ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αποδίδει καρπούς η στρατηγική της Nike για απευθείας πωλήσεις

Εκτόξευση των ηλεκτρονικών πωλήσεων της αμερικανικής εταιρείας κατά 54% το α' τρίμηνο, ενώ «πάγωσε» η αύξηση των πωλήσεων χονδρικής. Διατηρούν συνεργασία οι Intersport και Athlete’s Foot του ομίλου Φουρλή.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατηγική επανατοποθέτησης στην παγκόσμια αγορά της αμερικανικής εταιρείας αθλητικών ειδών Nike, μέσω του περαιτέρω περιορισμού των συνεργατών χονδρικής και της ανάληψης του ελέγχου της εικόνας της, μέσα από κανάλια άμεσης επικοινωνίας με τον πελάτη. Ο αμερικανικός κολοσσός έχει ήδη περιορίσει τους συνεργάτες χονδρικής της κατά 50% την τελευταία τετραετία, ενισχύοντας παράλληλα το δικό του δίκτυο φυσικών καταστημάτων αλλά και τις ηλεκτρονικές του πωλήσεις, βλέποντας μάλιστα απτά αποτελέσματα στις ίδιες πωλήσεις του ομίλου (Nike Direct). 

«Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία απομακρύνεται από την λογική των ακραίων προσφορών στα είδη της, χωρίς όμως να απορρίπτει τις συμφωνίες χονδρικής με εγκεκριμένους στρατηγικούς συνεργάτες, όπως η Intersport και η Athlete’s Foot», σημειώνει στο BD ο κ. Γ. Αλεβίζος, οικονομικός διευθυντής του ομίλου Φουρλή που αναπτύσσει τις προαναφερθείσες αλυσίδες σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός όμιλος βρίσκεται ήδη από το προηγούμενο έτος σε διαδικασία ανακαίνισης του δικτύου καταστημάτων της Intersport, κίνηση που δεν σχετίζεται με τον προσανατολισμό της αμερικανικής εταιρείας, αλλά που, σύμφωνα με τον κ. Αλεβίζο, συνιστά αίτημα της ίδιας της αγοράς και των καταναλωτών. Έχει μάλιστα ήδη ολοκληρωθεί η ανακαίνιση 12 σημείων Intersport, με το σχετικό πλάνο να αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023

Πέραν της ανακαίνισης των χώρων των καταστημάτων, στον σχεδιασμό της Intersport περιλαμβάνεται και ο εμπλουτισμός του προϊοντικού μείγματος, με την προσθήκη κι άλλων επωνύμων brands ένδυσης, τα οποία όμως εντάσσονται στην κατηγορία performance, δηλαδή ακραιφνώς αθλητικών ενδυμάτων. Να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα λιανικής αθλητικών ειδών του ομίλου Φουρλή είχε αυξημένες πωλήσεις κατά 31,2% το 2021 συγκριτικά με το 2022 και κέρδη προ φόρων ύψους 1,5 εκατ ευρώ. Ο όμιλος ελέγχει δίκτυο συνολικά 115 καταστημάτων Intersport σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Τουρκία και ακόμη 17 σημεία της αλυσίδας The Athlete’s Foot σε Ελλάδα και Τουρκία

Ενισχυμένες πωλήσεις

Σε ό,τι αφορά την Nike, αξίζει να σημειωθεί ότι η στρατηγική καλύτερου ελέγχου της εικόνας της φαίνεται να αποδίδει, με τις πωλήσεις της Nike Direct να ενισχύονται κατά 17% το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, συνεισφέροντας το 42,2% των συνολικών εσόδων της εταιρείας, από 38,5% πέρσι.

Η άνοδος μάλιστα, οφείλεται κατά βάση στην εκτόξευση των ηλεκτρονικών πωλήσεων της εταιρείας, κατά 54% σε ετήσια βάση, την στιγμή που οι πωλήσεις χονδρικής διευρύνθηκαν μόλις κατά 1% το υπό εξέταση διάστημα. Συνολικά, ο τζίρος του αμερικανικού ομίλου ενισχύθηκε κατά 8% το τρίτο τρίμηνο του έτους, αγγίζοντας τα 10,9 δισ δολάρια, με τα 10,3 δισ να προέρχονται από το brand της Nike (+8%) και την Converse να συνεισφέρει 567 εκατ δολάρια (+2), το υπό εξέταση διάστημα, κυρίως χάριν στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης σε Ευρώπη και Αμερική. Ο όμιλος πάντως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική του αλυσίδα, καταγράφοντας ελλείψεις συγκεκριμένων ειδών, για τα οποία η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, γεγονός που επηρέασε και την κερδοφορία του, η οποία υποχώρησε κατά 4%, σε 1,4 δισ δολάρια το τρίτο τρίμηνο της χρήσης. 

