ΓΔ: 1009.83 0.58% Τζίρος: 20.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:35:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Info Quest

Quest: Ράλι διαρκείας για τη μετοχή, ρεκόρ μεγεθών για τον όμιλο

Σε ιστορικά υψηλά η μετοχή μετά την είσοδο στον FTSE 25, απόδοση 73% φέτος και μεγάλες διανομές μερισμάτων. Στα ύψη η κερδοφορία με ώθηση και από την πώληση της Cardlink.

Χωρίς προηγούμενο είναι οι αποδόσεις προς τους μετόχους από πλευράς χρηματοοικονομικών διανομών, αλλά και μετοχικών κερδών τα τελευταία χρόνια από τον όμιλο Quest Συμμετοχών, η μετοχή του οποίου έκλεισε χθες σε νέα ιστορικά υψηλά, τέσσερις ημέρες μετά την είσοδό της στην ελίτ του Χ.Α. (δείκτης FTSE 25).

Πλουσιοπάροχα μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, αλλεπάλληλα ρεκόρ τζίρου και κερδών, αλλά και χρηματιστηριακές αποδόσεις με εξαιρετική συνέπεια εδώ και πολλά χρόνια, συνθέτουν την πορεία ενός ομίλου που, εκτός των άλλων, αποτελεί και έναν από τους πλέον πολυσχιδείς με «άπλωμα» δραστηριοτήτων σε πολλά επιχειρηματικά πεδία.

Συνάμα, έχει το προνόμιο όλοι οι τομείς όπου δραστηριοποιείται να είναι στην κορυφή της ζήτησης μέσα στην πανδημία, σε βαθμό που να εκτοξεύουν τα μεγέθη σε ιστορικά υψηλά.

Ο όμιλος έχει παρουσία σε τομείς όπως είδη πληροφορικής (έχει τα δικαιώματα της Apple στην Ελλάδα), υπηρεσίες πληροφορικής (μέσω της Unisystems), ταχυμεταφορές (μέσω της ACS), ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (μέσω της Quest Energy), ενώ αποσχίστηκε ο κλάδος των ακινήτων, δημιουργώντας την Briq Properties, η οποία εισήλθε αυτόνομα στο Χ.Α. στις 31 Ιουλίου του 2017.

Εξάλλου, μέσω της θυγατρικής Clima Quest Μ.Α.Ε. έχει αναλάβει την αποκλειστική διανομή στην ελληνική αγορά του συνόλου των προϊόντων κλιματισμού του διεθνούς οίκου GREE, ενώ εισέρχεται και στο χώρο των λευκών συσκευών μέσω της Γ.Ε. Δημητρίου. Η τελευταία είναι επίσημος αντιπρόσωπος σημαντικών brands όπως τα Τoyotomi, IZOLA, Kerosun, Singer κ.α.

Οι επιδόσεις της μετοχής

Πρόκειται για μετοχή – φαινόμενο για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς με… αθόρυβο σχετικά τρόπο έχει δώσει ιλιγγιώδεις αποδόσεις επί σειρά ετών, οι οποίες αντανακλούν την εξαιρετική επιχειρηματική πορεία του ομίλου. Χθες η μετοχή έκλεισε με νέα άνοδο 2,61% στα 18,08 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά υψηλά, καθώς ουδέποτε έχει κλείσει ξανά πάνω από τα 18 ευρώ.

Η μετοχή έχει παρουσιάσει συνεπή πορεία υψηλών αποδόσεων: το 2021 ενισχύεται σε ποσοστό 73%, όταν ο Γ.Δ. και ο FTSE 25 είναι μόλις στο +10%, το 2020 (σε μια χρονιά πτώσης 11,75% για τον Γ.Δ.) κέρδισε 33%, το 2019 ενισχύθηκε κατά 76,56%, το 2018 έκλεισε στο +38%, το 2017 στο +49,26% και το 2016 έκανε ράλι +95,66%.

