ΓΔ: 932.96 2.15% Τζίρος: 88.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΔΕΗ

Τι υπόσχεται στους επενδυτές η ΔΕΗ: Άλμα κερδών 1.279% και… αστερίσκοι

Διπλάσια λειτουργικά κέρδη, πολλαπλάσια κέρδη προ φόρων έως το 2026 και μερίσματα από το 2024 προβλέπει η διοίκηση της ΔΕΗ. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το μεγαλύτερο turnaround στην ελληνική επιχειρηματική ιστορία.

Το μεγαλύτερο turnaround στην επιχειρηματική ιστορία της Ελλάδας, με αύξηση κερδοφορίας κατά 1.279% μέσα σε μια πενταετία και διανομή μερισμάτων από το 2024, υπόσχεται η διοίκηση της ΔΕΗ στους επενδυτές που θα εισφέρουν τα κεφάλαιά τους στην αύξηση κεφαλαίου έως και κατά 1,35 δισ. ευρώ, για την οποία ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών. Πάντως, η διοίκηση της ΔΕΗ, υπό τον Γιώργο Στάσση, ξεκαθαρίζει στο ενημερωτικό δελτίο για την Α.Μ.Κ. ότι αυτές οι προβλέψεις συνοδεύονται από πλήθος «αστερίσκων» και θα χρειασθεί να συντρέξουν πολλές και δύσκολες προϋποθέσεις για να γίνει πραγματικότητα αυτό το εντυπωσιακό turnaround story.

Ύστερα από μια μακρά περίοδο απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων, με την εμφάνιση ζημιών μέχρι και τη χρήση του 2019, η ΔΕΗ πέτυχε μικρή κερδοφορία (κέρδη προ φόρων 67 εκατ. ευρώ) στη χρήση του 2020. Στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση, όμως, παρουσιάζεται η προοπτική μεταμόρφωσης της ΔΕΗ σε μια... μηχανή παραγωγής κερδών.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, σε βάθος πενταετίας, δηλαδή ως τη χρήση του 2026, προβλέπεται από τη διοίκηση αύξηση των εσόδων κατά 13,52% και μείωση των εξόδων κατά μονοψήφιο ποσοστό. Η λειτουργική κερδοφορία (επαναλαμβανόμενα EBITDA - κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) προβλέπεται ότι σχεδόν θα διπλασιασθεί (αύξηση 96%). Τα δε κέρδη προ φόρων από τα 67 εκατ. ευρώ του 2020 θα εκτιναχθούν στα 554,8 εκατ. ευρώ το 2024 και στα 924 εκατ. ευρώ το 2026, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 1.279,1%. Ως το τέλος του 2026, η ΔΕΗ προβλέπεται να έχει μεταμορφωθεί σε μια επιχείρηση με εξαιρετικά υψηλά περιθώρια κέρδους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το καθαρό περιθώριο κέρδους (κέρδη προ φόρων ως ποσοστό των εσόδων) από το «αναιμικό» 1,4% του 2020 θα διευρυνθεί στο 17,3% το 2026.

Οι προβλέψεις της ΔΕΗ για τα βασικά μεγέθη 2020 - 2026

Ποσά σε εκατ. ευρώ202020242026Μτβ 2020-2026 
Έσοδα4.694,904.881,905.330,1013,52%
Έξοδα3.828,903.514,703.553,50-7,20%
EBITDA (επαναλαμβανόμενο)885,81.314,601.736,6096%
Κέρδη (προ φόρων)67554,89241.279,10%

 

Αυτή η θεαματική βελτίωση της κερδοφορίας θα επιτρέψει, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση στο ενημερωτικό δελτίο, να αρχίσει και πάλι η ΔΕΗ τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους. «Σχεδιάζουμε να προτείνουμε τη διανομή μερισμάτων το 2023. Εάν η πρότασή μας γίνει αποδεκτή (σ.σ.: από τους μετόχους) τα μερίσματα θα καταστούν πληρωτέα το 2024», τονίζεται στο ενημερωτικό.

Φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο με επενδύσεις 9,3 δισ. ευρώ

Για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, η ΔΕΗ θα πρέπει να εφαρμόσει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την απολιγνιτοποίηση με τεράστιες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά ακόμη και την ανάδειξη της ΔΕΗ ως κορυφαίου παρόχου στη χονδρική αγορά τηλεπικοινωνιών, με σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυο οπτικών ινών.

