ΓΔ: 859.38 -0.88% Τζίρος: 83.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sarantis
Πηγή: Όμιλος Σαράντης

Σαράντης: Οριακή άνοδος κερδών στο εννεάμηνο εξαιτίας του πληθωρισμού

Η κερδοφορία του ομίλου κατέγραψε μικρή άνοδο παρά την άνοδο των πωλήσεων κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων και του μεταφορικού κόστους που αντιστάθμισαν τα θετικά αποτελέσματα.

Αύξηση των πωλήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό καταγράφει ο όμιλος Sarantis στο εννεάμηνο του 2021, με τα μεγέθη του ομίλου να ενισχύονται, έχοντας ως «όχημα» τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος Sarantis, στο εννεάμηνο του 2021 οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 299,09 εκ. ευρώ από 286,47 εκ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί κατά το Εννεάμηνο του 2020, αυξημένες κατά 4,41%, παρά την υψηλή συγκρίσιμη βάση του περασμένου έτους. Οι πωλήσεις συνεχίζουν να υποστηρίζονται από όλες τις προϊοντικές κατηγορίες του Ομίλου που σχετίζονται με την Οικιακή Φροντίδα και την Προσωπική Φροντίδα και Υγιεινή, όπως είναι η περιποίηση δέρματος, ο καθαρισμός σώματος & χεριών, η αντιηλιακή περιποίηση, τα αρώματα και τα αποσμητικά.

Στην Ελλάδα οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 105,77 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 2,38% σε σύγκριση με τα 103,32 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020, καθώς επηρεάστηκαν από το κανάλι της ευρείας διανομής. Στο εξωτερικό, οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 5,55% και διαμορφώθηκαν σε 193,32 εκ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021, ενισχυμένα σε σχέση με τα 183,15 εκ. ευρώ του εννεάμηνου του 2020. Εξαιρώντας την νομισματική επίδραση, σε ουδέτερη νομισματική βάση, οι πωλήσεις των ξένων χωρών παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων κατά 8,08%.

Κατά το εννεάμηνο του 2021 η κερδοφορία του ομίλου επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, όπως αναμενόταν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων και του μεταφορικού κόστους που αντιστάθμισαν εν μέρει την αύξηση των πωλήσεων του Ομίλου.

Ως εκ τούτου, κατά το εννεάμηνο του 2021 τα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 0,85%, στα 45,91 εκ. ευρώ από 45,52 εκ. ευρώ, και το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 15,35% από 15,89% το εννεάμηνο του προηγούμενου έτους. 
Τα Κέρδη Προ Φόρων και Τόκων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 0,17% το εννεάμηνο του 2021 φθάνοντας τα 36,27 εκ. ευρώ έναντι 36,21 εκ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020 και το περιθώριο EBIT ανήλθε στο 12,13% το 2021 από 12,64% την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Όπως αναφέρει ο όμιλος Sarantis στην ανακοίνωσή του, ο πληθωρισμός κόστους, που εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 και τις επιπτώσεις της στην κατανάλωση, δημιουργούν ένα σύνθετο και απαιτητικό περιβάλλον λειτουργίας. Από την έναρξη της πανδημίας έχει καταφέρει να παρουσιάζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διατηρώντας ταυτόχρονα την ικανότητά του να επενδύει στο στρατηγικό του σχέδιο ενώ είναι έτοιμος να ανταποκριθεί με συγκεκριμένα μέτρα σε όλη τη γεωγραφική του περιοχή, προκειμένου να προστατεύσει την κερδοφορία του.

Σημειώνει επίσης ότι το ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο του ομίλου και η έμφαση στους στρατηγικούς του στόχους θα συνεχίσουν να προσφέρουν κερδοφόρα ανάπτυξη και δημιουργία αξίας, ενώ η στρατηγική του ομίλου παραμένει αμετάβλητη, με έμφαση, όπως πάντα, στην ανάπτυξη, είτε οργανική είτε μέσω εξαγορών, στην περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητάς του στην γεωγραφική του περιοχή, στην βελτιστοποίηση των λειτουργικών του εξόδων, στις οικονομίες κλίμακας, στις συνέργειες και στην λειτουργική μόχλευση (operating leverage).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Διπλάσιος τζίρος στο α΄ τρίμηνο, ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ

Τα EBITDA αυξήθηκαν στα 130 εκατ. ευρώ, επωφελούμενα τόσο από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του σε Μεταλλουργία και Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου όσο και τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση των μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος Σαράντη: Νέο μέλος του διοικητικού συμβουλίου ο Ευάγ. Σιαρλής

Ο κ. Σιαρλής θα αντικαταστήσει τον κ. Γεώργιο Κωστιάνη, ο οποίος στις 21 Απριλίου υπέβαλε την παραίτησή του από εκτελεστικό μέλος της διοίκησης, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα 408,20 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις του Ομίλου Σαράντη το 2021

Η κερδοφορία του ομίλου το έτος 2021, επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων και του μεταφορικού κόστους.