ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
elefsina_naypigeio
Ναυπηγεία Ελευσίνας, πηγή: Shutterstock

Προχωρά η συνεργασία Onex - Fincantieri για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Οι δύο πλευρές εξετάζουν κοινά έργα ναυπήγησης και επισκευής πλοίων για την ελληνική και διεθνή αγορά. Μεγάλο μέρος των εργασιών θα πραγματοποιείται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Διερεύνηση συνεργασιών με ελληνικές εταιρείες.

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η συνεργασία της ONEX με τον ιταλικό ναυπηγικό κολοσσό της Fincantieri, για τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, παρά τα όποια εμπόδια έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα στον δρόμο τους, που έχουν προκαλέσει καθυστέρηση στην κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης στο δικαστήριο.

Μάλιστα προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, αποδεικνύοντας ότι έχουν μεγάλα σχέδια για τον κλάδο των ναυπηγείων στη χώρα μας: ο επενδυτικός αμερικανικός όμιλος ΟΝΕΧ μέσω της ΟΝΕΧ Elefsis Shipyards και ο παγκόσμιας εμβέλειας ναυπηγικός όμιλος Fincantieri S.p.A., εξετάζουν την από κοινού ανάπτυξη έργων ναυπήγησης και επισκευής πλοίων, μεγάλο μέρος των οποίων θα πραγματοποιείται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που θα απευθύνονται και στη διεθνή αγορά πέραν της ελληνικής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προοπτικής και δεδομένης της πρόσφατης υποβολής επίσημης πρότασης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την Fincantieri S.p.A. για την από κοινού υλοποίηση του προγράμματος προμήθειας των νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού στα Ναυπηγεία Ελευσίνας -με την επένδυση σε δημιουργία γραμμής παραγωγής καθολικής κατασκευής πλοίων αυτής της κατηγορίας– αναμένεται να πραγματοποιηθεί Ημερίδα Βιομηχανικής Συνεργασίας με θέμα τις εγχώριες δυνατότητες ναυπηγικού τομέα και τη δημιουργία ναυπηγικού οικοσυστήματος, τις επόμενες ημέρες στην πόλη της Ελευσίνας.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός της εκδήλωσης είναι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο στην εγχώρια αγορά να παρουσιάσουν και να ενημερώσουν το σχήμα Fincantieri - ΟΝΕΧ για τις παραγωγικές τους δυνατότητες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο οικοσύστημα που θα μπορεί να υποστηρίξει την προοπτική υλοποίησης του προγράμματος των κορβετών αλλά και πολλών άλλων νέων κατασκευών που προτίθεται να πραγματοποιήσει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με γνώμονα την χωρίς όρια επέκταση του «Made in Greece» αποτυπώματος στις εγχώριες ναυπηγήσεις.

Πηγές κοντά στις δύο εταιρείες τονίζουν ότι απώτερος στόχος των Fincantieri - ONEX είναι η μέγιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων των ελληνικών εταιρειών, η απόκτηση σημαντικής τεχνογνωσίας και εμπειρίας μέσω της συμμετοχής τους σε διεθνή προγράμματα συμπαραγωγής και η διαφήμιση των ικανοτήτων τους στην παγκόσμια αγορά, προκειμένου να συνδράμουν καταλυτικά και ουσιαστικά στην αναζωογόνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας μας. 

Παράλληλα, οι δύο όμιλοι καλούν τις εταιρείες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, να πάρουν μέρος σε διεθνή προγράμματα συμπαραγωγής. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Fincantieri συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ναυπηγεία. Ο όμιλος, μετά την εξαγορά της Vard το 2013, διπλασιάστηκε σε μέγεθος και σήμερα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο. 

Η Fincantieri κατασκευάζει εμπορικά και στρατιωτικά σκάφη. Επίσης έχει αναλάβει το πρόγραμμα φρεγατών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και το υλοποιεί στα ναυπηγεία της στις ΗΠΑ, ενώ συμμετέχει με άλλες τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κορβέτας ΕPC (European Patrol Corvette), στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, ενώ στη συγχρηματοδότηση του προγράμματος συμμετέχουν πλέον η Δανία και η Νορβηγία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Elefsina-Shipyards-Naypigeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θα γίνουν... έξυπνα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με τρεις σημαντικές συνεργασίες

Cisco, Amazon και δίκτυο 5G από την Cosmote, αλλά ακόμη και drones για μεταφορά υλικών θα αλλάξουν την εικόνα των ναυπηγείων. Λύνονται και τα τελευταία διαδικαστικά θέματα για να περάσουν στον Προκοπίου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Elefsina-Naypigeia-Shipyards
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανοίγουν πάλι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας από το καλοκαίρι του 2023

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στα πλοία LNG και ξεκαθάρισε ότι τα ναυπηγεία δεν εξαρτώνται από την ανάληψη του προγράμματος των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.
elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεμπλοκάρει με εντολή του πρωθυπουργού η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Νομοθετική ρύθμιση εντός 15θημέρου, ώστε να ξεπεραστούν τυπικά εμπόδια και να κατατεθεί στο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης από την ONEX. Νέα δεδομένα για την αμυντική βιομηχανία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Στον αέρα η εξυγίανση, δεν υπογράφει το υπ. Άμυνας

Αναρμόδιο να εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης δηλώνει το υπουργείο Άμυνας και μεταθέτει την ευθύνη στο υπουργείο Οικονομικών, δημιουργώντας έντονη αβεβαιότητα για την τύχη του σχεδίου διάσωσης.
elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψυχρολουσία από το υπουργείο Άμυνας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Με μια ανακοίνωση που αφήνει πολλά ερωτηματικά, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ουσιαστικά παίρνει πίσω τη δέσμευσή του για έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας ως τις 15 Φεβρουαρίου.