Οι επενδύσεις που προβλέπονται στο σχέδιο ανέρχονται σε πρωτοφανές ύψος για τα δεδομένα της ελληνικής επιχειρηματικής ζωής. Όπως σημειώνεται στο δελτίο,

 • «Έχουμε προϋπολογισμό για να πραγματοποιήσουμε κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 9,3 δισ. ευρώ για τα έτη 2022 - 2026, εκ των οποίων σκοπεύουμε να επενδύσουμε 6,0 δισ. ευρώ κατά την επόμενη τριετία.
 • Από αυτά τα 6,0 δισ. ευρώ, σκοπεύουμε να διαθέσουμε τα εξής: (i) περίπου 3,2 δισ. ευρώ για κεφαλαιουχικές δαπάνες για έργα ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης δυναμικότητας ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024· (ii) περίπου 1,0 δισ. ευρώ για κεφαλαιουχικές δαπάνες στην επιχειρηματική μας μονάδα διανομής μέχρι το 2024, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των δικτύων, την αυτοματοποίηση δικτύων, τη διευκόλυνση της αγοράς και την παροχή καλύτερης εξυπηρέτησης των πελατών· και (iii) περίπου 1,7 δισ. ευρώ για κεφαλαιουχικές δαπάνες έως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την επιχειρηματική μας μονάδα παροχής ενέργειας, την κατασκευή μονάδας μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες και τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων».

Για τις ΑΠΕ, σημειώνεται ότι θα γίνει ανακατεύθυνση επενδύσεων που προορίζονταν για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, ώστε να φθάσουν στα 5,1 δισ. οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για έργα ΑΠΕ την περίοδο 2022 - 2026. Έτσι, ως το τέλος του 2026 εκτιμάται ότι το 39,0% των ετήσιων επαναλαμβανόμενων EBITDA θα προέρχονται από τις ΑΠΕ.

Για τη νέα δραστηριότητα στη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων υπογραμμίζεται ότι θα επενδυθούν συνολικά περίπου 110 εκατ. ευρώ έως το 2030 και, μέσω αυτών των επενδύσεων, η ΔΕΗ στοχεύει σε λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους περίπου €50,0 εκατ.

Οι τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με το σχέδιο, θα γίνουν βασική πηγή κερδοφορίας για τη ΔΕΗ. Θα αναπτυχθεί υποδομή οπτικών ινών με τη δέσμευση επενδύσεων ύψους περίπου 680 εκατ. ευρώ για τα έτη 2022 - 2026. «Στοχεύουμε στην αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών μας για την χαμηλού κόστους, ταχεία ανάπτυξη μιας πανελλαδικής πλατφόρμας υποδομών οπτικών ινών, ώστε να γίνουμε ο κορυφαίος εθνικός πάροχος χονδρικής πρόσβασης σε οπτικές ίνες και συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι το 2030, στοχεύουμε σε πελατειακή βάση περίπου 1,0 εκατομμυρίων πελατών, με ετήσια έσοδα περίπου 120,0 εκατ. ευρώ», τονίζει η διοίκηση της ΔΕΗ.

Η υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου θα δοκιμάσει με τον πιο ακραίο τρόπο τις διοικητικές και επιχειρησιακές δυνατότητες της ΔΕΗ, ενώ υπόκειται σε πλήθος εξωτερικών παραγόντων που μπορούν να επιδράσουν δυσμενώς και να προκαλέσουν αποκλίσεις από τους στόχους για τα οικονομικά μεγέθη. «Εάν μία ή περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις (σ.σ.: στις οποίες βασίζονται οι προβλέψεις για οικονομικά μεγέθη) αποδειχθούν ακατάλληλες ή εσφαλμένες, τα πραγματικά αποτελέσματά μας θα μπορούσαν να διαφέρουν ουσιωδώς από τους παραπάνω στόχους. (...) Επιπλέον, η επίτευξη αυτών των στόχων προϋποθέτει την επιτυχή εφαρμογή της στρατηγικής μετασχηματισμού και του πενταετούς επιχειρηματικού μας σχεδίου. Ως εκ τούτου, δεν αναλαμβάνουμε καμία δέσμευση και δεν παρέχουμε καμία διαβεβαίωση για την επίτευξη των στόχων μας», τονίζεται στο ενημερωτικό δελτίο.

