ΓΔ: 869.27 1.15% Τζίρος: 53.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:57:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

ΔΕΗ: Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ τονίζει ότι το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης θα συνεχιστεί όπως έχει εξ αρχής ανακοινωθεί, με ορίζοντα την πλήρη «απόσυρησ» του λιγνίτη το 2025.

Σε καμία αλλαγή δεν πρόκειται να προχωρήσει η ΔΕΗ αναφορικά με το πλάνο που έχει δημοσιοποιήσει για τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, στην οποία απαντά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή». 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για παράταση του χρόνου λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 και υλοποιείται κανονικά. Η απόφαση της Γεν. Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ για τις ώρες λειτουργίας των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων αφορά σε ώρες που θα έχουν εξαντληθεί έως τον προγραμματισμένο χρόνο απόσυρσής τους.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι το ακόλουθο:

  • 2021: Καρδιά 3-4 (αποσύρθηκαν)»
  • 2022: Μεγαλόπολη 3, Άγ. Δημήτριος 1-4
  • 2023: Άγ. Δημήτριος 5, Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 4
  • 2025: Πτολεμαΐδα 5 (μετατροπή σε Φ.Α.)

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο άρθρο της «Καθημερινής» αναφέρονταν ότι ο λιγνίτης είναι απαραίτητος έως και το 2025 προκειμένου να υπάρξει ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, αλλά και η λειτουργία δύο πετρελαϊκών μονάδων στην Κρήτη έως και το 2024, με το δημοσιίευμα να βασίζεται σε υπουργική απόφαση που ανήρτησε την Τρίτη 28/12 στο «Διαύγεια» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Σύμφωνα με αυτήν το ΥΠΕΝ κάνει αποδεκτό σχετικό αίτημα της ΔΕΗ, παρατείνει τις ώρες λειτουργίας 7 λιγνιτικών μονάδων (Αγ. Δημήτριος 1, 2, 3, 4 και 5, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4) και των πετρελαϊκών μονάδων του ΑΗΣ Αθερινόλακκου στην Κρήτη, βάζοντας ουσιαστικά στον πάγο το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kiriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Αυξάνεται η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη λόγω κρίσης

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ενίσχυση των τιμών και δεν πρόκειται να εκτροχιάσει τον στόχο της απολιγνιτοποίησης της χώρας.
Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την πρώτη έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του ομίλου παρουσίασε η ΔΕΗ

Η πρώτη έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου ΔΕΗ παρουσιάζει δείκτες και μετρήσιμα στοιχεία για τις επιδόσεις των εταιρειών του Ομίλου, βάσει της σημαντικότητας των επιδράσεων που αυτά έχουν στην ευρύτερη οικονομία.