ΓΔ: 791.85 0.05% Τζίρος: 33.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:45:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ιωάννης Μπρατάκος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών - ΕΒΕΑ
Φωτο: Ιωάννης Μπρατάκος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών - ΕΒΕΑ

Γ. Μπρατάκος: Oι επιχειρήσεις χρειάζονται ανθεκτικά μοντέλα λειτουργίας

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε και στο κατάλληλο περιβάλλον το οποίο οι κυβερνήσεις είναι αρμόδιες να διαμορφώσουν, προκειμένου οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που φέρνει το μέλλον.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν ταχύτερα σε νέες συνθήκες και να μετατρέψουν τα επιστημονικά επιτεύγματα σε λύσεις, «αγκαλιάζοντας» την καινοτομία και τα οικοσυστήματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Γιάννης Μπρατάκος κατά την χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε παρουσία του επικεφαλής της ειδικής επιτροπής Μακροπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Γιάννη Μαστρογεωργίου.

«Οι επιχειρήσεις είναι αυτές, που οφείλουν να υιοθετήσουν νέα, περισσότερο ευέλικτα και ανθεκτικά μοντέλα λειτουργίας. Να καταρτίσουν σενάρια άμεσης απόκρισης, σε έκτακτες καταστάσεις. Να οικοδομήσουν δυνατότητες για απομακρυσμένη εργασία, για γρήγορη αξιοποίηση της καινοτομίας. Να επενδύσουν στους ανθρώπους τους και στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Να διευρύνουν την έννοια της Εταιρικής Υπευθυνότητας, κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα από τη συμβολή στην αντιμετώπιση έκτακτων κοινωνικών αναγκών. Να συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση συστημικών προβλημάτων», τόνισε ο κ. Μπρατάκος.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε στο κατάλληλο περιβάλλον το οποίο οι κυβερνήσεις είναι αρμόδιες να διαμορφώσουν, προκειμένου οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις νέες ευκαιρίες και τις προκλήσεις που φέρνει το μέλλον, παρέχοντας κίνητρα για νέες επενδύσεις, απομακρύνοντας εμπόδια, ενισχύοντας το «τρίγωνο της γνώσης» - την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία - επενδύοντας σε θέματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, αναβαθμίζοντας το ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να ανταποκρίνεται ταχύτερα στις τεχνολογικές εξελίξεις.

Στην ανάγκη ενσωμάτωσης εναλλακτικών σεναρίων στη χάραξη της πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής Μακροπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Μαστρογεωργίου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Η πανδημία και ο πόλεμος, επιβεβαίωσαν με δραματικό τρόπο, ότι το μέλλον δεν έχει γραμμική εξέλιξη. Ποιος αλήθεια, θα πίστευε ότι η τελευταία φάση της πανδημίας θα συνδυαστεί με την έναρξη ενός πολέμου στην Ευρώπη; Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, μπορεί όμως να προετοιμαστεί εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια. Στο πλαίσιο αυτό το έργο της Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των εναλλακτικών σεναρίων στη χάραξη πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση του αναπάντεχου με τη μορφή κρίσεων αλλά και με την ανίχνευση ευκαιριών.

Ο ρόλος του ΕΒΕΑ και του προέδρου του κ. Μπρατάκου στην προσπάθεια εμπέδωσης μίας μελλοντοστραφούς σκέψης, προετοιμασίας και πρότασης για το μέλλον της χώρας και της οικονομίας είναι αναγκαία προϋπόθεση προς την κατεύθυνση αυτή», είπε καταλήγοντας στην τοποθέτησή του ο κ. Μαστρογεωργίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΥ: Ποιες είναι οι βασικές ανησυχίες των στελεχών στις ελληνικές επιχειρήσεις

Η παγκόσμια ύφεση (69%) και τα προβλήματα ρευστότητας και κεφαλαιακών πόρων (62%), βασικές ανησυχίες στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων, που συμμετείχαν σε webcast των ΕΒΕΑ και EY, με τη συμμετοχή της EBRD.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μίχαλος: Πρωταθλητής στην ΕΕ το ΕΒΕΑ για την άμεση ίδρυση επιχειρήσεων

Η έκθεση «Doing Business 2020» ανέδειξε το ΕΒΕΑ ως πρωταθλητή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την άμεση ίδρυση επιχειρήσεων, δήλωσε σήμερα ο Κωνσταντίνος Μίχαλος στη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύμφωνο συνεργασίας ΕΒΕΑ και Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής

Σκοπός του Συμφώνου είναι η συνεργασία και η ανάληψη κοινών συνεργειών για την προώθηση, υλοποίηση, ενθάρρυνση και ενεργό στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Αττική.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κ. Μίχαλος: Πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες μεταξύ Ελλάδας και Μπαγκλαντές

Δημιουργούνται πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για επωφελείς συνεργασίες, μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Ελλάδας και του Μπαγκλαντές σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος.