ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Το πράσινο υδρογόνο της Τιτάν στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος

To καινοτόμο έργο χρήσης πράσινου υδρογόνου αποτελεί σημαντικό σταθμό στον Οδικό Χάρτη για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της βιομηχανίας παραγωγής τσιμέντου.

Το καινοτόμο έργο H2CEM του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, το οποίο αφορά στην παραγωγή και χρήση πράσινου υδρογόνου για την παραγωγή ενέργειας στη βιομηχανία τσιμέντου, εντάσσεται πλέον στο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ – Important Project of Common European Interest, IPCEI). Αποτελεί  το μοναδικό έργο από την Ελλάδα που κρίθηκε επιλέξιμο για χρηματοδότηση με κρατική ενίσχυση, στο πλαίσιο αξιολόγησης προτάσεων έργων τα οποία αφορούν στις τεχνολογίες υδρογόνου για βιομηχανική χρήση (IPCEI Hy2Use).

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με στόχο τη σταδιακή αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων από πράσινο υδρογόνο και άλλα βιώσιμα καύσιμα (sustainably sourced fuels), το πρωτοποριακό αυτό έργο προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων παραγωγής πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης για τα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου του Τιτάνα στην Ελλάδα (Καμαρίου Βοιωτίας, Δρεπάνου Αχαΐας και Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης). Οι μονάδες, οι οποίες θα τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, θα είναι συνολικής ισχύος τουλάχιστον 3,5 MW. Η βιομηχανική αξιοποίηση (first industrial deployment) πράσινου υδρογόνου στα εργοστάσια του Ομίλου στην Ελλάδα, μέσω της εφαρμογής ιδιαίτερα πρωτοποριακών και καινοτόμων τεχνολογιών, θα συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων, επιτυγχάνοντας μείωση των εκπομπών CO2 κατά 160.000 τόνους ετησίως (τουλάχιστον 8% ανά τόνο προϊόντος). 

Επιπλέον, το H2CEM περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την κατασκευή ειδικού περιστροφικού κλιβάνου πιλοτικής κλίμακας, που θα λειτουργεί με υδρογόνο ως κύριο καύσιμο. Λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές τεχνικές προκλήσεις της ενδεχόμενης μετάβασης στο πράσινο υδρογόνο ως καυσίμου της τσιμεντοβιομηχανίας, οι δράσεις έρευνας και ανάπτυξης που προβλέπονται στο H2CEM, θα οδηγήσουν στη βαθύτερη κατανόηση των φαινομένων καύσης υδρογόνου. Αυτό αφορά τόσο τις προδιαγραφές των υλικών, όσο και τον σχεδιασμό και λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής τσιμέντου στο μέλλον. Από αυτή την άποψη, το H2CEM κρίνεται ως έργο-σταθμός για την πορεία της ευρωπαϊκής τσιμεντοβιομηχανίας προς την επίτευξη χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα. 

Το έργο H2CEM, με συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατομμύρια ευρώ, είναι αυτή τη στιγμή το μόνο στον ΣΕΚΕΕ που αναπτύσσει την έρευνα με σκοπό την  αύξηση της χρήσης υδρογόνου ως κλιματικά ουδέτερου καυσίμου για την παραγωγή τσιμέντου. Σημαντικός άξονάς του είναι η δημιουργία δικτύου συνεργασιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη με ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, καθώς και με παρόχους τεχνολογίας πράσινου υδρογόνου και ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας υψηλής κατάρτισης, ενώ θα υπάρξουν δράσεις διάχυσης τεχνογνωσίας στην ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής τσιμέντου, καθώς και ενημέρωσης για τους κοινωνικούς φορείς και άλλους συμ-μετόχους. 

Το ΤΙΤΑΝ H2CEM εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα δράσεων του Ομίλου ΤΙΤΑΝ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα των δραστηριοτήτων παραγωγής τσιμέντου και τη συμβολή στον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ στη Ν. Ευκαρπία

Η μονάδα της Θεσσαλονίκης δεν διαδραματίζει απλά καίριο ρόλο στην οικονομία της Βόρειας Ελλάδας, αλλά έχει ευρύτερο αναπτυξιακό αντίκτυπο στα Βαλκάνια, αφού έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του ομίλου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιτάν: Άνοδος 26% του τζίρου, ξεπέρασε το ένα δισ. το α' εξάμηνο

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του β’ τριμήνου 2022 ανήλθαν σε €92,7 εκ., αυξημένα κατά 7% σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2021 ενώ για το α’ εξάμηνο 2022 ανήλθαν σε €139,1 εκ., 2,5% χαμηλότερα από το α’ εξάμηνο 2021.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Nέα εποχή για την Τιτάν: Ο Γαλλορουμάνος Μ. Cobuz στο τιμόνι του ομίλου

Ο Marcel Cobuz αναλαμβάνει πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου από τις 15 Οκτωβρίου διαδεχόμενος τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου του ΔΣ στη θέση του κ. Τάκη Αράπογλου