ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Coca-Cola HBC: Αύξηση κερδών 34,5% στο α' εξάμηνο, αναμένει ΕΒΙΤ έως 820 εκατ.

Στα 316 εκατ. διαμορφώθηκαν τα κέρδη του ομίλου, με τα συνολικά έσοδα να φθάνουν στα 4,2 δισ. ευρώ. Αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα, παρά τις προκλήσεις σε αρκετές αγορές.

Κέρδη 316 εκατ. ευρώ, με αύξηση 34,5% πέτυχε η Coca-Cola HBC στο α' εξάμηνο, με τον όγκο πωλήσεων να ενισχύεται 18,1% και τα συνολικά έσοδα της εταιρείας να φθάνουν στα 4,2 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 29,6%. 

Τα λειτουργικά κέρδη είχαν άνοδο 21,3% στα 275,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 55,4 εκατ. ευρώ στα 332,9 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα η εταιρεία επανέφερε το guidance για το σύνολο του έτους, «βλέποντας» βελτίωση των συνθηκών στις περισσότερες αγορές που δραστηριοποιείται, ενώ εκτιμά ότι τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων και τόκων θα διαμορφωθούν φέτος μεταξύ 740 και 820 εκατ. ευρώ. 

Ο επικεφαλής της Cοca Cola ΗBC Ζόραν Μπογκντάνοβιτς σχολιάζοντας τα μεγέθη α' εξαμήνου υπογράμμισε ότι «συνεχίσαμε να εκτελούμε τη στρατηγική ανάπτυξής με προσήλωση και πειθαρχία. Είμαι ικανοποιημένος που επιτύχαμε ισχυρή οργανική ανάπτυξη, ισορροπημένη μεταξύ όγκου και εσόδων ανά περίπτωση. Η τιμολόγηση, το μείγμα και η αποδοτικότητα κόστους βοήθησαν στον μετριασμό των αυξήσεων του κόστους εισροών, υποστηρίζοντας την επιτυχημένη μετατροπή της αύξησης των εσόδων σε κέρδη και ταμειακές ροές. Η συνεχής επένδυση σε ευκαιρίες υψηλού δυναμικού και η ικανότητα στην προτεραιοποίηση επί σειρά ετών μας δίνει ανάπτυξη σήμερα. Και παραμένουμε σε αυτή την πορεία, με στοχευμένες επενδύσεις για ανάπτυξη. Έχουμε μεγάλη πεποίθηση ότι οι στενές συνεργασίες με τους πελάτες μας, το ισχυρό χαρτοφυλάκιο και οι δυνατότητες των ανθρώπων μας θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να δημιουργούμε αξία ακόμη και όταν αντιμετωπίζουμε μια περίοδο μακροοικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας.  Επαναφέρουμε το guidance για το 2022 και αναμένουμε να δημιουργήσουμε συγκρίσιμα EBIT της τάξης των 740-820 εκατομμυρίων ευρώ».

 

Βασικά οικονομικά μεγέθη εξαμήνου

Η υλοποίηση της στρατηγικής μας είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη σε οργανική βάση, με ισορροπημένη συμβολή από τον όγκο πωλήσεων και το μείγμα προϊόντων και τιμών.

Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 19,4% σε οργανική βάση και κατά 29,6% σε δημοσιευμένη βάση. Εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις διαμορφώθηκε σε 25,2% σε οργανική βάση, ενώ ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 12,1%.

Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο αυξήθηκαν κατά 14,0% σε οργανική βάση, επωφελούμενα από την τιμολογιακή πολιτική και τις στοχευμένες ενέργειες για τη βελτίωση του μείγματος, περαιτέρω ενισχυμένα από την ανάκαμψη της εκτός σπιτιού κατανάλωσης.

Η ευρείας βάσης δυναμική ανάπτυξης του όγκου πωλήσεων διατηρείται, εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οφειλόμενη κατά κύριο λόγο στις στρατηγικές μας προτεραιότητες. Η ενσωμάτωση της Αιγύπτου εξελίσσεται καλά, προσθέτοντας 7 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση των καθαρών εσόδων σε δημοσιευμένη βάση. Σημειώθηκαν περαιτέρω αυξήσεις του μεριδίου αγοράς σε αξία και όγκο πωλήσεων στα έτοιμα προς κατανάλωση μη αλκοολούχα αναψυκτικά και στα ανθρακούχα αναψυκτικά. 

Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη σε οργανική βάση αυξήθηκαν κατά 23,0%, με τα περιθώρια κέρδους να αυξάνονται κατά 30 μονάδες βάσης σε οργανική βάση, φτάνοντας στο 11%, επωφελούμενα από την τιμολογιακή πολιτική, το βελτιωμένο μείγμα και την αποτελεσματική διαχείριση του κόστους.

Η ποιοτική αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις αποτέλεσε τη βάση για την υποκείμενη διεύρυνση των κερδών. Τα λειτουργικά έξοδα ως ποσοστό επί των καθαρών εσόδων από πωλήσεις βελτιώθηκαν, χάρη στη λειτουργική μόχλευση και στις ενέργειες εξοικονόμησης κόστους. Οι δαπάνες μάρκετινγκ, εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αυξήθηκαν κατά 9%. 

Συνεχιζόμενες επενδύσεις στις στρατηγικές προτεραιότητες για κερδοφόρα ανάπτυξη

Η συνεπής πραγματοποίηση επενδύσεων σε σχέση με τα ανθρακούχα αναψυκτικά για ενήλικες, είχε ως αποτέλεσμα συνεχιζόμενες ισχυρές επιδόσεις με αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 18,7%, εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Η εξαγορά της επιχείρησης ανθρακούχων αναψυκτικών για ενήλικες Three Cents, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το τρίτο τρίμηνο, ενισχύει τις δυνατότητές μας σε σχέση με τη διάθεση premium προϊόντων στην κατηγορία.

Οι όγκοι πωλήσεων καφέ αυξήθηκαν κατά 56%, με αυξανόμενη συμβολή της κατανάλωσης εκτός σπιτιού. Ταχεία ψηφιοποίηση της επιχείρησης: η ιδιόκτητη Β2Β Πλατφόρμα Πελατών που διαθέτουμε αριθμεί πλέον περισσότερους από 200 χιλιάδες πελάτες. Αξιοποίηση των σημαντικών δυνατοτήτων μας αναφορικά με τις πρωτοβουλίες αύξησης των καθαρών εσόδων από πωλήσεις και τη στρατηγική διανομής στην αγορά της Αιγύπτου. 

Βελτιωμένες ταμειακές ροές και διατήρηση ισχυρού ισολογισμού

Σημειώθηκε αύξηση των συγκρίσιμων κερδών ανά μετοχή κατά 33,9%, ενώ και οι καθαρές ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά €55,4 εκατ., σε ποσό €332,9 εκατ. Ο ισχυρός ισολογισμός και η ρευστότητα διατηρούνται μετά και την πληρωμή του μερίσματος ποσού €0,71 ευρώ ανά μετοχή τον Αύγουστο. 

Βασικά στοιχεία ανά αγορά

Σημειώνεται ισχυρή δυναμική στις αναπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες αγορές. Οι αναδυόμενες αγορές επηρεάστηκαν από τις μειώσεις στη Ρωσία.

  • Αναπτυγμένες αγορές: Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 19,1% σε οργανική βάση, με καλά ισορροπημένη διεύρυνση του όγκου πωλήσεων και των εσόδων ανά κιβώτιο. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 26,5% σε οργανική βάση, ενώ τα περιθώρια κέρδους αυξήθηκαν κατά 60 μονάδες βάσης.
  • Αναπτυσσόμενες αγορές: Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 33,6% σε οργανική βάση, κυρίως χάρη στη σημαντική αύξηση των μεριδίων αγοράς. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 63,8% σε οργανική βάση, ενώ τα περιθώρια κέρδους αυξήθηκαν κατά 120 μονάδες βάσης.
  • Αναδυόμενες αγορές: Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 14,2% σε οργανική βάση, χάρη στη δυναμική των αγορών, εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 15,5% σε οργανική βάση, ενώ τα περιθώρια κέρδους αυξήθηκαν κατά 20 μονάδες βάσης. 

Οι προοπτικές

Έχοντας πάντα υπόψη τους μακροοικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους, έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο χαρτοφυλάκιό μας, στις δυνατότητές μας ως προς την στρατηγική διανομής στην αγορά, στην εμπορική στρατηγική μας με επίκεντρο τον πελάτη, στη δυναμική των διάφορων αγορών μας και, πάνω από όλα, στις ικανότητες των ανθρώπων μας. Δίνουμε προτεραιότητα στις επενδύσεις στις διάφορες περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε, προκειμένου να ενισχύσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη. 

