ΓΔ: 944.64 -1.22% Τζίρος: 62.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η Rivulis επενδύει στα ψηφιακά εργαλεία, ενισχύει τη γεωργία ακριβείας

Από το ελληνικό hub στα Οινόφυτα προέρχεται το 25% των παγκοσμίων πωλήσεων του ομίλου Rivulis, καλύπτοντας από τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι το Πακιστάν, τη Ρωσία, την Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Υεμένη.

Με στόχο την αύξηση του αποτυπώματός της στην αγορά η Rivulis, έχοντας περάσει στον έλεγχο της Temasek από τα τέλη του 2020, επενδύει στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών έξυπνης γεωργίας που πλαισιώνουν ένα ολοκληρωμένο έργο άρδευσης, ενώ δημιουργεί και νέα προϊόντα στάγδην άρδευσης που αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία της. Η ανάπτυξη των νέων ψηφιακών της λύσεων αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις πωλήσεις, καθώς ήδη το 15% του τζίρου προέρχεται από την πώληση ολοκληρωμένων έργων άρδευσης (turn-key projects), με τον όμιλο να στοχεύει αυτό το ποσοστό τα επόμενα χρόνια να ανέβει στο 30%.

Όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της επιχειρηματικής μονάδας της Rivulis για την Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία, Βασίλης Κυκριλής, ο τομέας της μικροάρδευσης παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς εντείνεται η παγκόσμια ανάγκη για εξοικονόμηση νερού και για ορθολογική χρήση λιπασμάτων και άλλων αγροτικών εφοδίων. Παράλληλα, υπάρχουν προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση σε ανεπτυγμένες χώρες, ενώ ταυτόχρονα πολλές περιοχές έχουν μόλις ξεκινήσει να υιοθετούν νέες μεθόδους και τεχνολογίες άρδευσης.

Η Rivulis στηρίζει επίσης την κυκλική οικονομία που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτή την κατεύθυνση, το προσεχές διάστημα πρόκειται να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε συνεργασία με άλλες εταιρείες του κλάδου, με σκοπό την δημιουργία ενός ολιστικού συστήματος διαχείρισης των σωλήνων άρδευσης που φτάνουν στο τέλος ζωής τους, ώστε να μην απορριφθούν στο περιβάλλον αλλά να συλλεχθούν και να ανακυκλωθούν, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οικοσυστήματος.

Τα ψηφιακά και νέα προϊόντα που αλλάζουν την γεωργία

Η Rivulis, που αναπτύσσει και διανέμει στην αγορά τα αναγνωρισμένα σήματα Rivulis και Eurodrip, στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των μεριδίων της στον τομέα των ολοκληρωμένων έργων άρδευσης (turn-key projects), με την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών έξυπνης γεωργίας καθώς και στον σχεδιασμό και διάθεση πρωτοποριακών προϊόντων στάγδην άρδευσης. 

Ειδικότερα, η εταιρεία παρουσίασε τη δορυφορική πλατφόρμα Manna, που έχει ξεκινήσει η διάθεση της στην Ελλάδα και καταφέρνει χωρίς την ύπαρξη αισθητήρων στο έδαφος να προσφέρει με ακρίβεια συμβουλές άρδευσης στους αγρότες ανάλογα την καλλιέργειά τους σε πραγματικό χρόνο. Ήδη η πλατφόρμα, που είναι συνδρομητική, δοκιμάζεται πιλοτικά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε καλλιέργεια ακτινίδιου όπως ανέφερε ο κ. Κυκρίλης.

Παράλληλα η εφαρμογή ReelView έρχεται να συμπληρώσει το χαρτοφυλάκιο των ψηφιακών προϊόντων της Rivulis για την «έξυπνη γεωργία» και βοηθά τους χρήστες των προϊόντων Eurodrip και Rivulis να βελτιστοποιήσουν την παραγωγή τους, καθώς λαμβάνουν ακριβείς και χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργεια τους και μέσα από δορυφορικούς χάρτες θα μπορούν να γνωρίζουν το επίπεδο βλάστησης και υγρασίας των φυτών αλλά και θα ενημερώνονται έγκαιρα για τυχόν προβλήματα στο σύστημα άρδευσης ή και πιθανών ασθενειών στην καλλιέργεια.

Καθώς η εταιρεία παραμένει κυρίως παραγωγός πλαστικών σωλήνων στάγδην άρδευσης, η Rivulis παρουσίασε και δυο ακόμη νέα προϊόντα που θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα από το 2022. Ο Rivulis Defend αποτελεί μια παγκόσμια καινοτομία, καθώς είναι ο πρώτος σωλήνας στάγδην άρδευσης που μπορεί να απωθεί έντομα διασφαλίζοντας έτσι την μακροβιοτήτα του υλικού που συνήθως δέχεται «επιθέσεις» από έντομα και ζωύφια που οδηγούν σε ζημιές. Ο σωλήνας D5000 CX μπορεί να επιτύχει την ελαχιστοποίηση εισχώρησης ριζών στον σωλήνα αποτρέποντας έτσι την φραγή στη ροή του νερού.

Κομβική η ελληνική παρουσία στον όμιλο

Σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της Rivulis αποτελεί το ελληνικό hub στα Οινόφυτα από το οποίο προέρχεται το 25% των παγκοσμίων πωλήσεων του ομίλου καλύπτοντας από τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι το Πακιστάν, τη Ρωσία, την Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Υεμένη.

