ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Φέρνει τις... super fast συνδέσεις του 1Gbps στην Ελλάδα ο ΟΤΕ

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει το σχέδιο του ΟΤΕ είναι να υπάρξει σχετική έγκριση από την ΕΕΤΤ με τον στόχο να είναι τα νέα προγράμματα να βγουν στην αγορά στις 15 Σεπτεμβρίου.

Με στόχο να ξεκολλήσει η Ελλάδα από τον πάτο στους ευρωπαϊκούς δείκτες των ταχυτήτων και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ο ΟΤΕ ετοιμάζεται να διαθέσει εμπορικά από τα μέσα Σεπτεμβρίου ταχύτητες 300Mbps, 500Mbps και 1Gbps, σε οικιακούς και εταιρικούς πελάτες, μέσω υποδομής οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home).

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει το σχέδιο του ΟΤΕ είναι να υπάρξει σχετική έγκριση από την ΕΕΤΤ, με τις νέες ταχύτητες COSMOTE Fiber 300Mbps, 500Mbps και 1Gbps μέσω οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, θα εμπλουτίσουν το υπάρχον χαρτοφυλάκιο των 100 και 200Mbps, που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Στόχος είναι η εμπορική διάθεση στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ έως το τέλος της χρονιάς, πρόσβαση σε 1Gbps θα έχουν σχεδόν 1 εκατομμύριο σπίτια κι επιχειρήσεις, και μέχρι το 2027 θα φτάσουν τα 3 εκατομμύρια.

O Chief Officer Τεχνολογίας & Λειτουργιών Ομίλου ΟΤΕ Στέφανος Θεοχαρόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Πριν λίγους μήνες, ανακοινώσαμε την αύξηση των επενδύσεών μας σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, με στόχο την αναβάθμιση της χώρας με την εγκατάσταση οπτικής ίνας στα 2/3 των γραμμών της επικράτειας. Κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα, και θα διαθέσουμε εμπορικά ταχύτητες 1Gbps, δηλαδή έως και 5 φορές μεγαλύτερες από αυτές που διαθέτουμε σήμερα, μέσα από την υποδομή μας FTTH. Η απόφαση αυτή αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της θέσης της χώρας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς δείκτες, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, και στη βελτίωση της καθημερινότητας των σπιτιών και των επιχειρήσεων. Είναι ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για να φέρουμε την Ελλάδα πιο κοντά στην Κοινωνία των Gigabit».

Επιπλέον ο Chief Marketing Officer Consumer Segment Ομίλου ΟΤΕ, κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης, ανέφερε: «Προτεραιότητά μας είναι η συνεχής αναβάθμιση της ψηφιακής εμπειρίας των πελατών μας και η ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Γι’ αυτό μετράμε συνεχείς πρωτιές, διαθέτοντας νέες, καινοτόμες υπηρεσίες που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους. Με την εμπορική διάθεση ταχυτήτων 1Gbps για πρώτη φορά στο COSMOTE Fiber, ανοίγουμε απεριόριστες δυνατότητες για τους πελάτες μας, οικιακούς και εταιρικούς, αλλά και για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας. Γιατί ένας κόσμος πιο γρήγορος για όλους, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους».

Υπενθυμίζουμε πως στη φετινή έκθεση της Κομισιόν του δείκτη Digital Economy and Society Index (DESI index), στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές η Ελλάδα πραγματοποίησε σημαντική βελτίωση πέντε θέσεων καθώς βρέθηκε από την 27η θέση στην 22η, βασιζόμενη  κυρίως στην εξαιρετική επίδοση των υποδεικτών  του 5G και την περαιτέρω βελτίωση των υποδεικτών της σταθερής ευρυζωνικότητας, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αυξάνει τον βηματισμό της.

Ωστόσο παρά την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παραμένει ουραγός στην κατάταξη των προηγμένων ψηφιακών κρατών της ΕΕ, παραμένοντας έτη φωτός πίσω από τους ευρωπαίους πρωταθλητές όπως η Φινλανδία, η Δανία, Ολλανδία και Σουηδία. Η διείσδυση της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) παραμένει επίσης σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ και η μέση ταχύτητα που καταγράφουν τα σταθερά δίκτυα φέρνουν τη χώρα στην 96η θέση στις μετρήσεις της Ookla με μόλις 34,51 Mbps.

Αναφορικά με τις τηλεπικοινωνίες ευρύτερα, η έκθεση αναγνωρίζει ότι «η Ελλάδα βελτίωσε τις επιδόσεις της αναφορικά με τη συνδεσιμότητα». Ειδικότερα, «σχετικά με τα σταθερά δίκτυα, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την κάλυψη των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων (VHCN) και ταχείας ευρυζωνικότητας (NGA), φτάνοντας το ποσοστό του 92%, το οποίο είναι πάνω από τον ενωσιακό μέσο όρο».

Η έκθεση επισημαίνει πως απαιτείται περισσότερη πρόοδος, ιδίως όσον αφορά τη διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, η οποία παραμένει πολύ χαμηλή (9%) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι στο 41% και την περαιτέρω βελτίωση της κάλυψης 5G (66%), ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε υψίρρυθμη συνδεσιμότητα σε ολόκληρη τη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε νέο μεγάλο έργο πληροφορικής για την ΕΕ συμμετέχει ο όμιλος ΟΤΕ

Μαζί με τις εταιρείες NetCompany-Intrasoft, NTT Data, Almaviva, Capgemini, CTG, Fujitsu, Serco, Sogeti, και Westpole, η θυγατρική του ΟΤΕ με έδρα τις Βρυξέλλες θα παρέχουν συμβουλές για την ανάπτυξη και ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων της ΕΕ.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Στα 904,8 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο με άνοδο 5,6%

Παρά την αύξηση των λειτουργικών εξόδων και την υποχώρηση του κύκλου εργασιών στη Ρουμανία, ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος παράμεινε σε ανοδική πορεία, ενώ συνεχίζει να αυξάνει τη συνδρομητική του βάση σε κάθε υπηρεσία.
ote-cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με βελτιωμένη βαθμολογία στη λίστα βιώσιμης ανάπτυξης FTSE4Good ο ΟΤΕ

Η σειρά δεικτών FTSE4Good αποτελεί ένα εργαλείο για τους επενδυτές που επιθυμούν να ευθυγραμμίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με τις αξίες τους ή επιδιώκουν να επενδύσουν σε εταιρείες με βάση τη διαχείριση των κινδύνων ESG.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Με 45 έως 70 ευρώ προσφέρει τις super fast ταχύτητες

Τα νέα εμπορικά πακέτα των υπερυψηλών ταχυτήτων φέρνει στην αγορά ο ΟΤΕ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τις τιμές να διαμορφώνονται ακόμα χαμηλότερα αν οι συνδρομητές κάνουν χρήση του κουπονιού Super Fast Broadband.