Το 2022 αναμένουμε να επιτύχουμε οργανική αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις σε επίπεδο Ομίλου.  Οι αγορές μας, εκτός της Ρωσίας και της Ουκρανίας, συνεχίζουν να εμφανίζουν ισχυρή δυναμική. Εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αναμένουμε διψήφια οργανική αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις. 

Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε συνεχή πληθωρισμό και πλέον αναμένουμε αύξηση του κόστους πωληθέντων ανά κιβώτιο στο μέσο επίπεδο του εύρους 15-20% για το 2022.  Θα παραμείνουμε εστιασμένοι στη βελτίωση της αποδοτικότητας. Επίσης, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε ευκαιρίες ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου, των αγορών μας, των ικανοτήτων μας, των ανθρώπων μας και των δεσμεύσεών μας για βιωσιμότητα. Για την επίτευξη των ευκαιριών ανάπτυξης στις αγορές μας, αναμένεται να αυξήσουμε τις δαπάνες μάρκετινγκ στο δεύτερο εξάμηνο. 

Στο εξής, η παρουσία μας στη Ρωσία θα είναι σημαντικά πιο περιορισμένη σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και εστιασμένη σε υπάρχοντα τοπικά σήματα. Αναμένουμε ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητά μας, θα είναι άμεσα οικονομικά αυτάρκης.  Ως αποτέλεσμα των παραπάνω παραγόντων, αναμένουμε τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη να διαμορφωθούν στο εύρος των €740 με 820 εκατ. για το 2022, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης από την πλήρη ενοποίηση της Multon από τις 11 Αυγούστου.

Ενημέρωση για Ουκρανία και Ρωσία

Η ασφάλεια των ανθρώπων μας και των οικογενειών τους που έχουν πληγεί από την ανείπωτη τραγωδία στην Ουκρανία εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητά μας. Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 κλείσαμε προσωρινά το εργοστάσιό μας στην Ουκρανία και σταματήσαμε την παραγωγή για λόγους ασφαλείας. Από τον Μάϊο, ξεκινήσαμε εκ νέου σταδιακά την παραγωγή στην Ουκρανία και αυτή τη στιγμή διανέμουμε και πωλούμε αναψυκτικά όπου αυτό είναι ασφαλές. Στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, οι όγκοι πωλήσεων στην Ουκρανία μειώθηκαν κατά 45%.

Στις 8 Μαρτίου, σταματήσαμε τις παραγγελίες συμπυκνωμένης πρώτης ύλης των προϊόντων με σήμα Coca-Cola στη Ρωσία και συνεργαστήκαμε στενά με την The Coca-Cola Company για την υλοποίηση της απόφασής της για αναστολή της επιχειρηματικής της δραστηριότητας στην περιοχή. Σταματήσαμε να επενδύουμε στη Ρωσία και δεν θα διοχετεύσουμε νέα κεφάλαια στην αγορά. Στη Ρωσία, σημειώθηκε πτώση του όγκου πωλήσεων κατά 46% κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ αναμένεται περαιτέρω πτώση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Επιπλέον, αναμένεται να έχουμε σημαντικά μικρότερη παρουσία στη Ρωσία εστιασμένη σε τοπικά σήματα, η οποία θα είναι άμεσα αυτάρκης από λειτουργική και οικονομική άποψη. Έχουμε αναγνωρίσει μη ταμειακές χρεώσεις ύψους €188 εκατ. και ταμειακές χρεώσεις €2 εκατ. Οι εν λόγω χρεώσεις θα αναγνωριστούν ως στοιχεία που επηρεάζουν τη συγκρισιμότητα, και άρα θα επηρεάσουν τα λειτουργικά κέρδη και τα κέρδη ανά μετοχή μόνο σε δημοσιευμένη βάση. Θα ξεκινήσουμε να ενοποιούμε πλήρως τη Multon από τις 11 Αυγούστου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Coca Cola HBC: Αύξηση πωλήσεων 17% στο 9μηνο, οι εκτιμήσεις για το έτος

Η αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 2,2% σε οργανική βάση, οφείλεται κυρίως στις κατηγορίες στρατηγικής προτεραιότητας, με τα ανθρακούχα αναψυκτικά να αυξάνονται κατά 1,5%, τα ποτά ενέργειας 24,8% και τον καφέ 33,5%.