ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εθνική: Τί έδειξε το stress test κλιματικού κινδύνου της ΕΚΤ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η συνολική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας συνάδει με το μέσο επίπεδο των ευρωπαϊκών τραπεζών που συμμετείχαν. Στο Μέσο-Ανεπτυγμένο επίπεδο τοποθετήθηκε η τράπεζα.

Την επιτυχή ολοκλήρωση της Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Συνθηκών Κλιματικού Κινδύνου του 2022, που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με κοινούς μεθοδολογικούς κανόνες και παραδοχές σεναρίων που δημοσιεύθηκαν στις 27/01/2022 ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ΕΚΤ προσδίδει στην Άσκηση ιδιαίτερη βαρύτητα, με στοιχεία εκμάθησης και ανατροφοδότησης αμοιβαίως για τις συμμετέχουσες Τράπεζες και για τις Εποπτικές αρχές, ως μέρος του συνολικού προγράμματος πράσινης μετάβασης και αποτελεσματικής διαχείρισης του περιβαλλοντικού κινδύνου. Δεδομένου του πλαισίου της, η Άσκηση Προσομείωσης Ακραίων Καταστάσεων Κλιματικού κινδύνου δεν εμπεριέχει αξιολόγηση κεφαλαιακής επάρκειας. Τα αποτελέσματά της θα συνεκτιμηθούν ποιοτικά στη Διαδικασία Εποπτικής Επισκόπησης και Αξιολόγησης (SREP) χωρίς άμεση επίπτωση στα κεφάλαια μέσω των κατευθύνσεων του Πυλώνα 2 (P2G).

Η συνολική αξιολόγηση της ΕΤΕ συνάδει με το μέσο επίπεδο των ευρωπαϊκών Τραπεζών που συμμετείχαν. Ως προς την πρόοδο των εσωτερικών δυνατοτήτων διενέργειας προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων κλιματικού κινδύνου (ποιοτικό σκέλος της Άσκησης), η Τράπεζα τοποθετήθηκε στο Μέσο-Ανεπτυγμένο επίπεδο, ήτοι υψηλότερα από το μέσο των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, ενώ σε εγχώριο επίπεδο, η σχετική έκθεση του Επιχειρηματικού Μοντέλου της Τράπεζας σε κλιματικούς κινδύνους μετάβασης αξιολογήθηκε ως φέρουσα το μικρότερο κίνδυνο βιωσιμότητας.

Τα συμπεράσματα της Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Συνθηκών Κλιματικού Κινδύνου του 2022 αποτυπώνουν την ισχυρή προσήλωση και πρόοδο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στη θεμελίωση ενός εναργούς πλαισίου διαχείρισης του κλιματικού κινδύνου και έγκαιρης προσαρμογής των διαδικασιών και στρατηγικών της, υλοποιώντας μεταξύ άλλων ένα φιλόδοξο σχέδιο σημαντικών επενδύσεων σε ανθρώπινους και τεχνολογικούς πόρους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

monumenta-ktiria-ethniki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Αύξηση 40% στα οργανικά κέρδη, υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια

Επανήλθαν σε θετική πορεία τα έσοδα από τόκους, συνεχίζεται η μεγάλη αύξηση στα έσοδα από προμήθειες (+23%). Νέα δάνεια 3 δισ. ευρώ χορηγήθηκαν το α' εξάμηνο. Στο 15% ο βασικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία Εθνικής με Bracebridge Capital για την τιτλοποίηση Frontier II

Στο 45% της λογιστικής αξίας τους θα αγοράσει το fund τις ομολογίες μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ενώ η τράπεζα θα διακρατήσει το 100% των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
Ethniki Trapeza, ETE, Pavlos Milonas, Pavlos Mylonas, Paylos Mylonas, Payvlos Milonas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Π. Μυλωνάς: Άνοιξε ο δρόμος για διανομή μερίσματος από την Εθνική

Η τράπεζα έχει τη στρατηγική ευελιξία για να αξιοποιήσει επενδυτικές ευκαιρίες, τόνισε στη γενική συνέλευση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Στάθηκε όρθια η οικονομία σε δύσκολες συνθήκες.