Φώτο: Ellaktor

Με υψηλό επιτόκιο 6,375% αντλεί 600 εκατ. η ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Διπλάσιες από το ζητούμενο ποσό οι προσφορές των επενδυτών για το ευρωομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε αρκετά υψηλό επίπεδο.

Αρκετά πάνω από το 6%, στο 6,375%, διαμορφώθηκε το επιτόκιο δανεισμού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με το ευρωομόλογο των 600 εκατ. ευρώ, για το οποίο συγκεντρώθηκαν περίπου διπλάσιες προσφορές από το ζητούμενο ποσό.

Νωρίτερα, το businessdaily μετέδωσε ότι πάνω από 1,5 φορά κάλυψη παρουσιάζει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ευρωομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς μιάμιση ώρα πριν το κλείσιμο του βιβλίου, οι προσφορές έχουν υπερβεί το 1 δισ. ευρώ έναντι των 600 εκατ. ευρώ που ζητήθηκαν από τον Όμιλο. Τα 2/3 της προσφοράς προέρχονται από ξένα χαρτοφυλάκια.

Πάντως, το επιτόκιο κινείται πέριξ του 6,5%, εκκρεμεί ωστόσο η οριστικοποίησή του εντός της ημέρας, με βάση το σύνολο των προσφορών από τους επενδυτές.

Βέβαιο είναι πλέον ότι η νέα έκδοση δεν θα μειώσει το μέσο κόστος δανεισμού του ομίλου. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το 2018, το μέσο σταθερό επιτόκιο δανεισμού του Ομίλου ήταν μεταξύ 5,5% και 6%, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που εκτιμάται ότι είναι μεσοσταθμικά τουλάχιστον 1% υψηλότερο.

Σε περίπτωση που το επιτόκιο του ομολόγου των 600 εκατ. ευρώ καταλήξει να διαμορφωθεί μεταξύ 6,25% και 6,75%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα αναχρηματοδοτήσει ένα μεγάλο μέρος του δανεισμού της από τις ελληνικές τράπεζες με σχεδόν το ίδιο κόστος χρήματος, ενώ θα έχει κάνει την πρώτη γνωριμία με τα διεθνή χαρτοφυλάκια, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων.

Επιθυμία της διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει στις παρουσιάσεις που έκανε στο πλαίσιο του roadshow, είναι το ομόλογο αυτό να αποτελέσει μία γνήσια διεθνή έκδοση και να γίνει το πρώτο βήμα για την εγκαθίδρυση μίας μακροχρόνιας σχέσης με τους ξένους επενδυτές, οπότε η εταιρεία είναι διατεθειμένη να πληρώσει και το ανάλογο τίμημα, εντός των ορίων αντοχής φυσικά του Ομίλου.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ισχυρές εγγυήσεις το ομόλογο 600 εκατ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Το ομόλογο των 600 εκατ. ευρώ εκδίδεται από νέα θυγατρική, την ELLAKTOR Value Plc, στην οποία μεταφέρονται τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ: παραχωρήσεις, αιολικά και διαχείριση απορριμμάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καινοτομίες από την ΕΨΑ στα αναψυκτικά και στόχος η ενίσχυση εξαγωγών

Το καλοκαιρινό Summer Mix και το You Cann με εκχύλισμα βιομηχανικής κάνναβης μπορούν να διευκολύνουν τη διείσδυση σε αγορές του εξωτερικού, τονίζει ο γενικός διευθυντής της ΕΨΑ, Μιχάλης Τσαούτος.