ΓΔ: 878.04 0.29% Τζίρος: 11.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:33:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
psaltis-alpha
Φώτο: Ο CEO του Ομίλου Αlpha Bank Βασίλης Ψάλτης

Ισχυρές επιδόσεις για την Alpha Bank με ατού τα δάνεια σε επιχειρήσεις

Αισιοδοξία για τη διανομή μερίσματος τη χρήση του 2023. Σε μονοψήφιο επίπεδο ο δείκτης NPEs με μείωση «κόκκινων« δανείων κατά -89% από το 2017. Τι είπε ο Β. Ψάλτης για την οικονομία και τις προοπτικές της τράπεζας.

Ισχυρές επιδόσεις σε επίπεδο εσόδων, κερδοφορίας, ποιότητας χαρτοφυλακίου και κεφαλαιακής επάρκειας κατέγραψε η Alpha Bank κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 με αιχμή της ισχυρή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας τα ισχυρά αποτελέσματα το πρώτου εξαμήνου, σε συνδυασμό με τις προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον, «αποτελούν αισιόδοξες ενδείξεις για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023».

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης: «Ακριβώς έναν χρόνο μετά την παρουσίαση του Στρατηγικού μας Σχεδίου “Project Tomorrow”, η Alpha Bank επέδειξε εξαιρετική αποτελεσματικότητα, επιτυγχάνοντας όλους τους σχετικούς στόχους. Κατά το α’ εξάμηνο, οι ισχυρές επιδόσεις της Τράπεζας συνεχίστηκαν, με αύξηση των μεγεθών και παράλληλη μείωση του κινδύνου σε βασικούς δείκτες, βελτιώνοντας ουσιαστικά την κερδοφορία, τα εποπτικά κεφάλαια, την ποιότητα των εσόδων και, τελικά, τις προοπτικές ανάπτυξης για το έτος 2022. Ως αποτέλεσμα διαδοχικών επιτυχών συναλλαγών, ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε στο 8,2%, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις μας. Είναι η πρώτη φορά, μετά από σχεδόν μία δεκαετία, που ο Δείκτης ΜΕΑ του Ομίλου διαμορφώνεται σε μονοψήφιο ποσοστό, μία συντριπτική διαφορά σε σχέση με τις αρχές του 2019, όταν ο αντίστοιχος δείκτης βρισκόταν στο 48,9%. Η απρόσκοπτη υλοποίηση αυτού του σχεδίου αναδιάρθρωσης συνιστά επιβεβαίωση της ικανότητας και της αποφασιστικότητας της ομάδας μας να φέρνει εις πέρας πολύπλοκους στόχους, ακόμα και κάτω από τις πιο απαιτητικές συνθήκες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου απομείωσης των ΜΕΑ υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.».

Τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων

 • Με την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) 8,2% μέσω συναλλαγών ύψους € 1,6 δισ., η Alpha Bank, στο β’ τρίμηνο 2022, γυρίζει σελίδα στο θέμα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, έχοντας διανύσει ένα διάστημα λεπτομερούς σχεδιασμού και επιτυχημένων ενεργειών για την εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Σε επίπεδο Ομίλου, τα ΜΕΑ μειώθηκαν κατά 89% από το τέλος του 2017, διαμορφούμενα σε €3,2 δισ. τον Ιούνιο του 2022
 • Συνέπεια στην υλοποίηση του “Project Tomorrow”, επιτυγχάνοντας όλους τους σχετικούς στόχους. Κατά το α’ εξάμηνο, οι ισχυρές επιδόσεις της Τράπεζας συνεχίστηκαν, με αύξηση των μεγεθών και παράλληλη μείωση του κινδύνου σε βασικούς δείκτες, βελτιώνοντας ουσιαστικά την κερδοφορία, τα εποπτικά κεφάλαια, την ποιότητα των εσόδων και τις προοπτικές ανάπτυξης για το έτος 2022. 
 • Ενισχυμένη κερδοφορία για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, παρά την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία, με κέρδη μετά από φόρους €117,3 εκατ. στο τρίμηνο, και €243 εκατ. στο α’ εξάμηνο, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους ετήσιους στόχους κερδοφορίας της.
 • Αύξηση κατά 6,9% του Καθαρού Εσόδου Τόκων (Net Interest Income) από το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε €302,7 εκατ. και κατακόρυφη αύξηση της τάξης του 60% των Καθαρών Εσόδων Τόκων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων, σε ετήσια βάση.
 • Στο β’ τρίμηνο 2022, η Τράπεζα πέτυχε Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων (RoTBV) 8,6%, παραμένοντας σε τροχιά επίτευξης του στόχου της για RoTBV > 6% για το έτος.
 • Συνέχιση της δυναμικής επέκτασης του εγχώριου χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων με καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους €1,7 δισ. από την αρχή του έτους, που επαναφέρει την Τράπεζα στην πρώτη θέση στη χρηματοδότηση των ελληνικών Επιχειρήσεων. 
 • Ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 16%.
 • Επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων με ρυθμό υψηλότερο της αγοράς
 • Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ανήλθαν σε €1,9 δισ. το β’ τρίμηνο, κυρίως στους κλάδους του εμπορίου, της μεταποίησης, του τουρισμού και των υποδομών. Σημειώνεται ότι η συνολική λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου Χορηγήσεων περιλαμβάνει τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους €5,5 δισ. των συναλλαγών ΜΕΑ «Galaxy» και «Cosmos».
 • Το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων του Ομίλου (εξαιρουμένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos») ενισχύθηκε περαιτέρω, κατά 3% σε τριμηνιαία βάση ή €0,9 δισ., και διαμορφώθηκε σε €30,6 δισ., ως αποτέλεσμα σημαντικής αύξησης των νέων εκταμιεύσεων προς Eπιχειρήσεις και αποπληρωμών στο χαρτοφυλάκιο δανείων Ιδιωτών.
 • Η εγχώρια καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε €0,7 δισ., με μεγάλες εκταμιεύσεις Επιχειρηματικών κυρίως δανείων. Ως αποτέλεσμα, το α’ εξάμηνο, η Τράπεζα επέτυχε ήδη το 73% του συνολικού της στόχου για καθαρή πιστωτική επέκταση για το 2022.

Σε ότι αφορά την κερδοφορία όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της τράπεζας «τα Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν σε 117,3 εκατ. ευρώ, Τα προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν σε 73 εκατ. ευρώ τα οποία δεν περιλαμβάνουν μη επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα ύψους 6 εκατ., ζημιές απομείωσης ύψους 3 εκατ., ην επίπτωση των συναλλαγών ΜΕΑ 214 εκατ., τα έσοδα από διακοπείσες δραστηριότητες και άλλες συναλλαγές 217 εκατ. και  φόρων σχετιζόμενων με τα παραπάνω, ύψους 49 εκατ.»

Η σημασία του μονοψήφιου δείκτη NPEs

Σύμφωνα με την τράπεζα η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού ΜΕΑ στο β’ τρίμηνο του 2022, αποτελεί κεντρικό σημείο των αποτελεσμάτων. Με τον Δείκτη ΜΕΑ να διαμορφώνεται πλέον στο 8,2%, η τράπεζα γυρίζει σελίδα στο θέμα της μείωσης των «κόκκινων δανείων». Η πρόοδος επιβεβαιώνεται από τη συντριπτική διαφορά του Δείκτη, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2017, βρισκόταν στο 51,7%, με συνολικά Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα ύψους €29,3 δισ.

Πέντε χρόνια αργότερα, η Alpha Bank, υλοποιώντας με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ένα λεπτομερές στρατηγικό σχέδιο, κατάφερε να μειώσει αυτό το ποσό κατά 89%, σε €3,2 δισ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας και την επάνοδο στην κερδοφορία, επιτρέποντάς της να συνεχίσει δυναμικότερα την αποστολή της ως βασικός χρηματοδότης της ελληνικής οικονομίας.

Οι παραπάνω επιδόσεις βασίστηκαν στην ολοκλήρωση 13 σημαντικών συναλλαγών τιτλοποιήσεων και πωλήσεων ΜΕΑ, ύψους περίπου 23,7 δισ., από το 2017 μέχρι σήμερα. Τα δύο τελευταία έτη ήταν καθοριστικά, καθώς, το 2021 ολοκληρώθηκαν συναλλαγές τιτλοποίησης και πώλησης ΜΕΑ, ύψους 14 δισ., ενώ μέσα στο 2022 δρομολογήθηκαν επιπλέον συναλλαγές συνολικού ύψους €5 δισ.

Αυτές οι συναλλαγές, με πλέον εμβληματική το Project Galaxy, ύψους €10,8 δισ. το 2021, στάθηκαν καταλυτικές, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μονοψήφιο Δείκτη ΜΕΑ ήδη στο β’ τρίμηνο 2022, ταχύτερα, δηλαδή, κατά έξι μήνες από ό,τι προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό.

