ΓΔ: 810.42 -1.43% Τζίρος: 75.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Στάσσης: Η μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον λιγνίτη δεν αλλάζει

Σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τονίζει ότι η επιχειρήσει θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, χωρίς, όμως, να έχει αλλάξει τη στρατηγική της.

«Η ΔΕΗ θα κινηθεί με ρεαλισμό και ευελιξία, σταθμίζοντας τις εξελίξεις στην διεθνή και εγχώρια αγορά ενέργειας, καθώς και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσαρμογές στην αγορά ενέργειας. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: η μακροπρόθεσμη στρατηγική της απολιγνιτοποίησης δεν αλλάζει».

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, σε συνέχεια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα για αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής «ώστε να μειώσουμε βραχυπρόθεσμα την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο».

«Η απόφαση της σταδιακής μείωσης της συμμετοχής του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν σωστή, παραμένει σωστή και επιβεβλημένη, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς λόγους» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «ο λιγνίτης αποτελεί μια λύση ανάγκης σε δεδομένη χρονική στιγμή, η οποία έρχεται να υποκαταστήσει το συγκυριακά ακριβότερο και όχι εν αφθονία πλέον -λόγω του αποκλεισμού της ρωσικής οικονομίας- φυσικό αέριο».

Η πρόταση της ΔΕΗ, που έγινε δεκτή, ήταν να διασφαλισθεί η επάρκεια λιγνίτη στις αυλές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση αν υπάρξει θέμα εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται αύξηση της εξορυκτικής δραστηριότητας στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ κατά 45%.

Σε επίπεδο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι τα εξής: 

  • Το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία, δοκιμαστική αρχικά, της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, ισχύος 660 μεγαβάτ. Η μετατροπή σε φυσικό αέριο, μετά τις διεθνείς εξελίξεις, όλα δείχνουν ότι θα υλοποιηθεί με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα το 2028, και δεν θα επισπευσθεί για το 2025. Σημειώνεται ότι το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία και η μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 μεγαβάτ της Μυτιληναίος στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας, η οποία τώρα είναι σε δοκιμαστική λειτουργία.
  • Ο σχεδιασμός για την απολιγνιτοποίηση προβλέπει την απόσυρση των μονάδων 1,2,3,4 του Αγίου Δημητρίου ως το τέλος του 2022 και των μονάδων 'Αγιος Δημήτριος 5, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4 στο τέλος του 2023. Η νέα παράμετρος όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός είναι ότι ανάλογα με τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου, θα αξιολογηθεί αν χρειάζεται να παραμείνουν σε λειτουργία κάποιες από τις μονάδες αυτές, όπως η Μελίτη και ο 'Αγιος Δημήτριος 5. Πάντως η λειτουργία της μονάδας 4 του Αγίου Δημητρίου αναμένεται να παραταθεί έτσι κι αλλιώς μετά το τέλος του 2022, προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία του δικτύου τηλεθέρμανσης της Κοζάνης.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

dei-katastima
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Αλλαγή των όρων τιτλοποίησης απαιτήσεων έως 60 ημέρες

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΗ που ήρθε σε συμφωνία με την JP Morgan, θα παραταθεί και η ημερομηνία λήξης της συναλλαγής έως τον Ιούνιο του 2025. Στα 300 εκατ. ευρώ αυξάνεται πλέον το ποσό δέσμευσης υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
DEI-Katasthma-marousi
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ηλεκτρονική υπηρεσία από ΔΕΗ για συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας

Η ΔΕΗ επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της από πάροχο και παραγωγό ενέργειας σε ένα σύμβουλο ενέργειας όπου μέσα από την πλατφόρμα θα παρέχονται στους καταναλωτές ολοκληρωμένες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας.