ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Αύξηση 9,4% σημείωσαν τα EBITDA της Intracom για το εννεάμηνο

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της INTRASOFT INTERNATIONAL ανέρχεται σε 875 εκατ. ευρώ, της INTRACOM DEFENSE σε 95 εκατ. ευρώ και της INTRAKAT σε 419 εκατ. ευρώ. Οι ανατιμήσεις πρώτων υλών επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής των τεχνικών έργων.

Σημαντικά βελτιωμένα έναντι των περυσινών εμφανίζονται τα μεγέθη του ομίλου Intracom στο εννεάμηνο, καθώς σημειώνεται αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 9,4% και οι πωλήσεις 7,5%. Όπως αναφέρει ο όμιλος, οι καθυστερήσεις στην έναρξη υλοποίησης νέων κατασκευαστικών έργων, καθώς και οι χαμηλοί ρυθμοί δημοπράτησης νέων έργων, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, συνέχισαν να επηρεάζουν τα βασικά μεγέθη του ομίλου και κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου του 2021, μέσω της επίδρασης στην κατασκευαστική του δραστηριότητα.

Ωστόσο, το τρίτο τρίμηνο του έτους παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020, μετριάζοντας τις μέχρι σήμερα απώλειες. Η τεχνολογική δραστηριότητα του ομίλου, μέσω της INTRACOM DEFENSE και INTRASOFT INTERNATIONAL, δεν υφίσταται επίδραση λόγω της πανδημίας.

Σε αποτέλεσμα των παραπάνω, οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 336,1 εκατ. ευρώ έναντι 312,6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2020, και η λειτουργική κερδοφορία EBITDA διαμορφώθηκε σε 10,5 εκατ. ευρώ έναντι 9,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών, δημιουργούν μια επιπλέον σημαντική επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής των τεχνικών έργων, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ενώ αναμένεται να έχουν περιορισμένη μόνο επίδραση στα περιθώρια της INTRACOM DEFENSE.

Η απορρόφηση χρηματοδοτικών πόρων μέσω προγραμμάτων ΣΕΣ και του Ταμείου Ανάπτυξης, όπως επίσης και η θέσπιση διαδικασίας αναθεώρησης τιμών έργων, αναμένεται να βελτιώσουν άμεσα τους όρους παραγωγής των έργων που εκτελούνται και την αντίστοιχη κερδοφορία των κατασκευαστικών επιχειρήσεων.

Ο τραπεζικός δανεισμός του ομίλου κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 ανήλθε σε 201 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 3,9 εκατ. ευρώ. Στις 30/9/2021, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της INTRASOFT INTERNATIONAL ανερχόταν σε 875 εκατ. ευρώ, της INTRACOM DEFENSE σε 95 εκατ. ευρώ και της INTRAKAT σε 419 εκατ. ευρώ, ενώ έως σήμερα ο όμιλος INTRAKAT έχει μειοδοτήσει σε επιπλέον έργα ύψους 382 εκατ. ευρώ για τα οποία αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συμβασιοποίησής τους.

Την 1η Νοεμβρίου 2021, ολοκληρώθηκε η πώληση κατά 100% των μετοχών της INTRASOFT INTERNATIONAL στην NETCOMPANY. Το τίμημα για το σύνολο των μετοχών της INTRASOFT INTERNATIONAL ανήλθε σε 184,6 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει καταβολή μετρητών ύψους 166,6 εκατ. ευρώ και μεταβίβαση μετοχών της αγοράστριας εταιρείας αξίας 18 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών της INTRASOFT INTERNATIONAL, ποσοστό 91,74% ανήκε στην INTRACOM TECHNOLOGIES Sarl. Η εταιρεία έχει ενημερώσει σχετικά το επενδυτικό κοινό με την από 1/11/2021 ανακοίνωση.

Ως συνέπεια των παραπάνω, τα οικονομικά αποτελέσματα της INTRASOFT INTERNATIONAL ενοποιούνται στον όμιλο INTRACOM HOLDINGS μέχρι και την 31/10/2021, ενώ στα ετήσια ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου, η αντίστοιχη δραστηριότητα θα περιληφθεί στις διακοπείσες δραστηριότητες, ακολουθούμενη και από το αποτέλεσμα της συναλλαγής.

Επιπλέον, όπως γνωστοποιήθηκε και με την από 30/11/2021 ανακοίνωση της Εταιρείας, η INTRADEVELOPMENT, θυγατρική του Ομίλου INTRACOM, ολοκλήρωσε την πώληση της συμμετοχής της στην Devenetco Ltd., ιδιοκτήτρια ακίνητης περιουσίας στο «Καλό Λιβάδι» Μυκόνου, στο οποίο αναπτύσσεται Resort Hotel. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής για την INTRADEVELOPMENT ανήλθε σε 32,4 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, οι παραπάνω εξελίξεις ενισχύουν σημαντικά τα διαθέσιμα του oμίλου, και κατ’ επέκταση θα έχουν σημαντική επίδραση στον καθαρό δανεισμό τόσο της μητρικής εταιρίας όσο και του oμίλου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η πώληση της Intrasoft International στη δανέζικη Netcompany

Το τίμημα για το σύνολο των μετοχών της INTRASOFT INTERNATIONAL ανήλθε σε 184,6 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει καταβολή μετρητών ύψους 166,6 εκατ. ευρώ και μεταβίβαση μετοχών της αγοράστριας εταιρείας αξίας 18 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο πληροφοριακό σύστημα για ΑΔΜΗΕ από Intrasoft - OTE

Ο προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα αναμένεται να φτάσει τα 6,5 εκατ. ευρώ., με τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ να τονίζει ότι γίνεται «ένα μεγάλο βήμα προς την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό».