ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Karagiannakos-ICGB-DEPA Emporias
Φωτο: ΔΕΠΑ Εμπορίας

Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του Αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB

Πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς αποτελεί την εναλλακτική οδό διαφοροποίησης των πηγών φυσικού αερίου, τόνισε ο Δρ Κων. Καραγιαννάκος.

Την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB ανακοίνωσε από το βήμα του 26ου Συνεδρίου του Economist ανακοίνωσε ο Δρ Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, Διευθύνων Σύμβουλος του ICGB και Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εμπορίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.

Πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς αποτελεί την εναλλακτική οδό διαφοροποίησης των πηγών φυσικού αερίου, κάτι που καθίσταται επιτακτική ανάγκη στο σημερινό περιβάλλον έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και ενεργειακής κρίσης που επιτείνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.  Επιπλέον, ο IGB αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και κατά συνέπεια στην Ευρώπη.

Όπως σημείωσε ο κ. Καραγιαννάκος, «Ο ICGB θα συμβάλλει στην εκπλήρωση της συμφωνίας της Bulgargaz με την SOCAR, ώστε να παρέχει αέριο στην Βουλγαρία από το Saint Deniz. Σε συνδυασμό, δε, με τον σταθμό της Ρεβυθούσας και τον πλωτό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης, αυξάνει τη δυναμικότητα ροής κατά 3bcm, ενώ με τον κατάλληλο συμπιεστή, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 5bcm».

Τα έργα αυτά, με τον ICGB σε πρώτο πλάνο, αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και μετατρέπουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καλύπτοντας το κενό που δημιουργείται κατά τη διαδικασία απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. 

Ο κ. Καραγιαννάκος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στην κατασκευή του έργου, τόσο κατά το κρίσιμο διάστημα της αρχικής κινητοποίησης, όσο και κατά την παραλαβή εξοπλισμού, λόγω των καθυστερήσεων που προκάλεσαν οι έκτακτες συνθήκες στην προμήθεια πρώτων υλών και τα logistics. 

«Σήμερα, πλέον, παράλληλα με τις δοκιμές ελέγχου της λειτουργίας του, ο ICGB δρομολογεί τις αδειοδοτήσεις που θα επιτρέψουν την πλήρη εμπορική λειτουργία του αγωγού περί το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους» ανέφεDEρε ο κ. Καραγιαννάκος, διευκρινίζοντας ότι επίκειται η χορήγηση άδειας λειτουργίας του αγωγού και εγκαταστάσεων στην ελληνική και τη βουλγαρική επικράτεια. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DEPA Emporias-Fisikon-CNG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συνεργασία ΔΕΠΑ Εμπορίας με ΑΓΓΕΛΑΚΗ για μείωση των ρύπων

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ θα αντικαταστήσει σταδιακά όλα της τα φορτηγά με οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο. H ΔΕΠΑ Εμπορίας, διαθέτει το μεγαλύτερο πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων με φυσικό αέριο κίνησης CNG Fisikon.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα project της ΔΕΠΑ Εμπορίας που ενισχύουν τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη

Όλα τα κρίσιμα έργα υποδομών, συνθέτουν ένα πλέγμα ασφάλειας εφοδιασμού για την ευρύτερη περιοχή, καθώς θα λειτουργούν σε συνέργεια μεταξύ τους αλλά και με άλλες υποδομές, και η Ελλάδα αποκτά καθοριστικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις.
DEPA Emporias-Fisikon-CNG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Νέα πρατήρια Fisikon στην ελληνική περιφέρεια

Για τις ανάγκες εφοδιασμού των πρατηρίων εκτός εγκατεστημένου δικτύου, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην προμήθεια επιπλέον 7 CNG Semi – trailers, κατάλληλα για την εξυπηρέτηση των αναγκών μεταφοράς φορτίων CNG.