ΓΔ: 787.35 1.05% Τζίρος: 23.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:54:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: INTRALOT

Intralot: Από την περιπέτεια με το χρέος στο «κλείδωμα» της εξυγίανσης

Η αύξηση κεφαλαίου επαναφέρει στον όμιλο το σύνολο των μετοχών της «χρυσής» αμερικανικής θυγατρικής, που αποτιμάται περισσότερο από 360 εκατ. ευρώ. Επόμενη πρόκληση η αναχρηματοδότηση του ομολόγου του 2024.

Σε τροχιά οικονομικής εξυγίανσης και πλήρους αξιοποίησης της αμερικανικής θυγατρικής του θέλει να εισέλθει οριστικά ο όμιλος της Intralot, με εφαλτήριο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που προγραμματίζεται και μέσω της οποίας εισέρχεται στη μετοχική σύνθεση ένα αμερικανικό fund με μεγάλη εμπειρία επενδύσεων στον χώρο των τυχερών παιγνίων. Η παρουσία του νέου μετόχου, όπως αναφέρουν πηγές της εισηγμένης, ανοίγει τον δρόμο για να ξεπερασθεί και το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο για τον όμιλο, η αναχρηματοδότηση του μεγάλου ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ που λήγει το 2024.

Η Intralot κατάφερε να αναδειχθεί ως ένα ελληνικό brand παγκόσμιας εμβέλειας στα συστήματα πληροφορικής και τη διαχείριση τυχερών παιγνίων, αλλά η υπερχρέωση την έφερε στα όρια της κατάρρευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο του 2020 η αξία του ομολόγου λήξης του 2024 είχε πέσει στο 22% της ονομαστικής, δηλαδή η αγορά προεξοφλούσε ότι η εταιρεία δεν θα κατάφερνε να αποπληρώσει το χρέος.

Τον περασμένο χρόνο, η αναδιάρθρωση του ομολόγου του 2021, ύψους 250 εκατ. ευρώ, αποτέλεσε ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τη σταθεροποίηση της οικονομικής θέσης της Intralot. Σήμερα, η πρόοδος αυτή βρίσκει σαφή αντανάκλαση στην τιμή του ομολόγου του 2024, που έχει πλησιάσει το 90 και δείχνει την προσδοκία της αγοράς ότι η εταιρεία βγαίνει οριστικά από τη ζώνη υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας.

Η «περιπέτεια» του ομολόγου 2024 της Intralot

intralot_2024

 

Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, η αύξηση κεφαλαίου κατά 130 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να αποφασισθεί στις 17 του μήνα, είναι ένα απαραίτητο βήμα για να επιτευχθεί ένας στρατηγικός στόχος: να μπορέσει η Intralot να βγει από την περιπέτεια της υπερχρέωσης ακέραιος, να μην χαθεί το διεθνές brand και να μπορέσει να συνεχίσει τις διεθνείς του δραστηριότητες με έμφαση στην αμερικανική αγορά σε συμπόρευση με έναν ισχυρό ξένο επενδυτή. Όπως σημειώνουν, είναι ιδιαίτερο σημαντικό ότι το αμερικανικό fund Standard General αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα, στη μητρική του ομίλου, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη του στην προοπτική της συνέχισης των δραστηριοτήτων.

Μέσω της αύξησης κεφαλαίου, τονίζουν, επιτυγχάνονται ταυτόχρονα τρεις πολύ σημαντικοί στόχοι:

