ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
Πηγή: Shutterstock

ΣΕΒΕ: Να στηριχθούν οι εταιρείες που εξάγουν σε Ουκρανία και Ρωσία

Πολλές επιχειρήσεις, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν σημαντική δραστηριότητα σε Ρωσία και Ουκρανία και θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες, γι’ αυτό και πρέπει να υποστηριχθούν από την ελληνική κυβέρνηση, ζητά ο ΣΕΒΕ.

Την στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας που έχουν σημαντική δραστηριότητα σε Ουκρανία και Ρωσία, ζητά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Γιώργος Κωνσταντόπουλος, χαρακτηρίζοντας «άκρως ανησυχητική» την κατάσταση στην Ουκρανία και τις τελευταίες εξελίξεις «ιδιαίτερα δυσοίωνες».

Οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Ουκρανία και στη Ρωσία, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ σε σημερινή ανακοίνωση του φορέα, κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο (338,6 εκατ. ευρώ και 206,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), «ωστόσο υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις - κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα -, οι οποίες έχουν σημαντική δραστηριότητα στις χώρες αυτές» και «οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας και πολύ περισσότερο της Δυτικής Μακεδονίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κλάδο της γούνας, θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες, γι’ αυτό και πρέπει να υποστηριχθούν από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μη χάσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα».

Σημειώνοντας ότι οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν γίνει ακόμη εμφανείς, καθώς «είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα», ο πρόεδρος του Συνδέσμου τονίζει ότι «τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν και θεωρείται δεδομένο ότι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, πληθωρισμός και ενέργεια θα επηρεαστούν σημαντικά».

Βέβαια, όπως αναγνωρίζει ο ίδιος, η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορειοατλαντικής συμμαχίας (ΝΑΤΟ) με τεράστιο όγκο εμπορικών συναλλαγών και εξαγωγών προς τα μέλη τους, «σέβεται και ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις και ενέργειές τους που διέπονται από τις αξίες του διεθνούς δικαίου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ukraine-Mariupole-Azovstal
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεχίζεται η πολιορκία του Αζοφστάλ, η Ρωσία καλεί σε εκκένωση δύο πόλεων

Σε πολιορκία βρίσκεται εργοστάσιο Αζοφστάλ στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας της Αζοφικής Θάλασσας, στην Μαριούπολη. Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
goldman_sachs
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Goldman Sachs: Γυρίζει την πλάτη στη Ρωσία, αποχωρεί από κάθε δραστηριότητα

Η επενδυτική τράπεζα της Wall Street έχει διατηρήσει την παρουσία της στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, αλλά η χώρα δεν αποτελεί σημαντικό μέρος της παγκόσμιας τραπεζικής της δραστηριότητας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Frigoglass: Ποιος ο αντίκτυπος από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Το 14,5% και το 2,4% των πωλήσεων του Ομίλου αποτελούν οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας σύμφωνα με τα μη ελεγμένα στοιχεία του 2021. Η θυγατρική στη Ρωσία αποτελεί το 20% του ενεργητικού του Ομίλου για το 2021.
athinaiki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεν έχει έκθεση σε Ρωσία - Ουκρανία η Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος

Η εταιρεία αναφέρει πως προσανατολίζεται στις λοιπές αγορές σίτου με γνώμονα την απρόσκοπτη τροφοδοσία της παραγωγικής της διαδικασίας και την κατά το δυνατόν συγκράτηση της αναπόφευκτης ανόδου του κόστους του τελικού προϊόντος.