Από τα χαμηλά των 0,4267 ευρώ που βρέθηκε στις 7 Ιουνίου 2012, όταν η χώρα φλέρταρε με το Grexit, η μετοχή καταγράφει το ιλιγγιώδες ράλι των +4.137%. Πλέον η κεφαλαιοποίηση της Quest Συμμετοχών διαμορφώνεται στα 646 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στην 22η θέση στο σύνολο του Χρηματιστηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Quest Συμμετοχών εισήχθη στο Χ.Α. ως Info Quest πριν 23 χρόνια, στις 17 Δεκεμβρίου του 1998 και έκτοτε καταγράφει ράλι +623%, αποτελώντας μια από τις ελάχιστες μετοχές με κέρδη από εκείνη την εποχή και τη μοναδική με τέτοια απόδοση.

Χρονιά – ρεκόρ στα μεγέθη το 2021

Φέτος, η Quest οδεύει για την καλύτερη χρήση της ιστορίας της. Στο εννεάμηνο ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 669,3 εκατ. ευρώ, έναντι 480,6 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2020, καταγράφοντας αύξηση κατά 39,9%. Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 57,88 εκατ. ευρώ έναντι 43 εκατ. ευρώ πέρυσι (+35,4%), τα κέρδη προ φόρων στα 120,1 εκατ. (+59,1%), ενώ τα κέρδη μετά τους φόρους έφτασαν στα 29,74 εκατ. ευρώ, έναντι 7,52 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση +394,3%.

Έξτρα ώθηση στα κέρδη δόθηκε από την ολοκλήρωση της πώλησης της εταιρείας Cardlink A.E., η οποία απέφερε έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη 85 εκατ. στη μητρική εταιρεία και 75,8 εκατ. στον όμιλο. Η καθαρή δανειακή θέση (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) του Ομίλου διαμορφώθηκε σε -81,2 εκατ. έναντι -10,2 εκατ. στις 31/12/2020, ακριβώς λόγω των εσόδων από την Cardlink. Πλέον, η εισηγμένη έχει έναν «κουμπαρά» ρευστότητας άνω των 100 εκατ. ευρώ, που της δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέες επενδυτικές κινήσεις ή εξαγορές αν υπάρξουν ευκαιρίες.

Πλούσια μερίσματα

Η εταιρεία όλα τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες χρηματοοικονομικές διανομές και επιστροφές κεφαλαίου, ενώ έδωσε και δωρεάν μετοχές της BriQ Properties που αποσχίστηκε με «προίκα» σημαντικά ακίνητα του ομίλου.

Φέτος, μετά την πώληση της Cardilink, την οποία σημειωτέων είχε αποκτήσει προ 7ετίας έναντι 6,5 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ότι θα δώσει μέρισμα 1,25 ευρώ ανά μετοχή. Θυμίζουμε ότι έδωσε και 28,5 λεπτά τον περασμένο Ιούνιο και είχε μοιράσει άλλα 30 λεπτά το Δεκέμβριο του 2020. Δηλαδή σε ένα 12μηνο διένειμε 1,835 ευρώ ανά μετοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλώρη για την υψηλή κεφαλαιοποίηση βάζει η Quest Holdings με επιδόσεις ρεκόρ

Η μετοχή της εταιρίας βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και αποτελεί ισχυρή υποψηφιότητα για ένταξη στον δείκτη FTSE 25. Πως υπερδιπλασίασε τα καθαρά κέρδη sτο πρώτο εξάμηνο και οι προοπτικές για το σύνολο του έτους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ξέφρενο ρυθμό ανάπτυξης η Quest, οδεύει στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Μετά το διπλασιασμό της κερδοφορίας το 2020, η αύξηση ξεπέρασε το 150% το α' τρίμηνο του 2021. Σε ιστορικά υψηλά η μετοχή, με κεφαλαιοποίηση 515 εκατ. ευρώ. Βρίσκεται πλέον στην 24η θέση στο ΧΑ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επιστροφή του κλάδου Πληροφορικής και η νέα κινητικότητα στο ΧΑ

Αυξάνουν τις προσδοκίες για τον κλάδο η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα «κανόνια» του παρελθόντος που ταλαιπώρησαν την αγορά και το νέο «ξύπνημα» των μετοχών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κατασκευές: Το ξύπνημα των μετοχών, τα έργα των 10,5 δισ. και οι κίνδυνοι

Επανέρχεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο με φόντο την πορεία προς την εξυγίανση και το κλίμα... Ολυμπιακών Αγώνων στα έργα. Το υψηλό ανεκτέλεστο και η πρόκληση της παραγωγής έργων με κέρδη. Οι κινήσεις των μεγάλων.