  • Η Intralot ξεπερνά το πρόβλημα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, που φθάνουν σήμερα τα -112 εκατ. ευρώ και είναι το λογιστικό αποτύπωμα της κακής πορείας των προηγούμενων ετών. Εκτός όλων των άλλων, το πέρασμα των ιδίων κεφαλαίων σε θετικό πρόσημο θα επιτρέψει το επόμενο διάστημα να επανέλθει σε κανονική διαπραγμάτευση η μετοχή, εξερχόμενη από το καθεστώς της επιτήρησης.
  • Η «χρυσή» αμερικανική θυγατρική, της οποίας «θυσιάστηκε» το ένα τρίτο των μετοχών για να επιτευχθεί η περυσινή συμφωνία με τους ομολογιούχους, επανέρχεται πλήρως στους κόλπους του ομίλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπογραφεί συμφωνία με τους ομολογιούχους για την επαναγορά από την Intralot του 33,23% των μετοχών της Intralot Inc. έναντι 121,3 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο επανέρχονται εντός του ομίλου όλες οι ταμειακές ροές της αμερικανικής θυγατρικής, αλλά «φωτίζεται» και η σημαντικότερη «κρυμμένη» αξία της Intralot: για αυτή τη συμφωνία με τους ομολογιούχους, η αξία της αμερικανικής θυγατρικής αποτιμήθηκε, αρκετά συντηρητικά, περίπου στα 360 εκατ. ευρώ, όταν η κεφαλαιοποίηση της Intralot, με το κλείσιμο αυτής της Παρασκευής, δεν ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο για την εισαγωγή της Intralot Inc. στην αγορά του Nasdaq δεν έχει εγκαταλειφθεί και σίγουρα ο πλήρης έλεγχος της αμερικανικής θυγατρικής θα το διευκόλυνε, όπως θα διευκόλυνε και πιθανές άλλες επιχειρηματικές συνεργασίες στις ΗΠΑ.
  • Η είσοδος ενός ισχυρού fund με μεγάλη εμπειρία στον κλάδο των τυχερών παιγνίων, το οποίο θα συμμετάσχει στην αύξηση για να αποκτήσει μέχρι το 1/3 του συνόλου των μετοχών της Intralot εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα ισχυρό «ατού» στις επόμενες διαπραγματεύσεις που θα πρέπει να γίνουν με τράπεζες, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί το ομόλογο του 2024. Όταν ξεπερασθεί και αυτό το εμπόδιο, ο όμιλος θα έχει αφήσει πίσω του την κληρονομιά υπερχρέωσης από το παρελθόν. Το προφίλ της Standard General ενισχύει την εμπιστοσύνη στην Intralot, καθώς αποτελεί το όχημα του γνωστού διαχειριστή κεφαλαίων Σου Κιμ για επενδύσεις στον χώρο των τυχερών παιγνίων -και όχι μόνο- ενώ ο 47χρονος fund manager έχει δημιουργήσει τη φήμη ειδικού στην εξυγίανση εταιρειών, ο οποίος εντοπίζει υποτιμημένες εταιρείες και τις αναδιαρθρώνει με επιτυχία.

Τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα της Intralot θα γίνουν πρωτίστως στην αμερικανική αγορά, που αφήνει μεγάλες υποσχέσεις ανάπτυξης χάρη στην απελευθέρωση των παιγνίων, αλλά ως τώρα η Intralot δυσκολευόταν να τις αξιοποιήσει λόγω της ασθενούς οικονομικής θέσης της.

Στις προβλέψεις που δημοσιοποίησε η εταιρεία και τις οποίες τα στελέχη της χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα συντηρητικές, εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών θα ανέλθει στα 187 εκατ. ευρώ το 2024, εκ των οποίων 21 εκατ. ευρώ το 2023 και 30 εκατ. ευρώ το 2024 θα προέλθουν από νέες ευκαιρίες, δηλαδή συμφωνίες που ήδη έχουν οριστικοποιηθεί. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές από την Αμερική αναμένεται να φθάσουν τα 52 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 67 εκατ. ευρώ για τον όμιλο, δηλαδή η αμερικανική δραστηριότητα θα εισφέρει το 78% των ταμειακών ροών.

Οι προβλέψεις για την Intralot Inc.

 

intralot_inc_2024

Σε επίπεδο ομίλου, επίσης με τις ίδιες συντηρητικές προβλέψεις της Intralot, ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 341 εκατ. ευρώ το 2024, μειωμένος από τα 414 εκατ. ευρώ του 2021, αλλά η εταιρεία θα έχει βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία, από 110 σε 119 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις για τα ενοποιημένα αποτελέσματα της Intralot

intralot_group2024

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το «αμερικανικό όνειρο» της Intralot: Οι προσδοκίες για τον Nasdaq

Με εισαγωγή των μετοχών στην αμερικανική αγορά ή και με νέες συνεργασίες θα αξιοποιηθεί η συμμετοχή στην Intralot Inc. για να ενισχυθεί η οικονομική θέση του ομίλου με «ξεκλείδωμα» υπεραξιών. Το προφίλ της αμερικανικής θυγατρικής.
Intralot
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα εμπόδια στην τελική ευθεία για το «κούρεμα» χρέους της Intralot

Συνεχίζεται η προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών στην ανταλλαγή του ομολόγου του 2021 μέχρι να φθάσουν στο κρίσιμο όριο του 90% της έκδοσης. Δεν αποκλείεται και η προσφυγή για δικαστικό συμβιβασμό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιntralot: Εξασφαλισμένη η αύξηση κεφαλαίου από Σ. Κόκκαλη και Standard General

Με την αύξηση η εταιρία αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα των αρνητικών κεφαλαίων, η μετοχή θα επανέλθει σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης ενώ η κεφαλαιοποίηση θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σταθερές πωλήσεις για την Intralot, μείωση ζημιών με «ψαλίδι» εξόδων

Στα 97,7 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις του α' τριμήνου, ενώ η μείωση των λειτουργικών εξόδων επέτρεψε να περιοριστούν κατά 17% οι καθαρές ζημιές. Σ. Κόκκαλης: Η αύξηση κεφαλαίου ανοίγει νέες προοπτικές για την αγορά των ΗΠΑ.