ΓΔ: 810.42 -1.43% Τζίρος: 75.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Beer, Mpira
Φωτό: Siris Microbrewery

Αλλάζει χέρια η μπύρα VOREIA: Συμφωνία εξαγοράς από την Beverage World

Πρώτη επένδυση του κυπριακού ομίλου Photos Photiades στην Ελλάδα το deal για τη Siris Microbrewery. Αυξημένα κόστη πλήττουν την παραγωγή μπύρας, καθώς η βύνη ανατιμήθηκε από 440 ευρώ/τόνο, στα 630 ευρώ.

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον προσελκύει ο ανερχόμενος τομέας της μικροζυθοποιίας. Ο κυπριακός όμιλος Photos Photiades προχώρησε στην εξαγορά της Siris Microbrewery, που παράγει την μπύρα VOREIA, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό το χαρτοφυλάκιο της Beverage World, η οποία και θα αναλάβει την αποκλειστική διανομή των προϊόντων της μικροζυθοποιίας.

Η συγκεκριμένη εξαγορά, ανέφερε, ο κ. Παύλος Φωτιάδης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Photos Photiades σε συνέντευξη Τύπου, αποτελεί την πρώτη παραγωγική επένδυση στην Ελλάδα για τον όμιλο, καθώς ο κλάδος της μικροζυθοποιίας αποτελεί στρατηγική επιλογή δεδομένων των προοπτικών που έχει. «Η ζυθοποιία είναι μέρος της ταυτότητάς μας, ενώ η εν λόγω επένδυση έχει στόχο να ενδυναμώσει τη μικροζυθοποιία στην Ελλάδα», δήλωσε και σημείωσε ότι είναι ανοιχτός σε νέες εξαγορές, ωστόσο επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή.

Η εγχώρια μικροζυθοποιία έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης με δεδομένο ότι σήμερα αποτελεί το 1-1,5% της αγοράς μπύρας, ένα ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί με τη βοήθεια του τουρισμού αλλά και την αλλαγή κουλτούρας των καταναλωτών, τόνισε ο κ. Γιάννης Μαρμαρέλλης, ιδρυτής της Siris Microbrewery, ο οποίος θα έχει τη θέση του συμβούλου στον όμιλο. Μάλιστα επισήμανε ότι η Siris, παρά την 100% εξαγορά της, διατηρεί την αυτονομία της και εστιάζει στη καινοτομία, ενώ ο όμιλος Photiades θα την βοηθήσει στο τομέα του μάρκετινγκ και στον τεχνολογικό τομέα.

Να σημειωθεί ότι η Siris Microbrewery με έδρα τις Σέρρες, παράγει από το 2014 φρέσκες και μη παστεριωμένες μπύρες και ειδικότερα την premium craft μπύρα VOREIA.

Για τα σχέδια της Beverage World μίλησε ο γενικός διευθυντής κ. Γιώργος Μακρυγιαννάκης, ο οποίος τόνισε ότι το 2021 για την εταιρεία ήταν η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας, ενώ αναφέρθηκε στο πεδίο των μη αλκοολούχων ποτών, που ανοίγεται η εταιρεία πλέον, καθώς η διεθνής τάση για κατανάλωση ποτών χωρίς αλκοόλ συνεχώς μεγαλώνει και τα επόμενα χρόνια θα γνωρίσουμε τέτοιες προτάσεις εκτός από την μπύρα και στον τομέα των κρασιών και των άλλων ποτών.  

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία ο κ. Π. Φωτιάδης σημείωσε ότι διανύουμε ένα διπλό σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς δεν είναι οι καλύτερες συνθήκες σήμερα στην παγκόσμια οικονομία μετά την πανδημία και τώρα ήλθε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα μειωθεί, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να θυσιάσουν την οικονομική τους ανάπτυξη, προκειμένου να αποσυμπιεστεί ο πληθωρισμός στην κατανάλωση, τόνισε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιβάρυνση που έχει αυτή τη στιγμή η παραγωγή μπύρας, η οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Ενδεικτικά, η αγορά βύνης από 440 ευρώ/τόνο σήμερα διαμορφώνεται στα 630 ευρώ ενώ οι προσφορές για το τέλος του χρόνου φτάνουν ακόμα και στα 950 ευρώ/τόνο. Παράλληλα ανεβαίνουν και άλλα κόστη, όπως το πλαστικό που έχει αυξηθεί κατά 50%, ενώ το χαρτόνι που χρειάζεται για τις συσκευασίες έχει ανέβει κατά 200%.

