούν το Δεκέμβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα κρίνουν φέτος τις επιδόσεις της Jumbo

Προς το παρόν δεν έχουν επηρεαστεί τα οικονομικά μεγέθη, τονίζει ο Απ. Βακάκης. Γιατί η Jumbo πήρε μετοχές στην Trade Estates αλλά δεν σκοπεύει να ανοίξει καταστήματα στα εμπορικά πάρκα της.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε τροχιά ανόδου οι πωλήσεις της Μουστάκας κατά την εορταστική περίοδο

Η αγοραστική κίνηση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική το τελευταίο δίμηνο, σημειώνει ο κ. Νίκος Μουστάκας. Τα παιχνίδια κινούνται σε αντιπληθωριστική τροχιά, με τις τιμές να έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2019.