ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνας.

Η νίκη της κεντροαριστεράς στο Μαξίμου και η προηγμένη μηχανική του Frontier

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Χρήστου Ταραντίλη, η τιτλοποίηση της Εθνικής που δεν θα φέρει πλήγμα στα κεφάλαια, ο ούριος άνεμος στο Χρηματιστήριο και το αόρατο χέρι της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων.
  • Ως πρώτη μεγάλη νίκη της κεντροαριστεράς συνιστώσας του Μεγάρου Μαξίμου μπορεί να χαρακτηριστεί η παραίτηση - αποχώρηση του Χρήστου Ταραντίλη από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Και για να μην ξεκινήσουμε την ημέρα με μυστήρια, να τονίσουμε ότι πρόκειται για… επικοινωνιακή συνιστώσα, καθώς, όπως λέγεται, Γιάννης Βλαστάρης και Δημήτρης Τσιόρδας δεν κατάφεραν ούτε στιγμή να βρουν σημείο επαφής με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, δυσαρμονία που δεν έγινε καμία προσπάθεια να κρυφτεί. Το αντίθετο.
  •  Όπως και να το δει κανείς ο αμαθής από κομματικούς και επικοινωνιακούς διαγκωνισμούς, καθηγητής Ταραντίλης δεν είχε τις πιθανότητες με το μέρος του. Και η μεγάλη έκπληξη δεν είναι τόσο το πόσο γρήγορα αποχώρησε αλλά το πώς επιλέγεται πρόσωπο για μια θέση ειδικών χαρακτηριστικών, όπως αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου.
  • Όπως ακούγεται, ο Χρ. Ταραντίλης βρέθηκε εξαρχής πολύ μόνος, χωρίς καμία υποστήριξη και με το που βρέθηκε η αφορμή του έδωσαν και κατάλαβε. Οπότε η παραίτηση της Κυριακής ήταν πιθανότατα μια αυθόρμητη κίνηση ενός ανθρώπου εκτός κομματικών μηχανισμών, που δεν περίμενε ένα τέτοιο άδειασμα εκ των έσω.
  • Με ούριο άνεμο στα πανιά ξεκίνησε τον Μάρτιο το Χρηματιστήριο. Και γιατί όχι; Οι μέρες μεγαλώνουν, το καλοκαίρι πλησιάζει, οι εμβολιασμοί προχωρούν, η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν αργεί, οι ελπίδες για την τουριστική σεζόν έχουν ενισχυθεί. Βέβαια η άνοδος, που οδήγησε τον δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες μετά από αρκετές εβδομάδες, στηρίχθηκε στο ιδιαίτερα θετικό διεθνές κλίμα για τα χρηματιστήρια μετά την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων.
  • Μετά τις παραδοσιακές παρατάσεις έφτασε η στιγμή για την κατάθεση προσφορών για το project Frontier της Εθνικής Τράπεζας, που αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 6,1 δισ. ευρώ. Βέβαια πρόκειται για τις μη δεσμευτικές προσφορες και θα απαιτηθεί ακόμα λίγος χρόνος μέχρι να φτάσουμε στις δεσμευτικές προσφορές, όπου και θα μετρηθεί το πραγματικό ενδιαφέρον.
  • Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και η επιτυχία του project εξασφαλισμένη, ενώ άνθρωποι που παρακολουθούν στενά τέτοιου είδους συναλλαγές δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τη δομή της συναλλαγής και την προηγμένη χρηματοοικονομική μηχανική που έχει εφαρμοστεί, μέσω της οποίας η Εθνική όχι μόνο δεν θα γράψει ζημιά αλλά είναι πιθανό να καταγραφεί και μικρό όφελος από τη συναλλαγή.
  • Σε κάθε περίπτωση, το project Frotier είναι game changer για την Εθνική. Τα υπό πώληση «κόκκινα» δάνεια αποτελούν πάνω από το 60% του συνολικού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της τράπεζας, και με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ο δείκτης NPEs της τράπεζας θα υποχωρήσει κάτω του 15% από 30,1% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020.
  • Λένε ότι όσο κερνάει τα ποτά ο κεντρικός τραπεζίτης, τα πάρτι στα χρηματιστήρια δεν σταματούν. Αυτός ο χρυσός κανόνας επιβεβαιώθηκε και χθες στις αγορές της Ευρώπης. Ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων, κυρίως στην περιφέρεια (Ιταλία, Ελλάδα) είχαν πάρει την ανηφόρα την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας πίεση και στις μετοχές, χθες αποκλιμακώθηκαν, επίσης αρκετά απότομα, δίνοντας ώθηση στις τιμές των μετοχών.
  • Τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ για τις αγορές ομολόγων που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος για την πανδημία, έδειξαν μεν ότι υπήρξε μια μείωση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, από τα 17,2 στα 12 δισ. ευρώ, αλλά η πραγματική εικόνα ήταν πολύ καλύτερη, αν συνυπολογιστεί ότι έληξε και ένα γαλλικό ομόλογο 31 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου κατείχε η ΕΚΤ. Συμπέρασμα; Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να κερνάει τα ποτά.
  • Και για να μην υπάρχει αμφιβολία για τις διαθέσεις της ΕΚΤ, το βράδυ βγήκε και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, για να τονίσει ότι η κεντρική τράπεζα «μπορεί και πρέπει να αντιδράσει» σε οποιαδήποτε αδικαιολόγητη άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα. Κάπως έτσι, και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, στις βραδινές συναλλαγές πριν το κλείσιμο των αγορών στην Ευρώπη είχε υποχωρήσει πολύ κοντά στο 1%, ενώ την Παρασκευή είχε ξεφύγει πάνω από το 1,10%. Φαίνεται, λοιπόν, ότι αυτή η αναταραχή στα ομόλογα, που φρέναρε και τα χρηματιστήρια, έλαβε τέλος.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σωκράτης Λαζαρίδης, ΕΧΑΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επίμονη εκλογολογία, το ομόλογο της Alpha και ο θόρυβος για Σ. Λαζαρίδη

Γιατί ο πρωθυπουργός επιμένει περί εξάντλησης της συνταγματικής θητείας, «ανοίγει» αύριο το βιβλίο για το ομόλογο της Alpha, ο θόρυβος περί κυβερνητικής εμπλοκής στην ΕΧΑΕ, τα αίτια της καχεξίας του Γενικού Δείκτη και η «έκρηξη» της ΤτΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η άλλη όψη της πράσινης μετάβασης, οι πιέσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ και το «βαρύ» ΧΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θέλουν να αποτρέψουν αλλαγές στη Βασιλεία ΙΙΙ, το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, ο εγκλωβισμός Τσίπρα στα καμώματα Πολάκη και η «χαμηλή πτήση» του ΧΑ παρά την «απογείωση» της οικονομίας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανασχηματισμός, το τσαλάκωμα του επιτελικού κράτους και οι τραπεζικές μετοχές

Οι φήμες για τις αλλαγές στα οικονομικά υπουργεία, τα καλά και κακά νέα του Αυγούστου, τι έγραφε ο Paul Porter πριν 70 χρόνια για την ελληνική δημόσια διοίκηση και η επόμενη ημέρα του ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι είπε ο Μπουλούτας για το ομόλογο και οι αντικρουόμενοι στόχοι της Εθνικής

Η πρώτη εμφάνιση του νέου CEO της Ελλάκτωρ στους δημοσιογράφους, η βράβευση που αντιστρατεύεται τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής και ο μεγαλύτερος φόβος του Θ. Σκυλακάκη.