ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τέσσερις ισχυροί των κατασκευών για τη ΣΔΙΤ της Ακαδημίας Αθηνών

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ και Intrakat διεκδικούν τον διαγωνισμό για το νέο μεγάλο κτίριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ.

Στο τελικό στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους τέσσερις ομίλους που παραμένουν στη διαδικασία, τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ και Intrakat, πέρασε ο διαγωνισμός για το νέο μεγάλο κτίριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (Ι.ΙΒ.Ε.Α.Α.), προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός προωθείται από το Ίδρυμα στο οποίο προεδρεύει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με στόχο να καταστεί διεθνές κέντρο ιατροβιολογίας.

Με το έργο προωθείται η κατασκευή μιας σύγχρονης κτιριακής εγκατάστασης υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, συνολικού ενδεικτικού εμβαδού 23.000 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.), με σκοπό την επίτευξη δυναμικής συνέργειας μεταξύ ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων προς νέες εφαρμογές και καινοφυείς (start-ups) επιχειρήσεις. Στην ίδια σύμβαση εντάσσεται και η ανακατασκευή του Λομβερδείου κτιρίου, που βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», για τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών, συνολικού εμβαδού 555 τ.μ.

Μετά την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου και τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της σύμβασης παραχώρησης οι υποψήφιοι θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Ο ανάδοχος θα αναλάβει για 27 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης την χρηματοδότηση και κατασκευή και ακολούθως την συντήρηση, λειτουργία και προμήθεια εξοπλισμού για το κτίριο του Ιδρύματος. 

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα στεγάσουν τις πλέον σύγχρονες (state-of-the-art) εργαστηριακές υποδομές, για την ανάπτυξη και προσφορά απολύτως εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής, σε συνεργασία με διάφορους φορείς, όπως  πανεπιστήμια, πανεπιστημιακές κλινικές, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία – θεραπευτήρια,  φαρμακοβιομηχανίες,  διαγνωστικά κέντρα, και  εταιρείες πληροφορικής στον χώρο της υγείας.

Επίσης, ο χώρος των κτιρίων θα προσφέρεται προς εγκατάσταση νεοφυών (start-ups) και άλλων καινοτόμων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της βιοτεχνολογίας, διαγνωστικής και ιατρικών εφαρμογών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις ερευνητικές υποδομές και τη μοναδική ευκαιρία διαδραστικής επικοινωνίας με το επιστημονικό προσωπικό.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει, ενδεικτικά, εργαστηριακό μικροεξοπλισμό, οίκο ζωικών προτύπων / μονάδα λοιμωδών, εργαστήριο βιοαπεικόνισης, ακτινοβολητή, κυτταρόμετρο – κυτταροδιαχωριστή, εξοπλισμό μεταβολομικής – πρωτεομικής, αναβάθμιση συστοιχιών υπολογιστών, εξοπλισμό βιοτράπεζας και εξοπλισμό φαρμακολογίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χρυσά» δημόσια κτήρια 1 δισ. ευρώ που θέλουν να κατασκευάσουν ιδιώτες

Οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας μπαίνουν στη «μάχη» για την ανάληψη των εξαιρετικά αποδοτικών συμβάσεων σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ποιοι διαγωνισμοί προχωρούν, ποιοι μπαίνουν στην τελική φάση.
Απορρίματα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί τον Δεκέμβριο για νέες μονάδες απορριμμάτων

Ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους ομίλους των κατασκευών για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Γραμματικό, Ηράκλειο Κρήτης και Ρόδο που θα «τρέξουν» το πρώτο 15θήμερο του Δεκεμβρίου.
Απορρίματα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πέντε ισχυροί διεκδικητές για τη μονάδα απορριμμάτων Κ. Μακεδονίας

Στο διαγωνισμό για τη σύμβαση ΣΔΙΤ των 250 εκατ. ευρώ πέρασαν και οι πέντε υποψήφιοι, που δίνουν παράλληλες «μάχες» για τις αντίστοιχες μονάδες στην Αττική, συνολικού προϋπολογισμού 761 εκατ. ευρώ.