ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:45:17 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sardi-Katerina-Energean
Φωτο: Energean

Energean: ΕΕ και Ελλάδα να αξιοποιήσουν τη συμφωνία με Ισραήλ - Αίγυπτο

Η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της εταιρείας στην Ελλάδα εκτίμησε ότι η επένδυση στην αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και στις απαιτούμενες υποδομές θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια.

Ως ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα, τη συμφωνία που υπεγράφη την Τετάρτη στο Κάιρο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και η οποία προβλέπει την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω των τερματικών σταθμών υγροποίησης της Αιγύπτου.

Μιλώντας την Πέμπτη, 16 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του 13ου South Eastern Europe Energy Dialogue που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Θεσσαλονίκη και σε πάνελ με θέμα «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ενεργειακά διλήμματα της Ευρώπης», η κ. Σάρδη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και, φυσικά, χώρες όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να εκμεταλλευθούν στην πράξη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, στην προσπάθειά τους να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, διασφαλίζοντας μία νέα πηγή φυσικού αερίου και, μάλιστα, σε ανταγωνιστικές τιμές».

Η ίδια, ωστόσο, πρόσθεσε ότι παράλληλα θα πρέπει να επιδιωχθεί «η πραγματοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων στην περαιτέρω έρευνα και αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, προκειμένου να καλυφθούν οι προβλεπόμενες ανάγκες σε υδρογονάνθρακες και να μην βρεθεί η Ευρώπη αντιμέτωπη με ανάλογη κρίση στο μέλλον». Επιπλέον, κατά την κυρία Σάρδη, εκτός της επίτευξης του στόχου για πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου κατά 80% έως το Νοέμβριο και κατά 90% στη συνέχεια, «είναι απαραίτητη η ενίσχυση των υποδομών στην Γηραιά Ήπειρο, με έμφαση στη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τα κύρια σημεία υποδοχής LNG προς την κατανάλωση».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα εκτίμησε, επίσης, ότι η επένδυση στην αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και στις απαιτούμενες υποδομές θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, χωρίς να φαλκιδεύει το στόχο της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών. «Το υδρογόνο είναι η επόμενη σελίδα, ωστόσο δεν είναι δυνατό να αγνοήσουμε και πάλι τις τρέχουσες και τις άμεσες ανάγκες. Άλλωστε, για τη δημιουργία αγοράς υδρογόνου που θα λειτουργήσει με ανταγωνιστικούς όρους, θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να δοθούν κίνητρα ανάλογα με εκείνη που δόθηκαν στην αφετηρία της προσπάθειας διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα».

Τέλος, η κα. Σάρδη αναφέρθηκε στις ύψους 3 δισ. δολ. επενδύσεις που έχει σε εξέλιξη η Energean με επίκεντρο την παραγωγή φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στους σχεδιασμούς της εταιρείας για τη δημιουργία του πρώτου συγκροτήματος αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, με παράλληλη παραγωγή οικολογικού υδρογόνου (Eco H2), καθώς και στα οφέλη που τα projects αυτά θα έχουν για το περιβάλλον και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μ. Ρήγας: Προτεραιότητα η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή, καθώς η Energean καλύπτει πλέον περίπου το 50% της ζήτησης σε φυσικό αέριο στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του Ισραήλ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση 85% στα έσοδα της Energean το 9μηνο, τριπλασιασμός της παραγωγής

Η νέα μεγάλη αύξηση της παραγωγής, στην οποία δεν υπήρξε κάποια επίπτωση από την κατάσταση στο Ισραήλ, μαζί με την πρόοδο στο project της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο, ήταν οι δύο σημαντικότερες εξελίξεις του τρίτου τριμήνου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Τριπλασιασμός της παραγωγής και έσοδα 587,6 εκατ. δολάρια

Με επίκεντρο το FPSO «Energean Power» η ημερήσια παραγωγή του ομίλου έφθασε στις 105,9 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου στο πρώτο εξάμηνο. «Άλμα» 74% και για τα EBITDA που ανήλθαν στα 345,2 εκατ. δολάρια.