ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στο Βερολίνο παρουσιάζεται το «πράσινο» σχέδιο για τη ΔΕΗ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Συναντήσεις με τον Γερμανό ομόλογό του θα έχει σήμερα υφυπουργός Ενέργειας Γ. Θωμάς. Τι κεντρίζει την προσοχή κολοσσών, όπως η RWE και η EON, στην απολιγνιτοποίηση και την αξιοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Την επιχείρηση προβολής της νέας ενεργειακής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, που ξεκίνησε με ταξίδια σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τον Οκτώβριο, για να επεκταθεί προ μηνός στη Σαγκάη και χθες στη Νέα Υόρκη, συνεχίζει αύριο η κυβέρνηση στο Βερολίνο, με την ευκαιρία του 3ου γύρου διυπουργικών διαβουλεύσεων, στο πλαίσιο του διμερούς σχεδίου δράσης Ελλάδας - Γερμανίας.

Την εικόνα αυτή θα μεταφέρει αύριο στις συναντήσεις που θα έχει με τον Γερμανό ομόλογό του, πιθανώς και με εκπροσώπους μεγάλων ενεργειακών ομίλων, ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Θωμάς, δίνοντας συνέχεια στις συζητήσεις Μητσοτάκη - Μέρκελ του περασμένου Αυγούστου, όπου ο πρωθυπουργός είχε κάνει τότε λόγο για «ένα κοινό πράσινο σχέδιο ανάπτυξης που θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο».

Κυρίαρχη θέση σε αυτές τις συναντήσεις κατέχει η ΔΕΗ, το εγχείρημα εκσυγχρονισμού της οποίας και η ανάδειξη των ευκαιριών που αυτή κρύβει, «πουλάνε» στο εξωτερικό. Το έως πρότινος πιο προβληματικό χαρτί της ελληνικής αγοράς, απασχολεί ολοένα και περισσότερο εγχώριους και ξένους επενδυτές που βλέπουν στην επιχείρηση τις προοπτικές της στο χώρο των ΑΠΕ, στην ψηφιοποίηση των δικτύων, στις οπτικές ίνες, ακόμη και στην ηλεκτροκίνηση.

Τις ευκαιρίες αυτές έχουν δει για παράδειγμα, οι γερμανοί της RWE, ο επικεφαλής της οποίας, Ρολφ Μάρτιν Σμιτς, είχε μεταφέρει τον Οκτώβριο στον Κ. Μητσοτάκη, το ενδιαφέρον του για την απολιγνιτοποίηση, και συγκεκριμένα για την αξιοποίηση των τεραστίων εκτάσεων ορυχείων και μονάδων σε Πτολεμαίδα, και Αμύνταιο.

Τις κρυμμένες επίσης υπεραξίες στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρικής της ΔΕΗ), είχε δει η γερμανική EON, που κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο, στα τέλη Αυγούστου, λέγεται ότι του είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για το ελληνικό δίκτυο διανομής. Σημειωτέον ότι η γερμανική εταιρεία επεκτείνεται συνεχώς στον τομέα αυτό, και τον Σεπτέμβριο εγκρίθηκε από την Κομισιόν η ενοποίηση του δικτύου της με εκείνο της Innogy, θυγατρικής της επίσης γερμανικής RWE

Τη Δευτέρα το νέο Business Plan

Ο χρόνος των τελευταίων ταξιδιών κυβερνητικών στελεχών, αλλά και της διοίκησης της ΔΕΗ στο εξωτερικό, συμπίπτει με την επικείμενη παρουσίαση, την ερχόμενη Δευτέρα, του νέου Business Plan της επιχείρησης. Ενός πλάνου, που όπως μετέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης στους Αμερικανούς επενδυτές με τους οποίους συναντήθηκε προχθές στη Νέα Υόρκη, εκτός από τη σταδιακή απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων, θα περιλαμβάνει στόχους, όπως: Την μετεξέλιξη της επιχείρησης από ουραγό των ΑΠΕ (έχει μόλις 3%) σε πρωταγωνιστή στον τομέα της πράσινης ενέργειας, την ψηφιοποίηση των δικτύων της, και μια νέα πιο επιθετική και σύγχρονη εμπορική πολιτική.

Πέραν των ΑΠΕ  -όπου χωρίς μεγάλα εμβληματικά έργα από την ΔΕΗ, ο στόχος για 61% πράσινη ηλεκτροπαραγωγή το 2030 μοιάζει απίθανος- το ξένο ενδιαφέρον κεντρίζουν οι ευκαιρίες που κρύβουν τα δίκτυα διανομής της. Τα καλώδια του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, πανελλαδικού μήκους 239.000 χλμ κρύβουν ένα θησαυρό, καθώς πάνω τους μπορούν να κουμπώσουν οπτικές ίνες, και πομποδέκτες για παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών τηλεφωνίας και ίντερνετ 5ης γενιάς (5G).

