Φώτο: Shutterstock

Εμπορικό κέντρο 100 εκατ. ευρώ με αδειοδότηση fast track

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις fast track επιδιώκει ο όμιλος Κωνσταντίνου για να επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης ενός σύνθετου πόλου εμπορίου και αναψυχής στην Μεταμόρφωση, σε έκταση 50.000 τ.μ.

Mε το εργαλείο των ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων) και όχι με εκείνο των Γενικών Χωρικών Σχεδίων, θα επιχειρηθεί να αναπτυχθεί τελικά η έκταση των 85 στρεμμάτων στην Μεταμόρφωση.

Πρόκειται για την επένδυση των 100 εκατ. ευρώ του ομίλου Κωνσταντίνου, η οποία προβλέπει την δημιουργία ενός σύνθετου πόλου εμπορίου και αναψυχής. Πριν από περίπου έξι μήνες, δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ, με το οποίο η επένδυση εξασφάλισε κι επίσημα την ένταξή της στις διατάξεις περί στρατηγικών επενδύσεων fast track.

Ωστόσο, λόγω των πολεοδομικών προκλήσεων που παρουσιάζει το προς ανάπτυξη ακίνητο, κρίθηκε ότι είναι σημαντική η αξιοποίηση του πολύ πιο αποτελεσματικού και κυρίως ταχύτερου, ως προς τις διαδικασίες, εργαλείου των ΕΣΧΑΣΕ. Για τον λόγο αυτό, το έργο επανυποβλήθηκε προς έγκριση προς το Enterprise Greece, το οποίο με την σειρά του, πριν από λίγες ημέρες, χορήγησε την σύμφωνη γνώμη του προς την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, για τις αιτούμενες τροποποιήσεις.

Το ακίνητο του ομίλου Κωνσταντίνου ανήκει διοικητικά σε δύο δήμους, της Μεταμόρφωσης και της Λυκόβρυσης και εκτείνεται σε τέσσερις διαφορετικές πολεοδομικές ενότητες, γεγονός που καθιστά την αδειοδότησή του μια σύνθετη και περίπλοκη διαδικασία. Χωρίς το εργαλείο των ΕΣΧΑΣΕ, η επένδυση κινδύνευε να παραμείνει «μακέτα» ακόμα και για δεκαετίες, κάτι που έχει παρατηρηθεί με άλλα έργα, ανάλογης κλίμακας. Ασφαλώς, ούτε η ένταξη στο ΕΣΧΑΣΕ διασφαλίζει την άμεση επίλυση τυχόν ζητημάτων, όπως έχει αποδειχθεί και με άλλες επενδύσεις στο παρελθόν.

Για παράδειγμα, η επέκταση του εμπορικού κέντρου Golden Hall της Lamda Development έγινε μέσω ΕΣΧΑΣΕ. Παρ' όλα αυτά, η επένδυση των 25 εκατ. ευρώ, που αφορά στην ανακατασκευή και αξιοποίηση του όμορου κτιρίου του πρώην Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης IBC, απαίτησε πάνω από πέντε χρόνια, έως ότου λάβει τις απαιτούμενες οικοδομικές άδειες.

Στην περίπτωση του ακινήτου στη Μεταμόρφωση, το οποίο βρίσκεται πλησίον της ΦΑΓΕ κι έχει πρόσοψη επί της Εθν. Οδού σημειώνεται ότι βρίσκεται στην κατοχή του ομίλου Κωνσταντίνου από το 2010, πριν δηλαδή κατασκευαστεί το έτερο σημαντικό ακίνητο της εταιρείας, το εμπορικό κέντρο Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο.

Η νέα επένδυση προβλέπει την κατασκευή ενός συγκροτήματος μικτής χρήσης, καθώς σχεδιάζεται η δημιουργία καταστημάτων μεγάλης επιφάνειας (big-box), που θα πλαισιώνονται από χρήσεις ψυχαγωγίας και συγκεκριμένα παιδότοπους, παιδικές χαρές, κινηματογράφους, μπόουλινγκ και γήπεδα και ασφαλώς και χρήσεις εστίασης. Επίσης, σε ένα μέρος του ακινήτου θα κατασκευαστούν και γραφεία. Συνολικά προβλέπεται η ανάπτυξη κτιρίων επιφάνειας 50.000 τ.μ. συνολικά, ενώ από την λειτουργία των εγκαταστάσεων, αναμένεται να δημιουργηθούν 722 νέες θέσεις εργασίας.

Φορείς της αγοράς ακινήτων με γνώση του συγκεκριμένου έργου, εκτιμούν ότι για τη λήψη των σχετικών αδειών θα απαιτηθούν τουλάχιστον 18 μήνες, καθώς εκκρεμεί ακόμα η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κι εν συνεχεία, η σύνταξη και υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κοντά σε deal η Prodea για δύο μεγάλες αποθήκες στο Θριάσιο

Οι δύο αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται στο στόχαστρο της εταιρείας ακινήτων είναι μισθωμένοι σε ισχυρό όμιλο logistics. Η κρίση του κορονοϊού στρέφει την Prodea σε επενδύσεις μακριά από τον τουρισμό.