Σημειώνεται ότι η ελληνική διοικητική ομάδα του επιχειρηματικού κέντρου Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας, με έδρα τα Οινόφυτα, είναι υπεύθυνη για 4 παραγωγικές μονάδες της Rivulis σε Ελλάδα, Τουρκία, Ρωσία και Αίγυπτο καθώς και για τις πωλήσεις σε 43 χώρες. Η μονάδα στα Οινόφυτα, παραμένει ένα από τα τρία κέντρα R&D της Rivulis παγκοσμίως, και ένα από τα δυο μόνο παγκοσμίως, (το άλλο βρίσκεται στο Ισραήλ) που παράγει το σύστημα injection για τους σωλήνες της εταιρείας, αποτελώντας έναν από τους πλέον σημαντικούς κόμβους για τον όμιλο. Όπως αναφέρθηκε μέσα στο 2022 αναμένεται να αυξηθούν οι αποθηκευτικοί χώροι και να μεταφερθεί τεχνογνωσία από το Ισραήλ με την δημιουργία μιας ακόμη νέας γραμμής παραγωγής που θα ανοίξει και μέχρι 10 νέες θέσεις εργασίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυκρίλης, η Rivulis το 2020 αύξησε τον τζίρο της και επένδυσε παγκοσμίως 5 εκατ. δολάρια αυξάνοντας την δυναμικότητα στα εργοστάσιά της και λανσάροντας νέες ψηφιακές εφαρμογές και λύσεις. Για το 2021 αναμένεται να κλείσει ο όμιλος με ρυθμό ανάπτυξης που θα ξεπεράσει το 25%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η άνοδος των EBITDA.

Το 2022 αναμένεται η Rivulis να συνεχίσει στην ανοδική της πορεία καταγράφοντας ανάπτυξης 10%, καθώς προχωράει η μετάβασή της από ένα μοντέλο αμιγώς παραγωγού σταλακτηφόρου σωλήνα σε έναν πάροχο διάδοσης της τεχνογνωσίας και σύγχρονων εφαρμογών. Όπως ανέφερε και ο κ. Κυκριλής «έχουμε μπει για τα καλά στα ολοκληρωμένα έργα άρδευσης. Σχεδιάζουμε, συλλέγουμε όλα τα μέρη ενός αρδευτικού συστήματος, ακόμα και την μεταφορά του νερού, το εγκαθιστούμε, δίνουμε συγκεκριμένη τεχνογνωσία πάνω στην καλλιέργεια και αυτό σε συνδυασμό με τις εφαρμογές που έχουμε αναπτύξει δημιουργούμε ουσιαστικά ένα νέο μοντέλο».

Ωστόσο, όπως τόνισε, προβληματίζει η αύξηση του κόστους παραγωγής, καθώς είναι ιλιγγιώδεις οι αυξήσεις που καταγράφονται, με το ενεργειακό κόστος να έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021, ενώ το κόστος των α' υλών μετά το ιστορικό χαμηλό του 2020 έχει πλέον διπλασιαστεί φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά, ενώ οι τιμές των ναύλων είναι κατά 4 έως 5 φορές υψηλότερες. Ο κ. Κυρκιλής σημειώνοντας πως το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί τουλάχιστον 10% ανέφερε πως δεν θα γινόταν να μην μεταφερθεί μέρος του κόστους στους καταναλωτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

rivulis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με καινοτομία και νέες επενδύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη προχωράει η Rivulis

Δεδομένης της παγκόσμιας ανάγκης εξοικονόμησης νερού και της ορθολογικής χρήσης λιπασμάτων και άλλων αγροτικών εφοδίων, η μικρο-άρδευση έχει προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση στις ανεπτυγμένες χώρες.
Agrotikos_Oikos_Spyrou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς «κάηκε» ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου από την πτώση της τουρκικής λίρας

Η εισηγμένη υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι δεν θα εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων που είχε στα βιβλία της από την τουρκική θυγατρική και τώρα κάνει αγώνα για επιβίωση.
wind
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Wind από τη Nova, τι φέρνει ο νέος παίκτης

Άμεσα θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός ώστε ο νέος παίκτης που δημιουργείται μετά την εξαγορά της Wind από την United Group να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο απέναντι σε Cosmote και Vodafone που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και οφέλη για τους καταναλωτές.
United Group - Wind
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προχωράει η εξαγορά της Wind από τη Nova με την έγκριση της Κομισιόν

H Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άναψε το «πράσινο φως» για να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Wind από την United Group και ο νέος παίκτης που έρχεται θα ανεβάσει τον πήχη του ανταγωνισμού για ΟΤΕ και Vodafone.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επαφές ΔΕΗ - Vodafone για το νέο δίκτυο που θα «χτυπήσει» τον ΟΤΕ

Αρχίζει ο επόμενος «πόλεμος» στις τηλεπικοινωνίες, καθώς η ΔΕΗ θέλει να προσφέρει πρόσβαση σε γρήγορα δίκτυα στους ανταγωνιστές του ΟΤΕ με φθηνότερες χρεώσεις. Έγινε η πρώτη συζήτηση με τη Vodafone, συνεργασία έχει προτείνει και η Nova.