ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sardi-Katerina-Energean
Φωτο: Energean

Energean: ΕΕ και Ελλάδα να αξιοποιήσουν τη συμφωνία με Ισραήλ - Αίγυπτο

Η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της εταιρείας στην Ελλάδα εκτίμησε ότι η επένδυση στην αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και στις απαιτούμενες υποδομές θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια.

Ως ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα, τη συμφωνία που υπεγράφη την Τετάρτη στο Κάιρο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και η οποία προβλέπει την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω των τερματικών σταθμών υγροποίησης της Αιγύπτου.

Μιλώντας την Πέμπτη, 16 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του 13ου South Eastern Europe Energy Dialogue που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Θεσσαλονίκη και σε πάνελ με θέμα «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ενεργειακά διλήμματα της Ευρώπης», η κ. Σάρδη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και, φυσικά, χώρες όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να εκμεταλλευθούν στην πράξη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, στην προσπάθειά τους να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, διασφαλίζοντας μία νέα πηγή φυσικού αερίου και, μάλιστα, σε ανταγωνιστικές τιμές».

Η ίδια, ωστόσο, πρόσθεσε ότι παράλληλα θα πρέπει να επιδιωχθεί «η πραγματοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων στην περαιτέρω έρευνα και αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, προκειμένου να καλυφθούν οι προβλεπόμενες ανάγκες σε υδρογονάνθρακες και να μην βρεθεί η Ευρώπη αντιμέτωπη με ανάλογη κρίση στο μέλλον». Επιπλέον, κατά την κυρία Σάρδη, εκτός της επίτευξης του στόχου για πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου κατά 80% έως το Νοέμβριο και κατά 90% στη συνέχεια, «είναι απαραίτητη η ενίσχυση των υποδομών στην Γηραιά Ήπειρο, με έμφαση στη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τα κύρια σημεία υποδοχής LNG προς την κατανάλωση».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα εκτίμησε, επίσης, ότι η επένδυση στην αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και στις απαιτούμενες υποδομές θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, χωρίς να φαλκιδεύει το στόχο της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών. «Το υδρογόνο είναι η επόμενη σελίδα, ωστόσο δεν είναι δυνατό να αγνοήσουμε και πάλι τις τρέχουσες και τις άμεσες ανάγκες. Άλλωστε, για τη δημιουργία αγοράς υδρογόνου που θα λειτουργήσει με ανταγωνιστικούς όρους, θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να δοθούν κίνητρα ανάλογα με εκείνη που δόθηκαν στην αφετηρία της προσπάθειας διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα».

Τέλος, η κα. Σάρδη αναφέρθηκε στις ύψους 3 δισ. δολ. επενδύσεις που έχει σε εξέλιξη η Energean με επίκεντρο την παραγωγή φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στους σχεδιασμούς της εταιρείας για τη δημιουργία του πρώτου συγκροτήματος αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, με παράλληλη παραγωγή οικολογικού υδρογόνου (Eco H2), καθώς και στα οφέλη που τα projects αυτά θα έχουν για το περιβάλλον και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

energean-prinos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Αποφάσεις για τα νέα κοιτάσματα στο Ισραήλ το α΄εξάμηνο του 2023

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Energean στην Ελλάδα, δρ. Κ. Νικολάου η εξαγωγή μέσω αγωγού φυσικού αερίου προς την Κύπρο και περαιτέρω εξαγωγή με υγροποίηση προς τις ευρωπαϊκές αγορές, είναι μεταξύ των προοπτικών που εξετάζει η εταιρεία.
Energean-Zeus
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου εντόπισε η Energean στο Ισραήλ

Πρόκειται για το εμπορικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου «Ζευς» στο Block 12 που εκτιμάται σε 13,3 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) αξιοποιήσιμου φυσικού αερίου. Είναι μεγαλύτερο των αρχικών εκτιμήσεων για 10 – 12 bcm.
Energean-Power-FPSO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άρχισε την παραγωγή φυσικού αερίου η Energean σε κοίτασμα του Ισραήλ

Το φυσικό αέριο παράγεται από την γεώτρηση Karish Main-02 και η ροή του ενισχύεται σταθερά, ανακοίνωσε η εταιρεία. Η πλωτή μονάδα παραγωγής και ο αγωγός έχουν τελική δυναμικότητα 8 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως.
energean-prinos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Το Ισραήλ άναψε «πράσινο φως» για παραγωγή στο Καρίς

Η ενεργειακή εταιρεία τόνισε ότι η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και εκφόρτωσής της πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή στο Καρίς το τρίτο τρίμηνο, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.
prinos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανακάλυψε νέο σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου στο Ισραήλ η Energean

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας το νέο κοίτασμα περιέχει 7 - 15 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) αξιοποιήσιμου φυσικού αερίου που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του κύκλου εργασιών της Energean στην εγχώρια αγορά και τις εξαγωγές.
Energean
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Μοιράζει για πρώτη φορά από το 2007 μέρισμα στους μετόχους

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Μαθιός Ρήγας υπογράμμισε πως η Ανατ. Μεσόγειος μπορεί να καταστεί αξιόπιστος προμηθευτής αερίου για την Ευρώπη. Στα 50 εκατ. ευρώ το συνολικό μέρισμα που θα μοιραστεί.