Ενόψει της αποκρατικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από τη νέα χρόνια, η δυνατότητα αυτή αποτελεί ίσως την καλύτερη «πρόικα» του, καθώς τα δίκτυα διασχίζουν όλη τη χώρα, και προσφέρουν πάμπολλες εναλλακτικές οδεύσεις. Έτερη ευκαιρία, για όσους ενδιαφέρονται για τον ΔΕΔΔΗΕ, είναι ότι η θυγατρική της ΔΕΗ καλείται να αντικαταστήσει την συντριπτική πλειοψηφία του σημερινού αριθμού των 7,5 εκατομμυρίων παλαιών και συμβατικών μετρητών, με νέους, «έξυπνους», ένα project ύψους 1,5 δισ ευρώ.

Το ενδιαφέρον από την RWE

Τα παραπάνω είναι η μία όψη του νομίσματος ως προς το γερμανικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ. Η άλλη λέγεται απολιγνιτοποίηση. Στη συνάντηση που είχε τον Οκτώβριο στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, ο μάνατζερ της RWE του είχε μεταφέρει την πρόθεση της εταιρείας, για παροχή της μεγάλης τεχνογνωσίας που διαθέτει σε ζητήματα απανθρακοποίησης μέσα από καθαρές τεχνολογίες, όπως αυτές που εφαρμόζει ήδη στη Γερμανία.

Στην ίδια λογική, οι Γερμανοί λέγεται ότι ενδιαφέρονται για την επόμενη ημέρα της Πτολεμαίδας 5. Η υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ θα είναι έτοιμη το 2022, αλλά λόγω της δέσμευσης Μητσοτάκη για σβήσιμο όλων των λιγνιτικών φουγάρων ως το 2028, θα πρέπει να βρεθεί σύντομα απάντηση στο γρίφο για την επόμενη ημέρα της.

Στο τραπέζι έχουν πέσει πάμπολλες προτάσεις, μεταξύ των οποίων και γερμανικές, για μετατροπή της σε σταθμό που θα καίει άλλου τύπου καύσιμο, από βιομάζα, έως φυσικό αέριο, χωρίς να αποκλείεται συνδυασμός των παραπάνω, μαζί με κατασκευή σε γειτονικό σημείο ενός μεγάλου φωτοβολταικού, κ.ό.κ. Κάποιες απ' αυτές είναι εφαρμόσιμες, άλλες όχι, το μόνο βέβαιο ωστόσο είναι ότι η διοίκηση της ΔΕΗ καλείται άμεσα να βρει απάντηση στην εξίσωση Πτολεμαίδα

Σημειωτέον ότι στόχος της RWE είναι ως το 2040 να έχει απεξαρτηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ στο διάστημα 2012- 2018, κατάφερε να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές CO2, ήτοι κατά 60 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα ίση με το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από 30 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως.

Μερικά χρόνια πριν κάνει στροφή 180 μοιρών, η γερμανική επιχείρηση ήταν μια από τις πιο βρώμικες στην Ευρώπη, χαρακτηρίζονταν ως παράδειγμα προς αποφυγή, ενώ βρισκόταν στη δυσάρεστη θέση να πληρώνει τεράστια ποσά για ρύπους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Η στρατηγική για την επόμενη ημέρα μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος

Στόχος δεν είναι τόσο η επίτευξη εμπορικού κέρδους μέσω των πωλήσεων της Κωτσόβολος αλλά το «χτίσιμο» μιας ισχυρής και πολύπλευρης σχέσης με τους πελάτες. Το δίκτυο της Κωτσόβολος αριθμεί τα 94 καταστήματα ενώ διαθέτει πλήρως ανεπτυγμένα logistics.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται συμφωνία ΔΕΗ - βιομηχανιών για τα τιμολόγια του ρεύματος

Μέσα στην εβδομάδα η συμφωνία ΔΕΗ με Αλουμίνιο της Ελλάδος για τα τιμολόγια ρεύματος, ακολουθεί συνολικότερη συμφωνία με τη βιομηχανία. «Η ΔΕΗ θέλει να βοηθήσει τη βιομηχανία», τονίζει ο Ευ. Μυτιληναίος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπό πίεση η ΔΕΗ από τα δικαιώματα CO2, στους καταναλωτές η επιβάρυνση

Το ράλι των δικαιωμάτων στα 50 ευρώ θα μπορούσε να φέρει επιβαρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, η οποία σπεύδει να περάσει το λογαριασμό στους καταναλωτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έβρεξε... επιδόματα στο προσωπικό της ΔΕΗ με συνολικό κόστος 78 εκατ.

Χωρίς άμεσες αυξήσεις μισθών, αλλά με πολλές μισθολογικές παροχές μέσω των επιδομάτων, η νέα Συλλογική Σύμβαση στη ΔΕΗ. Προβλέπεται σύγκριση μισθών με τους ευρωπαϊκούς, αλλά ενδεχόμενες μειώσεις δεν θα γίνουν στους ήδη απασχολούμενους.