ΓΔ: 816.68 -0.30% Τζίρος: 45.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
celestyal_cruises
Ο εμπορικός διευθυντής της Celestyal Cruises Leslie Peden (αριστερά) και ο καπετάνιος Γιώργος Κουμπενάς, γενικός διευθυντής Επιχειρήσεων της Celestyal Cruises.

Δυναμική επανεκκίνηση της κρουαζιέρας, τι σχεδιάζει η Celestyal Cruises

Από Πειραιά, Λαύριο και Θεσσαλονίκη η εκκίνηση των κρουαζιερόπλοιων της Celestyal μέσα στον Απρίλιο. Στόχος να ξεπεράσουν φέτος τα έσοδα το 60% του 2019. Επίδραση από τον πόλεμο στο κόστος καυσίμων, έλλειψη ναυτικών.

Από το 10% που ήταν το ποσοστό των Ελλήνων που συμμετείχαν σε κρουαζιέρες της εταιρείας έως το 2019, το 2021 έφτασε στο 27% δείχνοντας ότι οι Έλληνες ανακαλύπτουν σταδιακά την κρουαζιέρα. Αυτό τόνισαν χθες οι υπεύθυνοι της εταιρείας Celestyal Cruises, με αφορμή την ανακοίνωση της επανεκκίνησης των κρουαζιέρων για τα ελληνικά νησιά αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο από τις 18 Απριλίου.

Η εταιρεία έχει ως στρατηγικό στόχο τη γνωριμία των Ελλήνων με την κρουαζιέρα και αυτός είναι ο λόγος που από πέρυσι έχει κάνει μεγάλο άνοιγμα στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας το λιμάνι της σε αυτά του Πειραιά και του Λαυρίου, στα οποία κάνει home port, δηλαδή τα χρησιμοποιεί ως βάση αποβίβασης και επιβίβασης.

«Το ότι ξεκινήσαμε από τη Βόρεια Ελλάδα βοήθησε αρκετούς Έλληνες να κάνουν τη γνωριμία τους με την κρουαζιέρα», τόνισε ο εμπορικός διευθυντής της Celestyal Cruises, Leslie Peden συμπληρώνοντας πως «η επιλογή της Θεσσαλονίκης έγινε γιατί είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία και πολιτισμό, ενώ έχει βελτιωθεί σημαντικά και η αεροπορική της σύνδεση με την Αθήνα αλλά και ξένες πρωτεύουσες, ύστερα από την αναβάθμιση του αεροδρομίου».

Ανέφερε πως «η Β. Ελλάδα έχει μείνει πίσω γενικά στην κουλτούρα της κρουαζιέρας, ενώ η εταιρεία μας είναι η μοναδική που θα την προσεγγίζει σταθερά σε εβδομαδιαία βάση και θα επιβιβάζει ταξιδιώτες, δίνοντας πρόσβαση στην κρουαζιέρα σε όλα τα Βαλκάνια, συμβαδίζοντας με τις προτεραιότητες της ελληνικής Πολιτείας για την καθοριστική σημασία του λιμανιού στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας».

Επίσης τόνισε ότι υπάρχουν αρκετοί ξένοι τουρίστες από βόρειες χώρες που συνδυάζουν την κρουαζιέρα με την παραμονή στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, επισήμανε πως η Celestyal Cruises στοχεύει στην αύξηση της κρουαζιέρας και τον χειμώνα, θέλει δηλαδή να «απλώσει» τη σεζόν.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την έναρξη κρουαζιέρων τριών και τεσσάρων διανυκτερεύσεων στις 18 Απριλίου με το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Crystal, τις οποίες θα συνεχίσει από τις 29 Απριλίου το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Olympia, ενώ την ίδια ημερομηνία το Celestyal Crystal αναλαμβάνει τις κρουαζιέρες επτά διανυκτερεύσεων.

Η εταιρεία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, πραγματοποίησε το 2021 κρουαζιέρες από τα μέσα Ιουνίου έως και τα τέλη Αυγούστου, σημειώνοντας πληρότητα της τάξεως του 57%, ενώ παράλληλα, προσέλκυσε το 67,8% των επισκεπτών της από την εγχώρια αγορά και γειτονικές αγορές.

Αναφορικά με το λιμάνι του Λαυρίου, ο καπετάνιος Γιώργος Κουμπενάς, γενικός διευθυντής Επιχειρήσεων της Celestyal Cruises και πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), ανέφερε ότι «περιλαμβανόταν στο στρατηγικό σχεδιασμό της Celestyal Cruises εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς η αποκλειστική χρήση του επιβατικού λιμενικού σταθμού για τις μέρες που η εταιρεία θα έχει αναχώρηση και άφιξη, θα εξασφαλίσει μια βελτιωμένη και ταχύτερη εμπειρία επιβίβασης και αποβίβασης».

