ΓΔ: 1199.13 -0.84% Τζίρος: 24.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:35:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ευκαιρίες στις ΗΠΑ αναζητεί η Mat Fashion - Έχασε εξαγωγές λόγω πολέμου

Η εταιρεία που παράγει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις συλλογές plus size ρούχων της στην Ελλάδα αναζητά νέες αγορές, μετά τη συρρίκνωση της παρουσίας σε Ρωσία και Ουκρανία. Αυξημένος ο τζίρος του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών εξετάζει η διοίκηση της εταιρείας ρούχων Mat Fashion, που ειδικεύεται σε γυνακεία ενδύματα plus size. Μιλώντας στο BD, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Λεωνίδας Μονέδας, ανέφερε ότι η Mat θα συμμετάσχει τον Σεπτέμβριο σε κλαδική έκθεση στη Νέα Υόρκη, έχοντας θέσει στο στόχαστρο της την αχανή αγορά της Αμερικής, όπου ο ανταγωνισμός είναι μεν σκληρός, οι δε ευκαιρίες πολλά υποσχόμενες.

Η εταιρεία, που κατασκευάζει τα ενδύματα της σε ποσοστό 95% στην Ελλάδα, έχει χάσει σε σημαντικό πλέον βαθμό τη ρωσική αγορά, εξαιτίας του πολέμου, των διεθνών κυρώσεων και των συνακόλουθων δυσκολιών στις συναλλαγές, ενώ και η δραστηριοποίησή της στην Ουκρανία έχει περιοριστεί, με αποτέλεσμα να αναζητά νέα πεδία δραστηριοποίησης διεθνώς.

«Οι δύο αγορές μαζί αποτελούσαν το 20% των εξαγωγών μας, προ του πολέμου στην Ουκρανία και σήμερα συνθέτουν μόλις το 7%», υπογραμμίζει ο κ. Μονέδας, σημειώνοντας ότι ειδικά στην ρωσική αγορά λειτουργούσε έως πρότινος ένα κατάστημα franchise της Mat Fashion και υπήρχαν αρκετές συνεργασίες χονδρικής ήδη από το 2010. Σήμερα διατηρούνται λίγες από τις τελευταίες, καθώς οι πελάτες χονδρικής δυσκολεύονται να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους λόγω των κυρώσεων. Να σημειωθεί ότι η Mat Fashion είναι μια κατ' εξοχήν εξαγωγική εταιρεία, αφού πραγματοποιεί το 60% του τζίρου της αποκλειστικά μέσω των εξαγωγών.

Παράλληλα, η εταιρεία διατηρεί δίκτυο 20 εταιρικών καταστημάτων στην χώρα μας και τους τελευταίους μήνες προχωρά σε επανατοποθέτησή της στην αγορά, ανακαινίζοντας αλλά και συγχωνεύοντας σημεία, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Παράλληλα, διατηρεί corner σε πολυκαταστήματα και δεκάδες συνεργασίες χονδρικής, ενώ με ικανοποιητικό ρυθμό εξελίσσονται οι πωλήσεις μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Μονέδα, το 2021 έκλεισε με αύξηση σε ποσοστό 40% του τζίρου από το e-shop, συγκριτικά με το 2019, ρυθμός που εξακολουθεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το ίδιο διάστημα, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αγγίζουν το 20%-25% των εσόδων των φυσικών καταστημάτων, καθώς οι πελάτισσες της Mat Fashion έχουν πλέον εξοικειωθεί πλήρως με την διαδικασία, γεγονός που εξηγεί και το χαμηλό ποσοστό των επιστροφών των ηλεκτρονικών αγορών, σε μόλις 10%-12% επί των παραγγελιών.