Δραστηριότητες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων διαμορφώθηκε σε €23,9 εκατ., αυξημένο κατά 25,4% σε ετήσια βάση, επηρεασμένο θετικά από την αύξηση του Καθαρού Εσόδου Τόκων και των Εσόδων από προμήθειες. Το α’ εξάμηνο 2022, οι δραστηριότητες του Ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διατήρησαν τη θετική δυναμική τους και κατέγραψαν Κέρδη προ Φόρων ύψους €28,6 εκατ., ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης των υψηλών ζημιών απομείωσης των προηγούμενων ετών, που επιτεύχθηκε με την επιτάχυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Κύπρο.

Β. Ψάλτης: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα παρά τη διεθνή αβεβαιότητα

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, «Η τραπεζική μας δραστηριότητα συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, μέσα και από την αυξημένη πιστωτική επέκταση προς τις Επιχειρήσεις, γεγονός που επιτρέπει στην Alpha Bank να

επανακτήσει την πρώτη θέση στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Το α’ εξάμηνο, η Τράπεζά μας στήριξε την ελληνική οικονομία με νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους €4 δισ., καταγράφοντας πιστωτική επέκταση της τάξης των €1,7 δισ.

Παράλληλα, η δημιουργία της νέας Alpha Bank συνεχίστηκε με ταχείς ρυθμούς και κατά το α’ εξάμηνο του 2022, καθώς νέες στρατηγικές συμμαχίες υψηλής προστιθέμενης αξίας κεφαλαιοποιούν τη δυναμική του Δικτύου και των Συνεργατών μας. Τον Ιούλιο εγκαινιάσαμε τη συνεργασία μας με τη Nexi, τον κορυφαίο όμιλο τεχνολογιών πληρωμών, με στόχο τον μετασχηματισμό των υπηρεσιών πληρωμών και την παροχή πρωτοποριακών λύσεων στους εμπόρους, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή ψηφιακών πληρωμών στη χώρα μας. Επίσης, πρόσφατα προχωρήσαμε στην ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή για το Project Skyline, που αφορά στη μεταβίβαση ακινήτων αξίας περί τα €500 εκατ., την αξιοποίηση και τη διαχείριση των οποίων θα αναλάβει η θυγατρική εταιρεία Real Estate του Ομίλου μας.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διαρθρωτικές αλλαγές στη βάση κόστους μας, έχοντας ήδη εξασφαλίσει εξοικονόμηση δαπανών ύψους €132 εκατ. Η προσήλωση στην υλοποίηση του σχεδίου μας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων στο α’ εξάμηνο, και Κέρδη Μετά από Φόρους €243 εκατ., σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους ετήσιους στόχους κερδοφορίας μας.

Το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει ασταθές, λόγω του συνδυασμού των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, της αύξησης του ενεργειακού κόστους, του υψηλού πληθωρισμού και των επίμονων συνεπειών της πανδημίας. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα καταγράφει ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι, με ισχυρές προοπτικές απασχόλησης και θετικές εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Η Alpha Bank διαδραματίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και συμβάλλει στην προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στην Ελλάδα, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε σε ιδανική θέση να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία σε αυτό το περιβάλλον προκλήσεων.»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έμφαση στη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων από την Alpha Bank

Μεταξύ άλλων η τράπεζα δίνει έμφαση στην προώθηση της νέας υπηρεσίας Alpha Smart Hospitality που απευθύνεται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μικρές και‭ ‬μεσαίες,‭ ‬‬που‭ ‬‬ενδιαφέρονται‭ να‭ ‬‬υλοποιήσουν‭ ‬επενδύσεις.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρώτη η Alpha Bank σε μερίδιο αγοράς στα επιχειρηματικά δάνεια

Εκταμιεύσεις ύψους 1,9 δισ. το β΄ τρίμηνο του έτους, με έμφαση στο εμπόριο, τη μεταποίηση, τον τουρισμό και τις υποδομές. Στο 26,6% το μερίδιο αγοράς. Β. Ψάλτης: «Με βιώσιμο τρόπο η αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων.
psaltis-alpha
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Ανάπτυξη με ισχυρή πιστωτική επέκταση, μονοψήφιος δείκτης NPEs

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank μιλώντας στη ΓΣ των μετόχων σημείωσε ότι η επίτευξη του στόχου για μονοψήφιο δείκτη NPEs έγινε 6 μήνες νωρίτερα ενώ προέβλεψε υπερδιπλασιασμό καθαρής πιστωτικής επέκτασης την εφετινή χρονιά.