ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Hellinikon
Πηγή: Lamda Development

Τα πρώτα έσοδα της Lamda από το Ελληνικό: 200 εκατ. έως το τέλος του έτους

Συνολικά οι εισπράξεις κατά τη πρώτη φάση της ανάπλασης που ολοκληρώνεται το 2025 από την πώληση των βιλών, των διαμερισμάτων στον πύργο της Μαρίνας και των υπόλοιπων κατοικιών υπολογίζονται σε 1,06 δισ. ευρώ.

Οι πρώτες εισπράξεις για τη Lamda Development από τα οικιστικά έργα στο Ελληνικό θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022. Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Οδυσσέας Αθανασίου κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους για την πορεία υλοποίησης του έργου ανάπλασης στην έκταση του παλαιού αεροδρομίου.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, έως το τέλος του 2022 αναμένονται εισπράξεις ύψους 200 εκατ. ευρώ, και ακόμη 250 εκατ.ευρώ μέσα στο 2023, από τις προκαταβολές για τα οικόπεδα των 28 βιλών, των 169 διαμερισμάτων του οικιστικού πύργου στη Μαρίνα (MRT) και των 110 κατοικιών που θα δημιουργηθούν επίσης στο παραλιακό μέτωπο.

Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός του ομίλου εκτιμά  έσοδα 190 εκατ. ευρώ από τις βίλες, 600 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις διαμερισμάτων στον MRT και 270 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις του τρίτου οικιστικού project (condos) έως το 2025, οπότε ολοκληρώνεται η πρώτη επενδυτική φάση ανάπτυξης.

Για τον οικιστικό πύργο στη Μαρίνα, η κοινοπραξία Bouygues - Intrakat έχει επιλεγεί ως σύμβουλος για την παροχή υπηρεσιών και  έως το τέλος του 2022 αναμένεται η τελική προσφορά της, προκειμένου να αναλάβει και το κατασκευαστικό σκέλος. Μέσα στο 2023 θα υποδειχθεί από τους μελετητές (Bouygues – Intrakat) ο εργολάβος που θα αναλάβει τις δοκιμές θεμελίωσης του υψηλότερου κτιρίου στη χώρα (200 μέτρα) ενώ με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτό θα έχει ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου 2026.

Έρχονται τέσσερις νέοι διαγωνισμοί 800 εκατ. ευρώ

Πέραν των οικιστικών projects, έως το τέλος του έτους αναμένονται τέσσερις διαγωνισμοί για μερικές εκ των σημαντικότερων αναπτύξεων της πρώτης 5ετούς επενδυτικής φάσης. Ειδικότερα μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται ο διαγωνισμός για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το Πάρκο προϋπολογισμού 120 εκατ.ευρώ, ενώ έπονται οι διαγωνισμοί για το εμπορικό κέντρο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης προϋπολογισμού 350 εκατ.ευρώ, για το Marina Galleria προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ αλλά και τον Πύργο Μικτής Χρήσης, επένδυση που υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με την επίπτωση στο κόστος κατασκευής από τις ανατιμήσεις υλικών και ενέργειας, ο κ. Αθανασίου την προσδιόρισε στο επίπεδο του 10%-15% υπό τις παρούσες συνθήκες. Στα υπό εξέλιξη έργα υποδομών μέρος της όποιας επιβάρυνσης προκύψει θα αναλάβει η Lamda Development (στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας με την ανάδοχο των έργων Avax). Για τις επιμέρους οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις ο κ. Αθανασίου επισήμανε ότι το όποιο αυξημένο κόστος μπορεί να μετακυλιστεί στον τελικό χρήστη (πλην του Marina Tower, όπου ήδη υπάρχουν κλειδωμένες τιμές).

Το φθινόπωρο του 2023 το IPO της Lamda Malls

Εκτός από το project του Ελληνικού, ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση του ομίλου να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της Lamda Malls στο ΧΑ, εκτιμώντας ότι χρονικά θα μπορούσε να τοποθετηθεί για το φθινόπωρο του 2023, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. 

Μετά και την εξαγορά του McArthurGlenn, η καθαρή αξία ενεργητικού της εταιρείας υπολογίζεται σε 700 εκατ. ευρώ, με τον κ. Αθανασίου να εκτιμά ότι εφόσον προστεθούν και τα υπό ανάπτυξη εμπορικά κέντρα του Ελληνικού, και ενδεχομένως μια ακόμη εξαγορά υφιστάμενου εμπορικού κέντρου, τότε σε φάση ωρίμανσης η Lamda Malls θα διαθέτει συνολική αξία ενεργητικού της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA θα προσεγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σπ. Λάτσης: Φθηνά σπίτια στο Ελληνικό με πριμοδότηση από τη Lamda

Ο βασικός μέτοχος της Lamda παραδέχθηκε ότι οι τιμές στο Ελληνικό είναι ακριβές και ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν φθηνά σπίτια σε οικονομικά ασθενέστερους με επιδότηση από την εταιρεία και μακροχρόνια δάνεια από τις τράπεζες.
Hellinikon
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ζεσταίνονται» για τα καλά οι πωλήσεις σπιτιών από τη Lamda στο Ελληνικό

Έχουν πωληθεί ήδη ακίνητα αξίας 641 εκατ. και έρχονται έσοδα 1,17 δισ. ευρώ. Η «τρελή» ζήτηση και οι τιμές των κατοικιών. Για πρώτη φορά κέρδη από το project του Ελληνικού. Γιατί η Lamda δεν χρειάζεται να αντλεί δανεισμό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα στο Ελληνικό, επιταχύνθηκαν οι ρυθμοί εργασιών

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, έχουν γίνει πρωτόγνωρα βήματα προόδου στο έργο του Ελληνικού. Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα είναι έτοιμο το Vouliagmeni Mall και το 2026 θα ολοκληρωθεί ο Riviera Tower.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπαίνουν στο ΧΑ τα malls της Lamda, τι λέει για φήμες για το Ελληνικό

Δημόσια εγγραφή για άντληση 150 εκατ. από τη νέα θυγατρική το 2024. Οδυσσέας Αθανασίου εφ΄όλης της ύλης: Διαψεύδει τις φήμες για αποχώρηση τραπεζών από το χρηματοδοτικό σχήμα, τι λέει για την πρόοδο του έργου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι κρυφές αξίες για τη Lamda από τα σπίτια των 7.800 ευρώ ανά τ.μ.

Στην καθαρή αξία ενεργητικού περιλαμβάνεται μόνο το κόστος απόκτησης της γης και όχι η αξία της οικιστικής ανάπτυξης, υποστηρίζει η διοίκηση. Επιπλέον 8.000 κατοικίες στη δεύτερη φάση της ανάπλασης.