ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΕΛΤΑ

Σε ανοδική τροχιά παραμένει η κερδοφορία των ΕΛΤΑ που αλλάζουν σελίδα

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα ΕΛΤΑ έχουν σταματήσει την «αιμορραγία» 7 εκατ. ευρώ που κατέγραφαν κάθε μήνα το 2019 και έχουν γυρίσει σε κερδοφόρα πορεία, με τα μεγέθη του 2021 να αναμένονται υψηλότερα από την περασμένη χρονιά.

Την επιστροφή των ΕΛΤΑ σε κερδοφορία καθώς γίνονται εμφανή τα αποτελέσματα του μετασχηματισμού τους προανήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ.  Γεωργαντάς, αναφέροντας πως «η κατάσταση έχει αλλάξει».

Από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε πως το έλλειμμα ύψους 7 εκατ. ευρώ το μήνα που εμφάνιζαν τα ΕΛΤΑ το 2019 καθώς οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχουν σταματήσει την «αιμορραγία» που κατέγραφε η εταιρεία και σημείωσε πως σύντομα θα υπάρξουν και οι οικονομικές ανακοινώσεις που θα επιβεβαιώσουν τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η κερδοφορία των ΕΛΤΑ βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Ειδικότερα από τα 9,6 εκατ. ευρώ το 2020, που ήταν και η πρώτη κερδοφόρα χρονιά από το 2014, φέτος η κερδοφορία τους αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ. Επίσης οι ζημιές των 7 εκατ. ευρώ το μήνα το 2019 έχουν μετατραπεί σε κέρδη ύψους 2 εκατ. ευρώ. Το 2020 παρά την μείωση του τζίρου κατά 35 εκατ. ευρώ στα 318,4 εκατ. ευρώ εξαιτίας της πτώσης του επιστολικού έργου, η ΕΛΤΑ Courier αύξησε κατά 10 εκατ. ευρώ τα έσοδα της ενώ μειώθηκε κατά 19 εκατ. το κόστος προσωπικού και οι αμοιβές τρίτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς το 2021 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερο για τα ΕΛΤΑ καθώς υπήρξε επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας εξόδου 1.960 εργαζομένων που υπολογίζεται πως έχει όφελος της τάξης των 70 εκατ. ευρώ ετησίως για τον οργανισμό, ενώ παράλληλα συνεχίζεται το πρόγραμμα μετασχηματισμού τους.

Ενίσχυση των μεγεθών των ΕΛΤΑ θα δώσουν επίσης και η ολοκλήρωση της επί χρόνια ανοιχτής υπόθεσης της καταβολής της Καθολικής Υπηρεσίας, η εφαρμογή του μοντέλου εξυπηρέτησης με παράδοση τρεις ημέρες μετά την αποστολή (D+3) καθώς και οι περαιτέρω ενέργειες περιορισμού της γραφειοκρατίας και ενίσχυση της παραγωγικότητας με το νέο οργανόγραμμα που για πρώτη φορά υλοποιείται στα ΕΛΤΑ.

Σημαντικός θεωρείται και ο ρόλος της ψηφιακής αναβάθμισης των λειτουργιών του ομίλου με παρεμβάσεις όπως το ρομποτικό σύστημα διαλογής στο Κέντρο Διανομής του Κρυονερίου, το οποίο πενταπλασιάζει την ταχύτητα της διαλογής, αλλά και εξοικονομεί περί τα 2 εκατ. ευρώ ανά έτος  προσφέροντας τη δυνατότητα για απόσβεση της εγκατάστασης σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Έτσι, μέσα σε δυο χρόνια όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, τα ΕΛΤΑ αρχίζουν να προσφέρουν «απόδοση» στο Ελληνικό Δημόσιο το οποίο στήριξε το πρόγραμμα μετασχηματισμού τους και πλέον επιστρέφουν αξία στον μέτοχο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

consuting-business-solution
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπεγράφη σύμβαση για το Gov ERP μεταξύ ΚτΠ και Uni Systems – PwC – Real Consulting

Αποτελεί το πρώτο έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και γίνεται ένα από τα πρώτα έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που περνούν σε στάδιο υλοποίησης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην επόμενη φάση περνάει ο στρατηγικός μετασχηματισμός των ΕΛΤΑ

Στόχος της διοίκησης των ΕΛΤΑ αποτελεί η δημιουργία ενός ψηφιακού οργανισμού που θα συνδυάζει την καθολική κάλυψη με την διατήρηση όλων των σημείων εξυπηρέτησης αλλά και ψηφιακές λειτουργίας που θα προσφέρουν μια ολιστική λειτουργία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σταδιακά επανέρχονται τα ΕΛΤΑ σε κανονική λειτουργία μετά την επίθεση χάκερ

Όπως ενημερώνουν τα ΕΛΤΑ προχωράει η πλήρης αποκατάσταση των συστημάτων που αντιμετώπισαν πρόβλημα. Κανονικά θα καταβληθούν οι συντάξεις σε όλη την επικράτεια από την προσεχή Δευτέρα 28 Μαρτίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου με κωδικό RF στις τράπεζες

Η απλοποίηση και επιτάχυνση των συναλλαγών είναι σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη συνεργασία με τη ΔΙΑΣ ένα από τα οφέλη της χρήσης των κωδικών πληρωμής RF στην πλατφόρμα e-Παράβολο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλειστά σήμερα τα καταστήματα ΕΛΤΑ, έγιναν στόχος επίθεσης χάκερ

Κυβερνοεπίθεση εκδηλώθηκε στα πληροφοριακά συστήματα των ΕΛΤΑ και γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης της λειτουργίας τους. Προσωρινά δεν λειτουργεί σήμερα το δίκτυο καταστημάτων.