ΓΔ: 932.96 2.15% Τζίρος: 88.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Aerodromio Makedonia, Fraport
Φωτο: ΑΠΕ

«Αερομαχία» στη γραμμή Θεσσαλονίκης με νέα δρομολόγια και εκπτώσεις

Ενισχύουν την παρουσία τους στη σύνδεση Αθήνας - Θεσσαλονίκης η Aegean και η Sky Express, με αυξημένα δρομολόγια και διεθνείς διασυνδέσεις και εκπτώσεις στα εισιτήρια, καθώς η συμπρωτεύουσα αναδεικνύεται ως επιχειρηματικός κόμβος.

Σε μια συγκυρία που ο κλάδος των αερομεταφορών βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο ανάκαμψης αλλά και επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων του σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η αγορά, φαίνεται πως το δημοφιλέστερο δρομολόγιο εσωτερικού γίνεται το νέο πεδίο «μάχης» για τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες Aegean Airlines και SKY express.

Μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης από τη Fraport, το Διεθνές Αεροδρόμιο «Μακεδονία» έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως και η Θεσσαλονίκη γίνεται ένα ανερχόμενο αεροπορικό hub, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα και ζήτηση στη χώρα μετά το Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και με το καλύτερο momentum ανάπτυξης.

Το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και αντίστροφα είναι το δημοφιλέστερο και το πιο κερδοφόρο για τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες και δεν είναι τυχαίο ότι εκεί ρίχνουν σημαντικό μέρος του βάρους τους η Aegean Airlines, που παραμένει κυρίαρχος παίκτης και η SKY express, που δραστηριοποιείται στο δρομολόγιο λιγότερο από ένα χρόνο, επιχειρώντας να αποσπάσει σημαντικά μερίδια.

Δύο νέα, ανανεωμένα lounges, μεγάλες προσφορές, απευθείας δρομολόγια σύνδεσης με προορισμούς του εξωτερικού, σημαντικές εκπτώσεις για πτήσεις προς και από τη Θεσσαλονίκη τόσο από Αθήνα όσο και άλλες πόλεις, συνθέτουν το «οπλοστάσιο» των δύο ελληνικών εταιρειών στη «μάχη» της Θεσσαλονίκης.

Τα «όπλα» των εταιρειών

Aegean Airlines: Νέο business lounge και εκπτώσεις

Πριν από έναν περίπου μήνα, στις 27 Σεπτεμβρίου, η Aegean Airlines εγκαινίασε το νέο Business Lounge στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Μακεδονία», αναβαθμίζοντας την παρουσία της σ’ αυτό. Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, δεδομένου ότι το lounge είναι υπερδιπλάσιο του προηγούμενου (άνω των 500 τ.μ.) και ενσωματώνει τη νέα εταιρική ταυτότητα της Aegean, καθώς συμβαδίζει με την τεχνολογία αιχμής των νέων αεροσκαφών A320neo και A321neo που έχουν ήδη ενταχθεί στο στόλο της.

Η εταιρεία έκανε φέτος σημαντική αντεπίθεση με μεγάλες προσφορές για όλες τις συνδέσεις που έχει με τη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα ανακοίνωσε μεγάλη προσφορά με έκπτωση έως και 40% για όλες τις απευθείας και συνδέσεις πτήσεων προς Θεσσαλονίκη από/προς όλους τους διεθνείς προορισμούς, μεταξύ 01/10/2021 - 27/03/2022.

Σημειώνεται η Aegean Airlines έχει μακράν το μεγαλύτερο δίκτυο δρομολογίων από κάθε άλλη αεροπορική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο «Μακεδονία», με 16 απευθείας προορισμούς εξωτερικού και 15 εσωτερικού, συμβάλλοντας καταλυτικά στο να αναδειχτεί η Θεσσαλονίκη ένας ελκυστικός city break προορισμός.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού η Aegean Airlines συνέδεσε τη Θεσσαλονίκη με παραδοσιακές αγορές Γερμανία, Ρωσία, Γαλλία, Κύπρο, Ισραήλ, αλλά και νέες όπως Ελβετία, Βέλγιο και Πολωνία. Παράλληλα, για πρώτη φορά συνέδεσε απευθείας για όλο το καλοκαίρι τη Θεσσαλονίκη με το αεροδρόμιο Χίθροου (Heathrow) του Λονδίνου.

Συνάμα, με αυξημένες συχνότητες πραγματοποιήθηκαν δρομολόγια από και προς Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο, Μυτιλήνη, Κω, Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Σάμο, Χίο, Καλαμάτα, Λήμνο, Ικαρία και Κύθηρα.

SKY express: Σύνδεση με Λάρνακα

Η SKY express, μετά τη μεγάλη ενίσχυση του στόλου της με Airbus A320neo το 2020, αναβαθμίζει σημαντικά την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη, καθιστώντας την πόλη στρατηγικό κόμβο του δικτύου της. Μετά τα απευθείας δρομολόγια από την Αθήνα και επιστροφή που καθιέρωσε από τον Δεκέμβριο του 2020 -παίρνοντας αμέσως σημαντικό μερίδιο αγοράς– από τα τέλη του Οκτώβρη ‘21 θα συνδέσει απευθείας την πόλη με το εξωτερικό και συγκεκριμένα με τη Λάρνακα.