Ο κ. Κουμπενάς δεν παρέλειψε να τονίσει ότι, σε μόνο δυόμισι μήνες λειτουργίας της εταιρείας, η συνολική συμβολή της στην εθνική οικονομία άγγιξε τα 26 εκατ. ευρώ. Αυτή η συμβολή στην ελληνική οικονομία αναλύεται σε 11 εκατ. ευρώ σε ετήσιες άμεσες λειτουργικές δαπάνες και σε 15 εκατ. ευρώ ετήσιες δαπάνες επισκεπτών σε λιμάνια από-επιβίβασης.

Ολική επαναφορά της κρουαζιέρας από το 2023

Μολονότι το 2022 αναμένεται να καταγραφεί σημαντική ανάκαμψη του κλάδου της κρουαζιέρας ύστερα από δύο σεζόν απόλυτα προβληματικές, εντούτοις από το 2023 αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα του 2019. Αυτό επισημαίνουν τα στελέχη της Celestyal Cruises, συμπληρώνοντας πως ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν φαίνεται να επηρεάζει τον αριθμό των επιβατών και τις κρατήσεις, όμως επηρεάζει πολύ στο θέμα του κόστους των καυσίμων. Ο πόλεμος φέρνει ένα άλλο πρόβλημα, την έλλειψη πληρωμάτων, δεδομένου ότι οι Ουκρανοί ναυτικοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των πληρωμάτων της διεθνούς ναυτιλίας, όχι μόνο της κρουαζιέρας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμπενά, οι κρατήσεις μέχρι τώρα κινούνται ιδιαίτερα θετικά για όλο τον κλάδο, καθώς φέτος υπάρχουν σαφώς λιγότεροι περιορισμοί λόγω Covid, ενώ εκτιμάται πως το κλίμα θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο και το 2022 εκτός απροόπτου θα είναι μία πολύ καλή χρονιά. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, έως σήμερα οι κρατήσεις των επιβατών θα φθάσουν το 2022 στο 64% του 2019 και οι παραδοσιακές αγορές από ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία, θα αντιπροσωπεύσουν το 50% των κρατήσεων. Βεβαίως, υπάρχουν και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οπότε μπορεί αυτά τα ποσοστά να αλλάξουν.

Να σημειωθεί ότι Celestyal Cruises πέρυσι με τα δύο της πλοία πριν την έλευση της Ομικρον, διακίνησε 14.330 επιβάτες, αριθμός που μεταφράζεται σε 71.000 επισκέψεις σε ελληνικά λιμάνια και 12.000 επιβάτες που επιβιβάστηκαν και αποβιβάστηκαν στα ελληνικά λιμάνια  του Πειραιά του Λαυρίου και της Θεσσαλονίκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

aegean
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πετά προς την... κερδοφορία η Aegean, αισιόδοξος ο Ευ. Βασιλάκης

Ισχυρό momentum στον τουρισμό και επιμήκυνση της σεζόν «βλέπει» ο επικεφαλής της Aegean. Πρώτη κερδοφόρα χρήση φέτος, ύστερα από δύο χρόνια μεγάλων ζημιών. Γιατί δεν εμπνέει ανησυχία η μεγάλη αύξηση του δανεισμού.
grivallia_hospitality
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το θρυλικό Όλυμπος Νάουσα ανοίγει πάλι με επένδυση 20 εκατ.

Επαναλειτουργεί ως boutique hotel πέντε αστέρων η εμβληματική ξενοδοχειακή μονάδα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από την Grivalia Hospitality, μεταφέρει την έδρα της από το Λουξεμβούργο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα μεγάλα ξενοδοχεία ανοίγουν υπό τη διαχείριση της SWOT Hospitality

Η εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων θέτει σε λειτουργία τον Μάρτιο το πρώτο Moxy της Αθήνας στην Ομόνοια. Θα τεθούν σε λειτουργία το Magma Resort στη Σαντορίνη,το Monasty στη Θεσσαλονίκη, το Ora Hospitality στη Μύκονο και το Lindian Village στη Ρόδο.
megali_bretannia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος Λάμψα: Έτος επαναφοράς το 2022 με τα έσοδα στο 85% του 2019

Παρά τον προβληματισμό για τη μετάλλαξη Όμικρον, κύκλοι του ομίλου που είναι κυρίαρχος στο Σύνταγμα με τρία 5άστερα ξενοδοχεία είναι αισιόδοξοι ότι το 2022 θα είναι πολύ καλύτερο του 2021. Πέρασμα από ζημιές σε κέρδη στο 9μηνο.