Χωρίς να απορρίπτει τους στρατηγικούς συνεργάτες της, η Nike φαίνεται ότι δίνει προτεραιότητα στον πελάτη, φροντίζοντας ώστε η εμπειρία του να είναι σταθερά «προνομιακή» (premium), όπου κι αν επιλέγει να κάνει τις αγορές του -στα ομώνυμα καταστήματα, multibrand εμπορικά σημεία ή online. Συνολικά λοιπόν για το 2022, η εταιρεία στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της πιστότητας των πελατών της αλλά και την τόνωση των ψηφιακών της πωλήσεων, διατηρώντας παράλληλα την δέσμευση της για καλύτερο έλεγχο της παρουσίας της στην λιανική, σε όλες τις αγορές που όμιλος δραστηριοποιείται. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παγκόσμια αγορά αθλητικών ειδών ανέκαμψε σε προ πανδημίας επίπεδα το 2021, καταγράφοντας ετήσια θετική μεταβολή κατά 14%, υπερδιπλάσια από το διάστημα 2015-2019, οπότε ανήλθε σε 5%. Σύμφωνα δε με πρόσφατη έκθεση της McKinsey, η αγορά αθλητικών ειδών θα αυξηθεί κατά μέσο όρο με ετήσιο ποσοστό 8%-10% μέχρι το 2025, αγγίζοντας σε αξία τα 395 δισ. ευρώ, από 295 δισ ευρώ το 2021. Μέχρι τότε εντούτοις, οι εταιρείες του κλάδου θα κληθούν να επιλύσουν σειρά θεμάτων, που άπτονται τόσο της μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, όσο και της διαχείρισης των πληθωριστικών πιέσεων και ανατιμήσεων στα μεταφορικά κόστη, προβλήματα που έχουν διαταράξει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα την τελευταία διετία. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

calin
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Calin: Καλύπτει τις απώλειες της πανδημίας και επεκτείνει το δίκτυό της

Η εταιρεία ελέγχει στην χώρα μας τις αλυσίδες ένδυσης, εσωρούχων και μαγιώ Intimissimi, Intimissimi Uomo, Calzedonia, Falconeri και Tezenis. Συζητήσεις για την επέκτασή της στα εμπορικά κέντρα της Lamda, στο River West και στον νέο εμπορικό προορισμό του Ελληνικού.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευκαιρίες στις ΗΠΑ αναζητεί η Mat Fashion - Έχασε εξαγωγές λόγω πολέμου

Η εταιρεία που παράγει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις συλλογές plus size ρούχων της στην Ελλάδα αναζητά νέες αγορές, μετά τη συρρίκνωση της παρουσίας σε Ρωσία και Ουκρανία. Αυξημένος ο τζίρος του ηλεκτρονικού καταστήματος.
Ekptoseis, Sales, Discounts
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλες προσδοκίες για τις εκπτώσεις, τονωτική ένεση στην αγορά

Σε συνέχεια ενός θετικού δευτέρου τριμήνου ως προς την αγοραστική κίνηση, ο εμπορικός κόσμος προσδοκά σε ακόμη καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων με σημαντικές μειώσεις στις τιμές.
ΙΚΕΑ - The Mall Athens
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος Φουρλή: Οι πυλώνες ανάπτυξης στα ακίνητα και τη λιανική

Επενδύσεις σε εμπορικά πάρκα και κέντρα logistics μέσω της Trade Estates, τέλος έτους ή αρχές του 2023 η δημόσια εγγραφή. Τα νέα καταστήματα Holland & Barrett και οι κινήσεις για IKEA και Intersport. Πώς θα κινηθούν τα μεγέθη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Pink Woman: Επιστροφή σε κερδοφορία, επέκταση δικτύου καταστημάτων

Κατά 48% αυξήθηκε ο τζίρος το 2021. Δυναμικά συνεχίζεται η επέκταση του δικτύου φυσικών καταστημάτων, καθώς προστέθηκαν 20 νέα σημεία πώλησης Pink Woman από το 2020 έως σήμερα, ξεπερνώντας συνολικά τα 100.