Η πτήση αυτή θα γίνεται τέσσερις φορές την εβδομάδα, ενώ συνεχίζονται κανονικά οι καθημερινές πτήσεις από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και το αντίστροφο. Στόχος της SKY express είναι να συνδέσει την πόλη της Θεσσαλονίκης και νέους προορισμούς στο εξωτερικό, κάτι που αναμένεται να γίνει τους πρώτους μήνες του 2022.

Το περασμένο Ιούλιο η SKY express προχώρησε στη συμβολική κίνηση της ονοματοδοσίας My Thessaloniki σε ένα από τα καινούργια αεροσκάφη της, θέλοντας να δείξει την εστίαση που κάνει πλέον στην πόλη. Παράλληλα, την ίδια ημέρα εγκαινίασε και το lounge, κάνοντας ένα ακόμη βήμα αναβάθμισης της παρουσίας της στην πόλη.

Η Θεσσαλονίκη γίνεται επιχειρηματικός κόμβος

Το έντονο ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιρειών για τη Θεσσαλονίκη συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι η πόλη τείνει να μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε έναν διεθνή κόμβο έρευνας και τεχνολογίας, καθώς ήδη κορυφαίοι πολυεθνικοί όμιλοι τεχνολογίας, μελετών και φαρμάκων, είτε έχουν εγκαινιάσει, είτε δρομολογούν τη δημιουργία κέντρων έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας.

Φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες ερευνών, τεχνολογίας και άλλες έχουν ιδρύσει κέντρα καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, καθιστώντας την πόλη την ελληνική «πρωτεύουσα» έρευνας και καινοτομίας.

Η Pfizer έχει δημιουργήσει διεθνές Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων, η Deloitte Ελλάδας έχει ιδρύσει Κέντρο Ερευνών, η Cisco έχει ιδρύσει παρόμοιο κέντρο, η ελληνική Profile δημιουργεί το δικό της κέντρο έρευνας και καινοτομίας, ενώ και η EY (Ernst & Young) διευρύνει διαρκώς την παρουσία της και τα γραφεία της στην πόλη.

Παράλληλα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης λαμβάνει χώρα ένας ευρύτερος οργασμός εργασιών, με κυρίαρχες αυτές για το Μετρό, υπάρχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη υποδομών, η ΕΥΑΘ επίσης κάνει σημαντικές εργασίες αναβάθμισης δικτύου υδροδότησης και αποχέτευσης, ενώ και τουριστικά η πόλη δείχνει να έχει εξαιρετικό momentum ως city break προορισμός.

Συνάμα, το λιμάνι, μέσω των επενδύσεων του ΟΛΘ, κερδίζει διαρκώς μερίδια αγοράς, έχοντας καταστεί ένας σημαντικός κόμβος για όλη τη βαλκανική ζώνη, ενώ εκατοντάδες επιχειρήσεις που σχετίζονται με το άνοιγμα στα Βαλκάνια έχουν ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Όλα αυτά, προϋποθέτουν αύξηση μετακινήσεων και καλή οδική αλλά και αεροπορική πρόσβαση, για στελέχη εταιρειών, εργασιακό προσωπικό, φοιτητές, ερευνητές, καθηγητές και πολλές άλλες ειδικότητες, προερχόμενες είτε από Ελλάδα, είτε το εξωτερικό. Άλλωστε, η πόλη τείνει να γίνει και επίκεντρο κινηματογραφικών παραγωγών, που επίσης «απαιτούν» μια καλή ροή αεροπορικών συνδέσεων (και όχι μόνο με την Αθήνα). Η αεροπορική ζήτηση λοιπόν για πτήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη είναι μεγαλύτερη από ποτέ, με την πόλη να βρίσκεται σε σημαντικό momentum ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aegean: Αναβάθμιση του Business Lounge στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας «θα καλωσορίζει τους επιβάτες με επιλεγμένα τοπικά κεράσματα, προϊόντα, κρασιά και ποτά από εκλεκτούς παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας».
Sky_Express
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα μεγάλη επένδυση της Sky express σε έξι αεροσκάφη αξίας 200 εκατ.

Συμφωνία της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας με την ATR για καινούρια αεροσκάφη, μετά την απόκτηση έξι Airbus A320neo. «Μας ενδιαφέρει το λιμάνι Ηρακλείου», δηλώνει ο Ιωάννης Γρύλος στο Business Daily.
business_daily_sky_express
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε απογείωση η SKY express με έξι Airbus, «ζεσταίνεται» ο ανταγωνισμός

Ως τις 15 Ιουνίου η παραλαβή και του έκτου Airbus A320neo, επέκταση σε 43 προορισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με αιχμές κατά των μονοπωλίων στις αερομεταφορές, η παρουσίαση των νέων αεροσκαφών.