Σε ποιες υποθέσεις βασίζεται το σχέδιο

Οι υποθέσεις στις οποίες βασίζονται οι προβλέψεις για θεαματική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ είναι πολλές και αρκετές χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα. Ειδικότερα, οι βασικές παραδοχές στις οποίες εδράζονται οι προβλέψεις για τα κέρδη περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων, και τα εξής:

 • Επιτυχή εκτέλεση του σχεδίου για επενδύσεις ύψους 9,3 δισ. ευρώ από το 2022 έως το 2026.
 • Επίτευξη δυναμικότητας ΑΠΕ 9,5 GW μέχρι το 2026, η οποία θα παράγει το 39,0% των επαναλαμβανόμενων EBITDA.
 • Ολοκλήρωση της πώλησης μεριδίου 49,0% στον ΔΕΔΔΗΕ.
 • Ολοκλήρωση επενδύσεων ύψους 1.880 εκατ. στο δίκτυο διανομής.
 • Επέκταση στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
 • Επιτυχή ανάπτυξη των κεφαλαιουχικών δαπανών στις υποδομές οπτικών ινών.
 • Αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων σε ποσοστό άνω του 30,0% των συνολικών πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων έως το 2030 και επιτυχή ανάπτυξη του δικτύου σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
 • Ακρίβεια των μοντέλων και παραδοχών όσον αφορά την πρόβλεψη της δυναμικής της προσφοράς και της ζήτησης ρεύματος.
 • Αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ χαμηλού και μεσαίου μονοψήφιου ποσοστού ετησίως.
 • Διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για παρατεταμένη περίοδο.
 • Καιρικές συνθήκες σύμφωνες με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για την παραγωγή υδροηλεκτρικής, αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
 • Να μην υπάρχουν μη επαναλαμβανόμενα ή έκτακτα στοιχεία που θα επιβαρύνουν τα οικονομικά μεγέθη μετά την 1η Οκτωβρίου 2021.
 • Να μην υπάρξει αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς (συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της ζήτησης πελατών ή του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος).
 • Να μην υπάρξουν αλλαγές στο πολιτικό ή/και οικονομικό περιβάλλον, οι οποίες είναι ουσιώδεις στο πλαίσιο των στόχων.
 • Να μην υπάρξει αλλαγή φόρων ή τιμολογίων στον ενεργειακό τομέα στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η ΔΕΗ.
 • Να εκπληρωθεί η κανονιστική υποχρέωση μείωσης του μεριδίου αγοράς τόσο στην παραγωγή όσο και στις προμήθειες του Διασυνδεδεμένου Συστήματος κάτω από το 50,0%.

Τέλος, ένας άλλος παράγοντας κινδύνου που δεν είναι αμελητέος για τους επενδυτές αφορά τις νομικές/δικαστικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται η ΔΕΗ. Η διοίκηση υπολογίζει το συνολικό ύψος των αξιώσεων που έχουν εγερθεί εις βάρος της επιχείρησης και παραμένουν εκκρεμείς στα δικαστήρια στο ιδιαίτερα υψηλό ποσό των 914 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΔΕΗ «απέναντι» στην πορτογαλική EDP: To crash test και τα συμπεράσματα

Πώς έμεινε η ΔΕΗ πίσω από τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου και πώς επιχειρεί το μεγάλο άλμα. Η EDP έχει 23 φορές μεγαλύτερη κερδοφορία, πολύ λιγότερο προσωπικό και παράγει ρεύμα κατά 74% από ΑΠΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στις 16 Νοεμβρίου η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της ΔΕΗ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που δημοσίευσε η ΔΕΗ, στις 4 Νοεμβρίου θα κλείσει το βιβλίο προσφορών. Η εταιρεία θα εκδώσει 130 έως 150 εκατ. νέες μετοχές και το εύρος τιμών για το book building προσδιορίσθηκε μεταξύ 8,5 και 9 ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ισχυρές ενδείξεις «διαρροών», εις βάθος έρευνα από την Κεφαλαιαγορά

Ασυνήθιστη συναλλακτική «έκρηξη» +73% τον Αύγουστο, περίεργη πτώση μετά την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ. Πολλές εβδομάδες πίσω θα απλωθεί ο έλεγχος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, αναμένεται λίστα προσώπων που γνώριζαν τις ευαίσθητες πληροφορίες. Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το σχέδιο της ΔΕΗ για τα 750 εκατ. και η... soft ιδιωτικοποίηση

Υπερδιπλάσια παραγωγή ΑΠΕ, αυξημένα κέρδη και μερίσματα από το 2023 υπόσχεται η ΔΕΗ στους επενδυτές. Πώς θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου που φέρνει την ιστορικής σημασίας μείωση της κρατικής συμμετοχής σε μειοψηφικό ποσοστό.