ΓΔ: 902.72 -0.60% Τζίρος: 46.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:06:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το τέλος των βιβλιαρίων και των τραπεζικών καταστημάτων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Στα ψηφιακά κανάλια μεταφέρουν οι τράπεζες παραδοσιακές εργασίες και συναλλαγές. Τα καταστήματα μετασχηματίζονται σε κέντρα εξυπηρέτησης και πώλησης προϊόντων. Μέσω του e-banking ο πελάτης μιας τράπεζας μπορεί να έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς του σε όλες τις τράπεζες.

Την τύχη του ...καρμπόν* θα έχουν πολύ σύντομα τα βιβλιάρια καταθέσεων αλλά και τα καταστήματα των τραπεζών, με τη μορφή που τα ξέραμε, καθώς η ψηφιακή επανάσταση οδηγεί σε μια θεαματική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των τραπεζών.

Τα καταστήματα των τραπεζών θα «απελευθερωθούν» από όλες τις παραδοσιακές εργασίες και συναλλαγές που διενεργούσαν εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως καταθέσεις, αναλήψεις, μεταφορές, ενημερώσεις βιβλιαρίων, πληρωμές λογαριασμών κ.α. και θα αναβαθμιστούν σε κέντρα εξυπηρέτησης και πώλησης νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας προς τους πελάτες των τραπεζών.

Ήδη τα βιβλιάρια καταθέσεων περνούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας: από 20.000 βιβλιάρια καταθέσεων που άνοιγαν κάθε μήνα οι τράπεζες το 2017 σήμερα δεν ξεπερνούν τα 1.500 το μήνα, με προοπτική να προσεγγίσουν το μηδέν την επόμενη διετία.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες οι συστημικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια την προσπάθεια σταδιακής κατάργησης των βιλιαρίων λογαριασμών: όλοι οι νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι ηλεκτρονικοί και δεν παρέχεται βιβλιάριο καταθέσεων, παρά μόνο αν το απαιτήσει ο πελάτης. Η ενημέρωση των λογαριασμών γίνεται με μηνιαία statement το οποίο αρχικά αποστέλλονταν σε χάρτινη μορφή αλλά πλέον υπάρχει ενεργή ενθάρυνση των καταθετών, ακόμα και με την παροχή κινήτρων, προκειμένου οι πελάτες να λαμβάνουν το μηναία stetament μέσω email και όχι με φυσική μορφή.

Έτσι πολύ σύντομα όλες οι σχετικές ενημερώσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά. Στην κατεύθυνση αυτή, της ηλεκτρονικής αποστολής των λογαριασμών έχουν ήδη κινηθεί όλες οι μεγάλες εταιρίες παροχής υπηρεσιών όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.α.

Η μεγάλη πρόοδος των ψηφιακών υπηρεσιών

Τα εναλλακτικά δίκτυα, μέσω υπολογιστή ή smartphone, έχει πλέον εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακόμη και συναλλαγές, που ήταν αδιανόητο μέχρι πρόσφατα να διεκπεραιωθούν χωρίς φυσική παρουσία του πελάτη σε κατάστημα, να διεκπεραιώνονται εξ αποστάσεως: πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα μπορεί κάποιος πραγματοποιήσει άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ηλεκτρονικά, χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη περισσότερο από το 50% των συναλλαγών που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια στα τραπεζικά γκισέ, πλέον διεκπεραιόνονται ηλεκτροινιά μέσω ψηφιακών καναλιών. Το άνοιγμα λογαριασμού ή η απόκτηση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας μπορεί να γίνει σε λίγα λετπά ενώ η υποβολή απαιτούμενων εγγράφων για ανανέωση νομιμοποίησης επιχειρήσεων ή επικαιροποίηση στοιχείων φυσικών προσώπων γίνεται μέσω e-banking και ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες.