Συνολικά, οι πωλήσεις του 2021 έκλεισαν χαμηλότερα σε ποσοστό 10% συγκριτικά με το 2019, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 δείχνει να μην επαληθεύει τις αρχικές εκτιμήσεις για γρήγορη ανάκαμψη, παραμένοντας οριακά πτωτικό σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ο κ. Μονέδας σημειώνει ότι συνολικά η αγορά δεν είναι ικανοποιημένη από την αγοραστική κίνηση τους πρώτους μήνες του έτους, με μόνες εξαιρέσεις τις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση -όπως το Ηράκλειο και η Πάτρα. Στον αντίποδα, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας δείχνουν να μην επαληθεύουν τις προσδοκίες της αγοράς.

Σημειώνεται ότι η Mat Fashion εξάγει τις συλλογές γυναικείων ενδυμάτων της σε 55 χώρες, διαθέτοντας περισσότερα από 550 σημεία πώλησης διεθνώς. Μέσα στο 2021, εγκαινίασε την συνεργασία της με τα πολυκαταστήματα Era σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, στην Κύπρο, ενώ απέκτησε και ισχυρή παρουσία στα πολυκαταστήματα Zinser, σε τέσσερις πόλεις της Γερμανίας.

Την περίοδο αυτή, η αλυσίδα προχώρησε σε συνεργασία με την εταιρεία περιποίησης μαλλιών Bumble & Bumble, προσφέροντας με αγορές άνω των 100 ευρώ σε επιλεγμένα καταστήματά της και στο e-shop δώρο το best seller προϊόν Hairdresser’s Invisible Oil Primer, αξίας 12,50 ευρώ. Μάλιστα, η πλήρης σειρά περιποίησης μαλλιών είναι διαθέσιμη και στο e-shop της Mat Fashion, ενώ η προωθητική ενέργεια λαμβάνει χώρα τις ημέρες αυτές και έως εξαντλήσεως των αποθεμάτων στα καταστήματα της αλυσίδας σε Γλυφάδα, Πειραιά, The Mall Athens, Mediterranean Cosmos, Ηράκλειο και Πάτρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πίσω στα κέρδη η σουηδική Η&Μ μετά τις επιβαρύνσεις από τη Ρωσία

Ο όμιλος αύξησε τα καθαρά κέρδη του κατά 61% το εννεάμηνο φέτος συγκριτικά με πέρσι. Αναμένει ωστόσο κάμψη πωλήσεων τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας των ζεστών καιρικών συνθηκών σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
katastimata-H&M
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση πωλήσεων και επιστροφή σε κερδοφορία για την H&M στην Ελλάδα

Ο σουηδικός όμιλος κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 3,7 εκατ. στην χώρα μας στη χρήση του 2022 πετυχαίνοντας αύξηση πωλήσεων κατά 49%. Δρομολογεί την επιστροφή του στην ουκρανική αγορά μέσα στο φθινόπωρο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χορός δισεκατομμυρίων στην αγορά των μαγιό και ενδυμάτων παραλίας

Η άνοδος του resort wear βοήθησε τα τελευταία χρόνια στην άνθηση του κλάδου και στην Ελλάδα, ικανοποιητική η αγοραστική κίνηση. Ρυθμός ανάπτυξης 6% προβλέπεται για την παγκόσμια αγορά τα επόμενα χρόνια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από μηδέν σε 15 καταστήματα η Pepco μέσα σε μόλις εννέα μήνες

Ο πολωνικός όμιλος ανοίγει αύριο το νέο του κατάστημα στο Κιλκίς σε υλοποίηση του πλάνου εντατικής διεύρυνσης της παρουσίας του πανευρωπαϊκά. Αυξημένες πωλήσεις κατά 22% το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μετ' εμποδίων η εξυγίανση της Folli Follie, νέο πρόβλημα οι εκλογές

Οι επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου δημιουργούν ερωτηματικά για τον χρόνο τέλεσης της ποινικής δίκης και αποδέσμευσης κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων. Η εταιρεία πληρώνει μισθούς, καθυστερεί άλλες υποχρεώσεις.