ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έλληνες εναντίον ξένων για το κορυφαίο έργο Πληροφορικής

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Το σύστημα διασύνδεσης 1.700 φορέων της κυβέρνησης αποτελεί «μαγνήτη» για όλες τις εταιρείες, ενώ οι ελληνικές εκφράζουν φόβους ότι οι προδιαγραφές του διαγωνισμού θα «φωτογραφίζουν» μόνο τους «μεγάλους» της διεθνούς αγοράς.

Ανησυχία προκαλούν στις ελληνικές εταιρείες λογισμικού, αρκετές από τις οποίες πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις και εξαγορές στα δέκα χρόνια της κρίσης, οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κυβερνητικοί παράγοντες επιδιώκουν την ανάθεση ενός από τα πλέον κρίσιμα έργα πληροφορικής στο Δημόσιο αποκλειστικά σε διεθνείς ομίλους τεχνολογίας.

Το επίμαχο σχέδιο αφορά το «Σύστημα Ενδοεπιχειρησιακού Σχεδιασμού» (ERP) που σχεδιάζει να εγκαταστήσει το υπουργείο Ψηφιακής Στρατηγικής σε περίπου 1.700 φορείς της κεντρικής κυβέρνησης σε ένα έργο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για ένα από τα κρισιμότερα έργα τεχνολογίας στο Δημόσιο με στόχο να εκσυγχρονιστούν οι διαδικασίες κατάρτισης, εκτέλεσης και παρακολούθησης του προϋπολογισμού, καθώς και των πληρωμών. Παράλληλα θα προσφέρει δυνατότητα εποπτείας των οικονομικών στοιχείων των κρατικών φορέων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), τη μοναδική υπηρεσία που διαθέτει σήμερα ERP που εγκατέστησε ο γερμανικός όμιλος SAP.

Σημαντικό μερίδιο της ελληνικής αγοράς ERP ελέγχεται σήμερα από εγχώριους ομίλους, όπως η Singular, η Soft One, η Entersoft και κάποιες μικρότερες επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και τα στελέχη τους θεωρούν πως –σε αντίθεση με τις εισηγήσεις ορισμένων κυβερνητικών στελεχών– ο μεγάλος διαγωνισμός για το ERP του Δημοσίου πρέπει να είναι ανοικτός και στις ελληνικές και στις ξένες εταιρείες.

Να μην απαιτεί δηλαδή από τους υποψηφίους να έχουν εγκαταστήσει αντίστοιχα ERP σε δημόσιους οργανισμούς, με χιλιάδες χρήστες. Κάτι τέτοιο, εξηγούν, θα αποκλείσει αυτόματα τις ελληνικές επιχειρήσεις λογισμικού, έναν τομέα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θέλει να στηρίξει. Τόσο μεγάλες εγκαταστάσεις έχουν μόνο διεθνείς όμιλοι όπως η SAP, η Microsoft, η Oracle, κ.λπ.

«Δεν ζητάμε τον αποκλεισμό των διεθνών ομίλων, αλλά να προχωρήσει ο διαγωνισμός με όρους που επιτρέπουν και τη συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών», λέει ο επικεφαλής ισχυρής επιχείρησης από το χώρο του software. Το συγκεκριμένο στέλεχος τονίζει πως «οι ελληνικές εταιρείες λογισμικού έχουν ήδη εγκαταστάσεις ERP σε διάφορες μικρούς ή μεσαίους φορείς του Δημοσίου. Συνεπώς είναι ένα πεδίο που γνωρίζουν».

Η πρώτη απόπειρα εκκίνησης του διαγωνισμού για το ERP στους 1.700 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης είχε γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τότε είχε σχεδιαστεί έργο, με προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ, που δεν προχώρησε. Και τότε είχαν ακουστεί παράπονα, σύμφωνα με τα οποία η προκήρυξη του διαγωνισμού απαιτούσε τόσο στενή διασύνδεση με το Γενικό Λογιστήριο, που «φωτογράφιζε», ουσιαστικά, συγκεκριμένη επιχείρηση. Τώρα στην αγορά λογισμικού θεωρούν πως μπορεί να προχωρήσει μια πιο ανοικτή διαδικασία. Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής οριστικές αποφάσεις για το θέμα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

taytotites
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρές «μάχες» σε δύο μέτωπα για τις νέες ταυτότητες των 515 εκατ.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τον επόμενο μήνα, η αντιπαράθεση των τριών ισχυρών κοινοπραξιών που έχουν καταθέσει προσφυγές. Διπλωματικές πιέσεις για την ακύρωση της αρχικής αξιολόγησης.
Aluminio_Ellados
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ράλι υψηλών ταχυτήτων για το αλουμίνιο με κερδισμένη τη Mytilineos

«Πτήση» της τιμής πάνω από τα 3.000 δολ./τόνο, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, καθώς η ακριβή ενέργεια έχει προκαλέσει μείωση της παραγωγής. Πώς ωφελείται η Mytilineos από τις νέες διεθνείς συνθήκες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πίσω στα κέρδη η ΑΚΤΩΡ το α' τρίμηνο 2022 μετά τις ζημιές των 470 εκατ.

Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια ανάταξης του κατασκευαστικού τομέα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ, Χρ. Παναγιωτόπουλος. Τι λέει για τα νέα έργα, το κτήμα Καμπά και την κόντρα των μετόχων.