Υπενθυμίζεται ότι η Beverage World που δραστηριοποιείται δυναμικά και στην εμπορία αλκοολούχων ποτών και του καφέ, τα έσοδά της φέτος βρίσκονται στα περσινά επίπεδα όπου καταγράφηκε αύξηση γύρω στο 25%. Η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών για το 2021 στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις 5 - 6%, όπως και η πλειοψηφία του κλάδου. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έκλεισε δεκαετή συμφωνία διανομής με την Lavazza με την οποία και συνεργάζεται, έως το 2031.

O κυπριακός όμιλος Photos Photiades Group εκτός από την Κύπρο που είναι η έδρα του, διατηρεί και τη θυγατρική Beverage World στην Ελλάδα. Στην Κύπρο έχει υπό την ιδιοκτησία του εγκαταστάσεις παραγωγής, από τις οποίες βγαίνουν τα προϊόντα της ζυθοποιίας Carlsberg. Ταυτόχρονα ο όμιλος Photiades δραστηριοποιείται στην παραγωγή φυσικού μεταλλικού νερού και χυμών. Στις δραστηριότητες του ομίλου είναι και η Οινοποιεία Κυπερούντα στην Κύπρο, καθώς και η εμπορική διανομή σειράς οινοπνευματωδών αλλά και του καφέ Lavazza, τομέας στον οποίο διαδέχτηκε την προκάτοχό του Coca-Cola 3E.

Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, η επιχείρηση διατηρεί παρουσία και διανομή σε χώρες όπως Ρουμανία, Κροατία και  Σλοβενία. Τέλος διατηρεί παρουσία και στον τομέα του real estate μέσω των εταιρειών Photos Photiades Homes και emerald Developments, όπου σχεδιάζει να προχωρήσει σε μία μεγάλη επένδυση στη νότια Κρήτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Panteliadis-Aristotelis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μικρά και... γρήγορα σούπερ μάρκετ Metro θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα

Στο franchising στρέφεται η αλυσίδα για να καλύψει τις ανάγκες σε γειτονιές και επαρχιακές πόλεις με καταστήματα μέχρι 200 τ.μ. Ο όμιλος δεν αποκλείει εξαγορές, αλλά μόνο με λογικές αποτιμήσεις.
12gods-romimata
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα βότανα των... θεών σε μία κάψουλα από ελληνική startup εταιρεία

Η εταιρεία 12GODS κατάφερε να «χωρέσει» σε κάψουλες για μηχανές εσπρέσο βότανα της ελληνικής γης για να προσφέρει στους σύγχρονους καταναλωτές έναν εύκολο τρόπο παρασκευής υγιεινών ροφημάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΘΕΣγάλα: Από την επιτυχία με ΑΤΜ γάλακτος στην... αγκαλιά των τραπεζών

Σε εξέλιξη είναι η ύστατη προσπάθεια διάσωσης του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα από τις τράπεζες με επενδυτή την Όμηρος. Πώς οι παραγωγοί έγιναν με επιτυχία λιανέμποροι αλλά το εγχείρημα κατέληξε σε κατάρρευση.
Γεωργιάδης- Creta Farm
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε ολική επαναφορά η Creta Farms με μερίδιο αγοράς πάνω από 20%

Ο νέος ιδιοκτήτης, Δ. Βιντζηλαίος περιγράφει στο Business Daily την επόμενη μέρα της ρεθυμνιώτικης βιομηχανίας αλλαντικών. Οι επενδύσεις, η στροφή σε εξαγωγές και οι προκλήσεις από τα αυξημένα κόστη.