ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Alpha Bank: Στη Nexi το 51% της νέας εταιρείας διαχείρισης καρτών

Όπως διευκρινίζει η τράπεζα θα υπάρξει δημιουργία νέας εταιρείας, ενώ η επιχειρηματική αξία της συναλλαγής θα φθάσει, υπό όρους, στο ποσό των 367 εκατ. ευρώ.

Την οριστική συμφωνία της με τη Nexi για τον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών προχώρησε η Alpha Bank, όπως γνωστοποιεί με χρηματιστηριακή της ανακοίνωση. 

Η ελληνική τράπεζα σημειώνει ότι θα δημιουργηθεί μία νέα εταιρεία με τη Nexi να κατέχει το 51% αυτής, με την επιχειρηματική αξία της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 307 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει και ένα πρόσθετο τίμημα ύψους 60 εκατ., το οποίο θα καταβληθεί έως το τέταρτο έτος λειτουργίας της νέας εταιρείας. 

Ο νέος όμιλος αναμένεται να συνεισφέρει πάνω από 150.000 τερματικά POS, όγκους 9 δισ. και αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 93 εκατ. και  18 εκατ. έσοδα και EBITDA, αντίστοιχα, το 2022, σε pro-forma βάση. 

Παράλληλα όπως σημειώνουν πηγές της τράπεζας την ίδια στιγμή, έχουν σχεδιαστεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την δημιουργία της νέας εταιρείας.  
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκληρώθηκε όλο το συμβατικό πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ προετοιμάζεται η νέα οργανωτική δομή, η αρχική στελέχωση της εταιρείας καθώς και το επιχειρηματικό πλάνο. 

Τις επόμενες ημέρες υποβάλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτηση αδειοδότησης ως Ίδρυμα Πληρωμών, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι διαπραγματεύσεις με τα Σχήματα καρτών. Εκμεταλλευμένη την εμπειρία και την τεχνογνωσία του μεγαλύτερου παρόχου πληρωμών στην Ευρώπη, στόχος είναι η άμεση αναβάθμιση των συστημάτων πληρωμών, με σκοπό την προσφορά νέων αξιόπιστων και πρωτοποριακών omnichannel λύσεων, με έξυπνα τερματικά που συνδέονται με την ταμειακή μηχανή του εμπόρου αλλά και υπηρεσίες advanced analytics για όλες τις συνεργαζόμενες με την Τράπεζα επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι ο Τομέας Αποδοχής Καρτών και Εκκαθάρισης Συναλλαγών της Alpha Bank κατέχει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά και είναι ο μοναδικός που παρέχει αποδοχή για όλα τα προγράμματα καρτών. Επιπλέον, αξιοποιεί ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμπόρων κορυφαίου επιπέδου, που δραστηριοποιούνται στους ιδιαίτερα κερδοφόρους τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας και, συνεπώς, βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να επωφεληθεί από την ισχυρή ανάκαμψη του όγκου ταξιδιών μετά την πανδημία 
Covid-19.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank 

Σε συνέχεια της κατάρτισης Μνημονίου Συνεργασίας τον Αύγουστο του 2021, η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. ανακοινώνει ότι η Άλφα Τράπεζα Α.Ε. (η “Alpha Bank”) συνήψε δεσμευτική συμφωνία με τη Nexi S.p.A. (η “Nexi”) για τη δημιουργία στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών της Alpha Bank στην Ελλάδα (ο «Τομέας Αποδοχής Καρτών και Εκκαθάρισης Συναλλαγών») μέσω, μεταξύ άλλων:

  • της μεταβίβασης της δραστηριότητας του Τομέα Αποδοχής Καρτών και Εκκαθάρισης Συναλλαγών από την Alpha Bank δι’ απόσχισης σε  νεοσυσταθείσα εταιρεία (η «Νέα Εταιρεία»),
  • της πώλησης στη Nexi ποσοστού 51% της Νέας Εταιρείας, υπό την αίρεση της πλήρωσης ορισμένων αναβλητικών αιρέσεων, και
  • της σύναψης από τα μέρη μακροπρόθεσμηςσύμβασης προώθησης και διανομής, με την οποία θα παρέχεται στη Νέα Εταιρεία πρόσβαση στο δίκτυο της Alpha Bank, με σκοπό τη διανομή προϊόντων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες και την παροχή υπηρεσιών σε επιχειρηματικούς Πελάτες της Alpha Bank στην Ελλάδα (η «Συναλλαγή»).

Η συμφωνηθείσα Επιχειρηματική Αξία (ΕΑ) της Συναλλαγής ορίστηκε στο ποσό των Ευρώ 307 εκατ. για το 100% του Τομέα Αποδοχής Καρτών και  Εκκαθάρισης Συναλλαγών της Alpha Bank. Ακόμη συμφωνήθηκε πρόσθετο τίμημα ποσού έως Ευρώ 60 εκατ. (για το 100% της ΕΑ του Τομέα Αποδοχής Καρτών και Εκκαθάρισης Συναλλαγών της Alpha Bank) με τη μορφή πρόσθετων αποδόσεων (earn-outs) πληρωτέων έως το τέταρτο έτος λειτουργίας της Νέας Εταιρείας υπό την αναβλητική αίρεση επίτευξης ορισμένων οικονομικών στόχων.

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση της πλήρωσης ορισμένων αναβλητικών αιρέσεων (συμπεριλαμβανομένης της λήψης εποπτικών αδειών και εγκρίσεων κατά την κείμενη νομοθεσία) και αναμένεται να λάβει χώρα εντός του α΄ εξαμήνου του 2022

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Οφείλουμε να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες

Την άποψη ότι παρά τα προβλήματα που δημιουργούν οι πληθωριστικές πιέσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ελληνική οικονομία «αντέχει» εξέφρασε ο επικεφαλής της Alpha Bank, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.
alpha bank-saitis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στον Ε. Σαΐτη η Διάκριση Συνολικής Επιχειρηματικής Προσφοράς από τον Β. Ψάλτη

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank στον χαιρετισμό του κατά την απονομή του βραβείου στον κ. Σαΐτη σημείωσε πως «Με τη βράβευση του Ε. Σαΐτη για τη συνολική επιχειρηματική του προσφορά, τιμούμε την πίστη στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πατρίδας μας».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πράσινο» από την Επ. Ανταγωνισμού για το deal της Nexi με Alpha Bank

Όπως αναφέρει η Επ. Ανταγωνισμού στην απόφαση της, η Alpha Bank συνιστά τον μοναδικό πελάτη και άρα η NEXI δεν θα έχει την δυνατότητα μέσω αυτής της συγκέντρωσης να αποκλείσει άλλους πελάτες στην εν λόγω αγορά.