Ήδη πολλά καταστήματα των μεγάλων τραπεζών έχουν αλλάξει δραστικά δομή και όψη εξαφανίζοντας ή περιορίζοντας θεαματικά τα παραδοσιακά ταμεία που μέχρι τώρα κυριαρχούσαν, επιβάλλοντας το σύνολο σχεδόν των συναλλαγών να γίνεται από τα εναλλακτικά ψηφιακά δίκτυα, που βρίσκονται και εντός των καταστημάτων. Έτσι ακόμα και όσοι επιμένουν να επισκέπτονται τραπεζικό κατάστημα, αντί να πραγματοποιούν τις συναλλαγές από τον υπολογιστή ή το κινητό τους, και στο κατάστημα είναι υποχρεωμένοι να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους μέσω μηχανημάτων.

Ο βαθμός προόδου της ηλεκτρονικής τραπεζικής είναι τέτοιος, ώστε ήδη η Τράπεζα Πειραιώς λειτουργεί δέκα πλήρως ηλεκτρονικά καταστήματα (e-branch), τα οποία λειτουργούν χωρίς υπαλλήλους και υποστηρίζουν μεγάλο πλήθος συναλλαγών.

Η εξαφάνιση των ταμείων

Σύντομα τα ταμεία σχεδόν θα εξαφανισθούν και ίσως σε κάποιες τράπεζες να λειτουργεί ένα ταμείο ανά κατάστημα και μόνο σε ημέρες και ώρες αιχμής. Η θέση του ταμία τράπεζας θα καταργηθεί και το προσωπικό των τραπεζών θα επικεντρωθεί σε έναν συμβουλευτικό ρόλο αλλά και εκπαιδευτικό, για σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, τόσο προς τον πελάτη-επιχειρηματία όσο και προς τον πελάτη της λιανικής τραπεζικής. Επίσης μεγάλο βάρος θα δοθεί στην προώθηση νέων τραπεζικών προϊόντων.

Πλέον με τη νέα τεχνολογία και τους νέους κανόνες ο πελάτης μιας τράπεζας μπορεί από οποιαδήποτε τράπεζα να έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς τους σε όλες τις τράπεζες. Όπως ανακοίνωσαν χθες η Eurobank και η Alpha Bank οι ιδιώτες πελάτες τους, μέσω του, e - banking, έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε καταθετικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες που διατηρούν σε οποιαδήποτε συστημική τράπεζα.

* Για τους νεότερους, το καρμπόν, είναι ειδικό χαρτί αλειμμένο με μελάνι, που χρησίμευε στην παραγωγή αντιγράφων (χειρόγραφων ή στη γραφομηχανή). 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Ψάλτης, CEO, Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δάνεια σε μια ώρα από την Alpha Bank και αυτόματος μηχανισμός έγκρισης

Τι είπε ο διευθ. σύμβουλος της Alpha Bank, Βασ. Ψάλτης, για το πρόγραμμα μετασχηματισμού. Web και mobile banking τo βασικό κανάλι πωλήσεων - εξυπηρέτησης. Επενδύσεις 430 εκατ. ευρώ σε τεχνολογία και υποδομές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έπεσαν» υπογραφές για ομολογιακό δάνειο του ΔΕΣΦΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ

Το ομολογιακό δάνειο θα καλύψουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες: Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς. Το δάνειο θα είναι 12ετούς διάρκειας για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου του ΔΕΣΦΑ.
Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συμφωνία Εθνικής Τράπεζας - EVO Payments για κάρτες, δίκτυο POS

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily η ΕΤΕ έχει συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρία για τη δημιουργία joint venture για τη διαχείριση των συναλλαγών καρτών. Εκτιμήσεις ότι το τίμημα θα ξεπεράσει τα 100 εκατ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Τα τρία μεγάλα αγκάθια στον δρόμο για τη διανομή μερισμάτων

Προβληματίζουν η υψηλή αναλογία αναβαλλόμενου φόρου στα ίδια κεφάλαια, η αδύναμη κερδοφορία και η αβεβαιότητα για τα νέα NPEs. Δεκατέσσερα χρόνια χωρίς μέρισμα, από τη χρήση του 2007, οι τράπεζες.